MAROSI GERGELY
2014.05.20 10:26 Frissítve: 2015.03.28 01:20

Neymarral űznék el a Maracanazo szellemét - arany vagy bukás!

Egy hely volt biztos a sorsolás előtt a brazíliai labdarúgó-világbajnokság csoportjaiban: az A-csoport első kiemelési helyét a házigazda kapja. Brazília Horvátországot, Mexikót és Kamerunt kapta csoporttársául, azaz viszonylag simának tűnik az útja a nyolcaddöntőbe, amelyben viszont Spanyolország, Hollandia vagy Chile is szembejöhet. Csúcsra jut-e Neymar, és elűzik-e a Maracanazo szellemét? Csoportbemutató.

Ebben bíznak a brazilok: Neymar vezetésével végleg elűzik az 1950-es Maracanazo szellemét (Fotó: Reuters)

BRAZÍLIA

Szokatlan nyugalom uralkodott a brazil válogatott háza táján a világbajnoki kerethirdetéskor: a több mint 800 regisztrált újságíró semmilyen meglepetésről nem tudott beszámolni, Luis Felipe Scolari a már előre megadott nevek mellett a „totális papírformát” ismertette. Ez a papírforma azzal járt, hogy kimaradt a brazilok két, még aktív aranylabdása – a pályafutása zenitjén egyaránt túljutó Kaká és Ronaldinho –, de az össznépi felhörrenés elmaradt.

VB-HÁTTÉR
A foci-vb keretei 
Letölthető szurkolói szoftver
Vb-menetrend
Vb-történelem
Az összes vb-mez

Ha Scolari csak ezt érte el, már akkor egész jól áll, elődeinek (mint ahogy 2002 előtt neki magának is) rendre meg kellett küzdenie a népharaggal egyes kedvencek (Romário, Neymar) kihagyása miatt. Az, hogy Ronaldinho és Kaká kihagyását nyugodtan fogadták, mutatja: a szurkolók egyrészt bíznak a szövetségi kapitányban, másrészt reálisan látják a helyzetet, harmadrészt pedig „elfogytak” az össznépi rajongást kiváltó szupersztárok. 1998 óta először nincs a selecao brasileirában aktív aranylabdás vagy FIFA év játékosa. 2010-ben ott volt Kaká. 2006-ban Ronaldo és Ronaldinho (Kaká pedig egy szezonra volt csak csúcsévétől). 2002-ben Ronaldo, Rivaldo és Ronaldinho. 1998-ban Ronaldo. 1994-ben Romário a világ egyik legjobb csatáraként ment a vb-re, és szinte minden címet begyűjtve bizonyította, hogy abban az évben bizony ő volt a legjobb.

Ez nem azt jelenti, hogy gyenge lenne a brazil válogatott. Azt viszont igen, hogy hosszú évek után először nincs olyan támadója, aki abszolút a csúcson lenne. Neymar – még – nem tart ott, ám az egyetlen igazi szupersztárnak mondható brazil játékost a világbajnokság egészen magasra repítheti.

BRAZÍLIA
Zóna: Dél-Amerika (rendezőként)
Kvalifikáció dátuma: 2007. október 30. (a vb odaítélésének időpontja)
Világbajnoksági szereplések száma: 19 (1930, 1934, 1938, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010)
Legjobb eredménye: világbajnok (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

ERŐSSÉGEK
+ Hátvédsor. Scolari mostani kapitánysága alatt Brazília húszból csak két meccset veszített el, a Konföderációs Kupa óta pedig mindössze egyszer kapott egynél több gólt. A Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo négyest a világ szinte minden csapata elfogadná, és a Maicon, Henrique, Dante, Maxwell tartaléksor is rendkívül erős – arról nem is beszélve, hogy Rafinha, Miranda és Filipe Luis nem utazik... A vb előtti egy évben a selecao védelme csupán hatszor kapitulált.
+ Scolari. „A csapatban nem feltétlenül bízom. De ebben az emberben igen” – hangzott egy kommentár Scolari kerethirdetése alkalmával. A brazil kapitányi poszt a világ egyik leghálátlanabbja a futballéletben – mindent meg kell nyerni, és ha mindent megnyersz, még akkor sem a tiéd a '70-es csodacsapat –, de Scolari határozottan jól viseli. Az egység fontosságát hangsúlyozó, csapataiból „családot” kovácsoló Felipao jelenléte nyugtató hatású lehet a vb-őrület alatt – és mivel ő nyert már világbajnokságot és a Menezes-éra alatti szenvedés után Konföderációs Kupát a csapattal, élvezi a szurkolói bizalmat is.
+ A szurkolók. Scolari minden egyes adandó alkalommal hangsúlyozza, mekkora pluszt jelenthetnek. Pedig a selecaótól volt, hogy elidegenedtek a szurkolók: a sok pénzzel járó turnék miatt 2005 októbere és 2007 októbere között a válogatott egyszer sem játszott otthon, és az utóbbi években is eléggé vándorcirkuszra emlékeztet a brazilok menetrendje. A türelmetlen szurkolóhad a ritka hazai jelenések alkalmával hajlamos volt korán kifütyülni sajátjait, ám a Konföderációs Kupán egymásra talált a csapattal – ez pedig félelmetes párosítás. Az egy kérdés: mekkora teher a szurkolótábor várakozása, ha a pályán rosszul alakulnak a dolgok?

GYENGE PONTOK
– Kapus.
Nyilván nem Júlio César képességeivel van gond, ám a négy csapatkapitány (a másik három David Luiz, Thiago Silva és Fred) egyike 2013 áprilisa és 2014 márciusa között egyetlen bajnoki meccsen sem játszott. A Torontónál végre véd, ám az MLS nem topbajnokság. Igaz, a brazilok nyertek már vb-t topkapus nélkül is...
– Center. Mivel a támadójáték Neymarra épül, a brazil center elsődleges feladata a szélső támadók segítése szabad területek felszabadításával. Ehhez nem primadonna, hanem csapatjátékos kell, Fred pedig pont az: alázatos csapatjátékos, akiben Scolari tökéletesen megbízik. Ráadásul Fred minden második válogatott meccsén gólt is szerez, ami szintén nem rossz. Hogy hol a gond? Fred 2013 szeptembere és 2014 márciusa között sérülés miatt nem játszott, súlyos meccshiánnyal küszködik – helyettese, Jo pedig csak kiegészítő ember.

Brazília taktikai felállása

A SZTÁR: NEYMAR. A támadó első barcelonai szezonja nem volt kiemelkedő, ám a Barcelonával ellentétben a válogatott támadójátékát teljesen köré építik. 2013–14-ben 13 gólt szerzett nemzeti mezben, és ha betalált, akkor a brazil válogatott mindig nyert is. Ő az, aki valódi rajongást vált ki a szurkolókból, és ő az, akit Scolari is legfőbb reménységeként emleget. A Konföderációs Kupán megmutatta, hogy képes vezetni a csapatot, ha az volt az érettségije, akkor a világbajnokság a diplomamunkája lesz.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–2–3–1, amely könnyen 4–3–3-má alakítható át. A védelem (mint láttuk) szabadon variálható, a két szélső hátvéd (lateral) közül általában a bal oldali a támadóbb. A középpályán Luiz Gustavo biztosít és rombol, Oscar szervez, Paulinho (vagy Fernandinho) ingázik. Hulk és Neymar indul a szélekről, a támadójáték rájuk van inkább kihegyezve, mint a centerre (Fred). Sokszor Neymar a leginkább előretolt játékos a pályán, a brazil sztár nagy kreatív szabadságot élvez.

A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: LUIZ FELIPE SCOLARI. Mindent megnyert klubszinten, amit brazil csapattal Dél-Amerikában meg lehetett nyerni, világbajnok a brazil válogatottal, Eb-ezüstérmes, vb-elődöntős a portugálokkal, 2013-ban még egy Konföderációs Kupát is bevitt a kincstárba. Győzelmei megadják számára a hitelességet és a tekintélyt a szurkolók és a játékosok előtt. Széles nemzetközi tapasztalatával, több mint három évtizedes edzői karrierjével, közösségformáló erejével legalább olyan fontos láncszeme a válogatottnak, mint Neymar. A nyomás hatalmas rajta: a világbajnoki címen kívül minden más bukásnak számít. Másfelől: Vittorio Pozzo után ő lehet a második szövetségi kapitány, aki kétszer is világbajnokságot nyer szakvezetőként (Vicente del Bosquénak is megvan erre az esélye).

A BRAZIL VB-KERET
Kapusok: Jefferson (Botafogo), Júlio César (Toronto FC – kanadai), Víctor (Atlético Mineiro)
Védők:
Dani Alves (Barcelona – spanyol), Dante (Bayern München – német), David Luiz (Chelsea – angol), Henrique (Napoli – olasz), Maicon (Roma – olasz), Marcelo (Real Madrid – spanyol), Maxwell (PSG – francia), Thiago Silva (PSG – francia)
Középpályások: Fernandinho (Manchester City – angol), Hernanes (Internazionale – olasz), Luiz Gustavo (Wolfsburg – német), Oscar (Chelsea – angol), Paulinho (Tottenham Hotspur – angol), Ramires (Chelsea – angol), Willian (Chelsea – angol)
Támadók:
Bernard (Sahtar Doneck – ukrán), Fred (Fluminense), Hulk (Zenit – orosz), Jo (Atlético Mineiro), Neymar (Barcelona – spanyol) 
A hatodik világbajnoki címen kívül minden eredmény bukás lenne Brazíliának (Fotó: Reuters)

HORVÁTORSZÁG

A vb-re kínkeservesen kijutó, kapitányt is váltó horvátok rendelkeznek kiemelkedő játékosokkal – Luka Modric, Mario Mandzukic, Ivan Rakitic –, ám Niko Kovac csapata játékerőben jócskán elmaradónak tűnik Ciro Blazevic 1998-as hőseitől. Ráadásul Mandzukic – a világ egyik legjobban védekező és letámadó csatára – buta piros lapja miatt eltiltással kezdi a tornát. A továbbjutásra teljesen reális eséllyel pályáznak, ám a horvát csapat nyolcaddöntős szintűnél nem tűnik jobbnak.

HORVÁTORSZÁG
Zóna: Európa
Kvalifikáció dátuma: 2013. november 19. 
Világbajnoki szereplések száma: 3 (1998, 2002, 2006)
Legjobb eredmény: bronzérmes (1998)
Selejtezők itt!

ERŐSSÉGEK
+ Kreatív középpálya. A Modric, Kovacic, Rakitic belső középpályástrió erejét még nagyobb csapatok is megirigyelhetik, a szélről induló Ivan Perisic pedig pusztító formában van: március vége óta nyolc bajnokin hét gólt szerzett a Bundesligában.
+ Mandzukic. Kevesen támadnak le olyan jól és agresszíven, mint a Bayern München centere. Robert Lewandowski érkezése megkondíthatja a harangot fölötte a Bayernben, így kap egy kis extra motivációt is: a vb-n jól felverheti saját értékét.

GYENGE PONTOK
– Sebesség. A belső védők kifejezetten lassúak, Darijo Srna jobbhátvédben elmarad egykori sebességétől, balhátvéd meg konkrétan nincs (Danijel Pranjic játszik ott kényszerből, és ő sem egy Usain Bolt).
– Szélek. Szélsőkben nem bővelkedik a horvát csapat, ez pedig hozzájárul a csapat lassúságához. Perisic sem kifejezett szélső, hanem szélre tett támadó középpályás, Ivica Olictól sem lehet pályát perzselő megindulásokat várni, Eduardo da Silva is elsősorban támadó.
– Szűk a keret. Ha Modric, Mandzukic vagy Rakitic kiesik, kész a baj, márpedig Mandzukic eltiltással kezdi a tornát – a horvátok szerencséjére csak egy meccset kapott. A kijutást usztasa jelmondattal ünneplő Josip Simunic ott sem lesz a vb-n eltiltása miatt, még egy veszteség. Méghozzá egy jó kezdőcsapat nem lesz önmagában elég a jó szerepléshez.

Horvátország taktikai felállása

A SZTÁR: LUKA MODRIC. A horvát gépezet Modric beintésére működik, márpedig a Real Madrid középpályása igencsak érezte a ritmust a szezonban. Niko Kovac Modric mellett Rakiticcsel és Kovaciccsal áll fel, így nem Modricra esik egyedül a szervezés terhe, ez az ellenfeleknek plusz nehézséget, neki plusz könnyebbséget jelent. A három kreatív középpályásos felállás jó emlékeket idéz fel: az 1998-as horvát csapat 3–5–2-jében Aljosa Asanovic, Zvonimir Boban és Robert Prosinecki szerepelt egymás mellett.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–2–3–1. A kreatív egység a Modric-Rakitic-Kovacic háromszög. Valódi szélsők nincsenek, a széleken konvertált támadó középpályások vagy támadók játszanak.

A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: NIKO KOVAC. A 42 éves szakvezető a világbajnokság legkevésbé rutinos edzője, 2012-ben még Ricardo Moniz segítője volt a Salzburgnál. 2013-ban került a horvát U21-esekhez, majd átvette az A-válogatottat – ez az első vezetőedzői munkája felnőtt csapatnál.

A HORVÁT KERET
Kapusok: Stipe Pletikosa (FK Rosztov – orosz), Danijel Subasic (Monaco – francia), Oliver Zelenika (NK Lokomotiva Zagreb)
Védők: Darijo Srna (Sahtar – ukrán), Dejan Lovren (Southampton – angol), Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva – orosz), Gordon Schildenfeld (Panathinaikosz – görög), Danijel Pranjic (Panathinaikosz – görög), Ivan Strinic (Dnipro – ukrán), Domagoj Vida (Dinamo Kijev – ukrán), Sime Vrsaljko (Genoa – olasz), Igor Bubnjic (Udinese – olasz)
Középpályások: Luka Modric (Real Madrid – spanyol), Ivan Rakitic (Sevilla – spanyol), Niko Kranjcar (QPR – angol), Ognjen Vukojevic (Dinamo Kijev – ukrán), Ivan Perisic (Wolfsburg – német), Mateo Kovacic (Internazionale – olasz), Milan Badelj (Hamburg – német), Ivo Ilicevic (Hamburg – német), Marcelo Brozovic (Dinamo Zagreb), Ivan Mocinic (HNK Rijeka), Mario Pasalic (Hajduk Split), Sammir (Getafe – spanyol)
Támadók: Mario Mandzukic (Bayern München – német), Ivica Olic (Wolfsburg – német), Eduardo Alves da Silva (Sahtar – ukrán), Nikica Jelavic (Hull City – angol), Ante Rebic (Fiorentina – olasz), Duje Cop (Dinamo Zagreb) 
Horvátország az 1998-as bronzérmes hősök nyomdokaiba lépne (Fotó: Imago)

MEXIKÓ

Ha a horvátok kijutására a kínkeserves jelzőt használtuk, a mexikóiakéra elfogytak a jelzők: mindent elmond, hogy a riporter az amerikaiak nagyságát és dicsőségét üvöltötte az éterbe, amikor az ősi rivális a ráadás perceiben fordított Panama ellen, pótselejtezőre juttatva a mexikóiakat. A vb-selejtezőket folyamatos szenvedéssel és edzők nagyüzemi kirugdalásával töltő mexikóiak végül leültették a kispadra Miguel Herrerát, aki a vészhelyzetben kiszórta a légiósokat, majd simán abszolválta az Új-Zéland elleni pótselejtezőt, megmentve a válogatottat a hatalmas szégyentől. A zaklatott kvalifikáció után már csak jobb jöhet – közben a szakvezető a légiósokat is visszahívta (kivéve a válogatottságot már kétszer lemondó Carlos Velát).

MEXIKÓ
Zóna: CONCACAF
Kvalifikáció dátuma: 2013. november 20. 
Világbajnoki szereplések száma: 14 (1930, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1978, 1986, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010)
Legjobb eredmény: negyeddöntős (1970, 1986)
Selejtezők itt!

ERŐSSÉGEK
+ Technika.
Gyors, technikás, kreatív támadóegység, igaz, „élesre töltött” befejező csatár nélkül. Mivel a középpálya apró termetű játékosai remekül passzolnak és diktálják a tempót, az ellenfél könnyen azon kaphatja magát, hogy csak nézi, mi cikázik a pályán...
+ Rutin. Carlos Salcido, Rafa Márquez és Andrés Guardado egyaránt elérte már a védelemben a százas válogatottsági álomhatárt, Francisco „Maza” Rodríguez is kilencven fölött jár. Márquez lehet a világbajnokságok történetének első játékosa, aki négy vb-n viseli a kapitányi karszalagot. Ők már mindent láttak és átéltek.
+ A végsőkig! Mexikó a selejtezőkön góljainak 35 százalékát a mérkőzések utolsó negyedórájában érte el, ez kiemelkedően jó hajrámutató.

GYENGE PONTOK
– Lassú védelem.
A rutinból is fakad, de a védelem finoman fogalmazva is megkérdőjelezhető gyorsaságú. A középpályának és a támadóknak nagyon sokat kell dolgozniuk, hogy megfelelően védjék őket – Mexikó látványosan szenvedett a gyors nigériai támadók ellen felkészülési mérkőzésen.
– Szétrombolható középpálya. Egyetlen mexikói középpályás van 180 centi fölött, és bár a Barcelona és a spanyol válogatott is megmutatta, igen magas szinten lehet játszani „kisemberekkel”, Mexikó nem ugyanaz a szint. Ha egy fizikailag erős ellenfél belekényszeríti a közép-amerikaiakat a középpályás zúzásba, abból nem jönnek ki jól.
– Összeszokottság.
Herrera kivágta a légiósokat a pótselejtező előtt (amondó volt, hogy úgysincs idejük akklimatizálódni, akkor meg felesleges őket utaztatni), most visszahívta őket. A csapat még valószínűleg egyszer sem játszott abban a felállásban, amelyen a világbajnokságon pályára fog lépni. Hacsak Herrera nem hagyja a kispadon az összes légióst...

Mexikó taktikai felállása

A SZTÁR: JAVIER „CHICHARITO HERNÁNDEZ. Az épp klubot váltó (a Santos Lagunából az Américába megy) Oribe Peralta is kulcsfontosságú szerepet kap a vb-n, ám a legnagyobb sztár akkor is Chicharito, aki – nem mellesleg – szenzációs, 58/35-ös meccs/gól mutatóval büszkélkedik a válogatottban. Herrerának befejező csatár kell, Hernándeznél jobbat nem is talál, csak egy probléma akad – Chicharito keveset játszott (bajnokin meccsenként átlag 35 perc) a Manchester Unitedben, és azt sem feltétlenül jól... Egy dolog szinte biztos: Chicharito lesz Mexikó történetének legprímább válogatott gólszerzője, elvégre 25 évesen már csak tizenegy találatra van Jared Borgetti rekordjától.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 5–3–2, melyben a két szélső hátvéd inkább szélső-hátvéd a latin-amerikai iskolának megfelelően (támadásban gyakorlatilag 3–5–2). A három középpályás egyike teljesen védekező szerepet kap (erre szükség is van, mivel a szélső hátvédek állandóan felmennek az akciókkal), a másik kettő ingázik („box-to-box”).

A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: MIGUEL HERRERA. Lobbanékony, karizmatikus edző, aki hitet és tüzet ad a játékosoknak – szórakoztató és szókimondó stílusa miatt pedig a mexikói sajtó is kedveli. „El Piojo” (a Tetű...) gyenge pontja a tapasztalatlanság a nemzetközi futballban: játékosként és edzőként is csak mexikói csapatokkal dolgozott.

A MEXIKÓI KERET
Kapusok: Jesus Corona (Cruz Azul), Guillermo Ochoa (Ajaccio – francia), Alfredo Talavera (Toluca)
Védők: Rafa Márquez (León), Diego Reyes (Porto – portugál), Miguel Layun (América), Paul Aguilar (América), Andrés Guardado (Leverkusen – német), Héctor Moreno (Espanyol – spanyol), Francisco Rodríguez (América), Carlos Salcido (Tigres UANL)
Középpályások: Carlos Pena (León), Héctor Herrera (Porto – portugál), Isaac Brizuela (Toluca), Marco Fabián (Cruz Azul), Juan Carlos Medina (América), Luis Montes (León), José Juan Vázquez (León)
Támadók: Javier „Chicharito" Hernández (Manchester United – angol), Giovani dos Santos (Villarreal – spanyol), Raúl Jiménez (América), Alan Pulido (Tigres), Oribe Peralta (Santos Laguna)
Viharos selejtezősorozat után a vb-n teher nélkül játszhat Mexikó (Fotó: Reuters)

KAMERUN

Nem ez minden idők legprímább, világbajnokságon látott kameruni csapata, sőt – valószínűleg ez a leggyengébb kameruni válogatott, amely vb-ig jutott. Nem is hátul van elsősorban gond – bár Portugália ijesztő könnyedséggel szedte szét Volker Finke csapatát (1–5) márciusban –, hanem a támadójáték szervezésével, a gólcsap alig-alig csordogál. A szövetségben káosz van (a volt elnök konkrétan börtönbe került), Samuel Eto'o sem fiatalodik, az Afrikában is megszokott mantra (a drága pénzért hozott külföldi edző nem ismeri a körülményeket, a bajnokságot, felesleges pénzkidobás) szintén előkerült, ráadásul a nemzeti hős, Roger Milla hangoztatja. Ennyi probléma után csak jobb jöhet?

KAMERUN
Zóna: Afrika
Kvalifikáció dátuma: 2013. november 17. 
Világbajnoki szereplések száma: 6 (1982, 1990, 1994, 1998, 2002, 2010)
Legjobb eredmény: negyeddöntő (1990)
Selejtezők itt!

ERŐSSÉGEK
+ A védelem. Charles Itandje az egyik legjobb afrikai kapus, a Chedjou–N'Koulou belső védőkettős pedig összeszokott és erős. A Portugália elleni kisiklást leszámítva 2013–14-ben Kamerun csak egyszer kapott egynél több gólt.
+ A fizikum. Ha rombolni kell, hát rombolni fognak: a védők elnyomhatatlanok és kemények, a középpálya rombolói (Makoun, Mbia, Alex Song és Matip) pedig képesek senkit sem kímélve szétcsapni a pályán. A kérdés az, hogy sikerül-e az ellenfeleket (különösen az erre érzékeny Mexikót) belekényszeríteni a fizikai harcba.

GYENGE PONTOK
– Kreativitás.
A kameruni középpálya kreativitása egy tízemeletes paneléhoz közelít, és hiába vannak jó nevek a csatársorban, odáig elhalnak rendre az akciók. Hiányzik a kapcsolat a csatárok és a középpálya között, kreatív játékos alig akad, volt, hogy Finke négy védekező középpályást küldött fel a pályára... Van miből, a keret nyolc középpályásából hét védekező. Ebből következik a következő pont is.
– Gólok. Tunézia 4–1-es kiütése az afrikai rájátszásban ritka kivételnek számít – 2011 novembere óta ez volt az egyetlen mérkőzés, amelyen Kamerun kettőnél több gólt szerzett! Az említett időszak hervasztó statisztikája: 27 mérkőzés, 21 gól (a Togo elleni 3–0 a zöld asztalnál született).

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–3–3. A három védekező középpályás feladata mindennemű ellenséges mozgolódás elfojtása, általában Alex Song a kapocs (anchor man) a védelem és a középpálya között, mellette Makoun és Enoh darál.

Kamerun taktikai felállása

A SZTÁR: SAMUEL ETO'O. Valamennyire a kameruni utánpótlás-nevelés kritikája is, hogy még mindig Samuel Eto'o a csillag, és nem is látni olyan játékost, aki a már most legendás csatár nyomába eredhet. Eto'o saját csapattársaival és a szövetséggel is összeveszett már néhányszor, az pedig senkinek sem használ, ha a vezéregyéniség a csapategység egyik legnagyobb rombolója egyben. A válogatott gólrekordere utolsó nagy villanására készül, ha pályára lép, beállítja Jacques Songo'o és Rigobert Song kameruni csúcsát negyedik vb-szereplésével.

A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: VOLKER FINKE. A Freiburg történetének tán legjobb edzője Japánban is szerzett már tapasztalatot, így Scolarihoz hasonlóan már három kontinenst is kipipált trénerként. Az agresszív letámadás a védjegyének számít (ő a pressing egyik úttörője és bevezetője Németországban), ehhez megvannak a megfelelő emberei is Kamerunban – már „csak” másik védjegyét, a gyors, rövid passzokkal történő támadásépítést kell átadnia az előrejátékban gyakran szenvedő válogatottnak. Taktikai rugalmasságát és a csapataiban kialakított fegyelmet jelenlegi és volt játékosai is dicsérik.

A KAMERUNI KERET
Kapusok: Charles Itandje (Konyaspor – török), Guy Roland Ndy Assembe (Guingamp – francia), Sammy Ndjock (Fethiyespor – török), Feudjou Loic (Coton Sport)
Védők: Allan Nyom (Granada – spanyol), Nounkeu Dany (Besiktas – török), Cédric Djeugoue (Coton Sport), Aurélien Chedjou (Galatasaray – török), Nicolas Nkoulou (Marseille – francia), Jean-Armel Kana-Biyick (Rennes – francia), Henri Bedimo (Lyon – francia), Benoit Assou-Ekotto (QPR – angol), Gaetang Bong (Olympiakosz – görög)
Középpályások: Enoh Eyong (Antalyaspor – török), Jean Makoun (Rennes – francia), Joel Matip (Schalke – német), Stéphane Mbia (Sevilla – spanyol), Landry Nguemo (Bordeaux – francia), Alexandre Song (Barcelona – spanyol), Cédric Loe (Osasuna – spanyol), Edgar Salli (Lens – francia)
Támadók: Samuel Eto'o (Chelsea – angol), Éric-Maxime Choupo-Moting (Mainz – német), Benjamin Moukandjo (Nancy – francia), Vincent Aboubakar (Lorient – francia), Pierre Achille Webo (Fenerbahce – török), Mohamadou Idrissou (Kaiserslautern – német), Fabrice Olinga (Zulte Waregem – belga)
Kamerun 1990 óta első továbbjutására hajt a vb-n (Fotó: Imago)
Assou-Ekotto az életéről: „Ha csak azt tudnám elmondani
a karrierem végén, hogy sok pénzt kerestem,
lett egy házam, és lőttem két gólt, amit megnézhetsz
a YouTube-on, akkor az nagyon szomorú lenne” (Fotó: Reuters)

A CSOPORT LEGÉRDEKESEBB FAZONJA: BENOIT ASSOU-EKOTTO (Kamerun)

A franciaországi Arrasban született kameruni balhátvéd nem áll be a sorba, és nagyon messze áll a tipikus futballista sztereotípiájától. Őszintén bevallja: a pénzért futballozik („Nem vagyok hipokrita, a megélhetésért futballozok, bár tudom, milyen szerencsés vagyok, hogy ez a munkám”), nem szeret a labdarúgásról beszélni („Nem merülök teljesen alá a futballban”), sosem érdekelte a francia válogatott („Nem érzek semmit iránta, megmondtam már, amikor hívtak, hogy nem érdekel a francia mez”), és utálja a pályákon tapasztalt képmutatást („Rám mondják, hogy zsoldos vagyok? Elég sok játékost láttam már a gólja után a Spurs-címert csókolgatni, majd elhúzni a f.szba. Én meg maradtam, milyen zsoldos az, aki hét éve van egy klubnál?”). A szókimondó, most kölcsönben a QPR-ben szereplő játékos saját, fiatalokat segítő alapítványt hozott létre, részt vesz az Afrika jövőjével kapcsolatos konferenciákon („Én vagyok ezeken az egyetlen futballista”), egy korábbi, hosszabb kényszerpihenője alatt rendszeresen a szurkolók közül nézte a Spurs mérkőzéseit, hogy jobban megismerje őket. Legendás frizuráit Steve, a Látnok készíti – aki Assou-Ekotto legnagyobb bosszúságára állandóan a futballról akar beszélgetni vele!

NSO-VERDIKT A CSOPORTRÓL

Ha Brazília elbukik az első körben, az világbotrány – ez gyakorlatilag elképzelhetetlen hazai pályán, a százszázalékos továbbjutás annál inkább elképzelhető. A selecaónak ráadásul tökéletesen megfelelnek az ellenfelek: Horvátországnál gyorsabbak és dinamikusabbak, a mexikóiak azt az 5–3–2-t játsszák, amely évtizedekig brazil standard volt – álmukból felébresztve is tudják, hogy kell ez ellen futballozni –, Kamerunnál pedig sokkal kreatívabbak. Meg egyébként is, játékerőben minden csoporttársuknál jobbak. Kamerun, úgy tűnik, lefelé lóg ki a csoportból (emlékezzünk: a csúcson levő, 2002-es, olimpiai bajnok és ANK-győztes csapatukkal sem tudtak továbbjutni az 1. körből), várhatóan Mexikó és Horvátország csörtézik a második helyért.

Tipp: 1. Brazília, 2. Horvátország, 3. Mexikó, 4. Kamerun.

A CSOPORT PROGRAMJA
Dátum, kezdési idő Helyszín Párosítás
2014. 06. 12., 22:00 Sao Paulo Brazília–Horvátország
2014. 06. 13., 18:00 Natal Mexikó–Kamerun
2014. 06. 17., 21:00 Fortaleza Brazília–Mexikó
2014. 06. 19., 00:00 Manaus Kamerun–Horvátország
2014. 06. 23., 22:00 Brazíliaváros Kamerun–Brazília
2014. 06. 23., 22:00 Recife Horvátország–Mexikó

Melyik két csapat jut tovább a vb-n az A-csoportból?

Brazília és Horvátország (1528) 39%
Brazília és Mexikó (708) 18%
Brazília és Kamerun (457) 12%
Horvátország és Mexikó (406) 10%
Mexikó és Kamerun (394) 10%
Horvátország és Kamerun (389) 10%
Szavazás kezdete: 2014. 05. 16.