Tünetegyüttes lett a háromoroszlánosokból?

Vágólapra másolva!
2010.05.22. 00:35
null
Wayne Rooney (középen) vezérletével nagy dolgokra is képesek lehetnek az angolok (Fotó: Action Images)
Amikor Steve McClarennel nem jutottak ki a 2008-as kontinenstornára a „háromoroszlánosok", a szövetség vezetőinek helyzete nem volt éppen irigylésre méltó. Egyrészt a hazai bajnokságban nem akadt olyan karakteres angol menedzser, akire nyugodt szívvel rábízhatták volna a sorozatos kudarcokon átesett nemzeti csapatot, másrészt McClaren kereteit és kezdőcsapatát általában nem érhette kritika, azaz nem játszhattak arra az esélyre a korifeusok, hogy mellőzött sztárokkal vagy a bizonyítási vágytól égő, zseniális ifjoncokkal (ilyenek ugyanis nincsenek) messzebbre juthat az új mester. És akkor megérkezett egy olasz szakember.

Mesés kapitányban bízva

Aki végül némi meglepetésre az olasz Fabio Capello lett, és bár a közelmúltban egy idegenlégiós kapitánnyal csúnyán megégtek a szigetországiak (lásd Sven-Göran Eriksson esetét az albioniakkal), a média és a szurkolók is jól fogadták Capellót. Bár a Premiershipben továbbra is az idegenlégiósok viszik a prímet, „Fab" (azaz Mesés) az első kanyart jól vette, hiszen biztosan juttatta ki választottjait a 2010-es világbajnokságra. Ott viszont már nem számíthat könnyed diadalmenetre: nincs megbízható kapusa és folyamatosan jól teljesítő karmestere; bár védelme remek, középpályássorában a Gerrard, Lampard páros jó fél évtizede egymást oltja ki, az újra megsérült Rooney-nak pedig nincs méltó párja a csatársorban. Ráadásul a korábban a spanyol és az olasz válogatottra jellemző tünet (a bajnokságban a nemzeti csapat egyes tagjai szinte csak kiegészítő embernek számítanak az idegenlégiós sztárok mögött, gyakran kezdőbeli helyük sem biztos klubcsapatukban) az angoloknál is felütötte fejét; no és emlékezzünk 2006 tanulságaira is: sok világklasszis egyforma mezben messze nem biztos, hogy világverő csapatot alkot.

Hol vagy, új Peter Shilton?

Capello klubsikerekben megőszült feje leginkább a kapuskérdés miatt főhet: több, igen tehetséges angol kapust is számon tartanak a szakírók, olyat azonban, aki hosszabb távon is megbízható lenne, egyet sem. Nem véletlen, hogy az él- és középcsapatok összeállítása a Premiershipben rendre idegenlégióssal kezdődik, kínjukban már azt is felvetették az angolok, hogy az Arsenal spanyolját, Manuel Almuniát honosítani kellene. Mivel az örök ígéret Paul Robinson oroszlánrészt vállalt az Eb-selejtezők kudarcában, a legújabb felfedezett, Ben Foster a Manchester Unitedben nem tudott élni az ölébe hullott lehetőségekkel, a megbízható Robert Green és Joe Hart nemzetközi tapasztalata gyér, az egykori nagy ígéret Scott Carson Paul Robinson-szindrómában szenved; Capello kénytelen volt a veterán David Jamesre „fanyalodni". James még mindig remek reflexekkel bír, ám egyrészt nemsokára a 40. születésnapját ünnepelheti, másrészt bármikor „vevő" egy szarvashibára. Vetélytársai botlásait kihasználva Green a selejtezők végére alapemberré lépett elő, és ha nagyobb bakikat nem vezet elő, Dél-Afrikára is megőrizheti az 1-es mezt.

A horvátok elleni vb-selejtezőt elvesztő csapat 2008-ból
A horvátok elleni vb-selejtezőt elvesztő csapat 2008-ból

„Világszépe" védelem

A védőkre ellenben egy rossz szava sem lehet Capellónak: középen (az ősszel hullámvölgybe került) Rio Ferdinand és John Terry világklasszis, és végre jelentkezett egy jobbfajta hazai jobbhátvéd is a Premiershipben: Glen Johnson. A maestro kellemes gondjait növeli, hogy nemrégiben felbukkant egy olyan védőkiválóság, mint a sokoldalú Joleon Lescott (aki végül nem került be a bő vb-keretbe Achilles-sérülése miatt), valamint magára talált a középső védő, Matthew Upson. Azért egy kis gond így is akad: balhátvédposzton Ashley Cole kidőlt a sorból, kérdés, ha felépül a vb-rajtra, milyen formában lesz, a szóba jöhető helyettes, Wayne Bridge pedig a Terryvel kapcsolatos személyes sérelmei miatt inkább távol marad a válogatottól... 2007 óta nem szerepelt a címeres mezben a liverpooli Jamie Carragher, de a vb-n ott lehet, nem úgy mint az ebben sokáig reménykedő Gary Neville. Egy szó mint száz: a (tudása legjavát adó) G. Johnson, R. Ferdinand, Terry, A. Cole kvartettnek kevés párja akad a világon.

A 2006-os vb-n szereplő együttes
A 2006-os vb-n szereplő együttes

Középpályás kínok

Bár jófajta középső középpályásból (Gareth Barry, Steven Gerrard, Frank Lampard, Michael Carrick) kis túlzással Temzét lehet rekeszteni, ne feledjük: Gerrardot és Lampardot hiába applikálják be lassan a Premiership címerébe, egymás mellett korántsem olyan hatékonyak, mint külön-külön. Mellettük a jobb oldalon először Shaun Wright-Phillips, majd Aaron Lennon volt kezdő, a csereember pedig mindvégig a Capello által jó érzékkel reaktivált közönségkedvenc, David Beckham, aki viszont Achilles-sérülése miatt kihagyni kényszerül a világbajnokságot. Átellenben nagyon hiányzott a selejtezők során a sokáig sérült Joe Cole kreativitása, őt a bal oldalon és középen is hatékony Barry pótolta, nem is rosszul (de Gerrard is kiemelkedően játszott a bal szélen). A Lennon, Gerrard, Barry, Lampard négyes ha nem is mindig parádés, de hatékony játékkal mozgatta ki végül a „háromoroszlánosokat" Dél-Afrikába. A bő vb-keretbe a fiatal középpályások közül a multifunkcionális James Milner, a 2006-os meglepetésember, Theo Walcott, a Tottenham szűrője, Tom Huddlestone és télen a Manchester Citybe igazoló, a bal oldalon bevethető Adam Johnson verekedte be magát, az újra formába lendülő Scott Parker mellett.

Egy Roo és más senki?

A támadósorban egy atombiztos emberrel rendelkeznek az angolok: a Manchester United üdvöskéjével, Wayne Rooneyval, aki kilenc selejtezőn ugyanannyiszor volt eredményes. Mellette Peter Crouch négyig jutott, négy mérkőzésen, ennek dacára inkább az 5/3-as mérleggel jeleskedő, az összjátékban ügyesebb Jermain Defoe lehet a kezdő tagja, mintsem a „brit birodalmi lépegető". Mellettük nemzetközi szinten csak közepesnek számító csatárokkal (Darren Bent, Emile Heskey, Carlton Cole, Gabriel Agbonlahor és a Fulhamnél biztatóan teljesítő Bobby Zamora) számolhatott Capello, így (Rooney sérülését is belekalkulálva) méltán nevezhetjük a támadó szekciót a kapusposzt mellett az albioniak Achilles-sarkának. Az előzetes vb-keretbe a Rooney, Defoe, Crouch hármas mellé Bentet és Heskeyt hívta be az olasz.

Az angol válogatott a dél-afrikai vb-re is jó erőkkel vonul fel
Az angol válogatott a dél-afrikai vb-re is jó erőkkel vonul fel

Taljános taktika, ánglusos alapokon

Amikor Fabio Capellóra esett a helyi szövetség, a The Football Association választása, nyilvánvaló volt, hogy a nemzeti tizenegy, mint az olasz mester összes csapata, egy végletekig fegyelmezett, eredménycentrikus csapat lesz. Igaz, ennyi sikertelenség után a szép játék másodlagos, és valljuk meg, a joga bonitónak egyébként sincs nagy hagyománya a Dover szikláin túl. A két kőkemény, bár a vb-re nem éppen a legjobb előjelekkel érkező középhátvéd mellett az A. Cole, G. Johnson kettős hatékonyan tudja támogatni a csapatjátékot, utóbbinak ráadásul időnként igencsak elsül a lába. A Gerrard, Lampard duó tagjai mesteri karmesterek és világklasszis szűrők egy személyben, bombáiktól méltán retteg Európa, még ha a válogatottban sokszor egymást oltották is ki (a két dudás-problematikát Capello azzal oldotta meg, hogy elmozdította a párost a középpálya tengelyéből kissé balra). Barry viszont a vb egyik nagy felfedezettje lehet.

Mivel a fiatalok (Walcott, a térdsérülése miatt sokat pihenő Lennon és Shaun Wright-Phillips) nem voltak túlterhelve a bajnokságban és a kupákban, nyáron még erejük teljében lehetnek, nem úgy, mint az MU és a Chelsea sztárjai, azaz az angolok szélsőjátéka veszélyes fegyver lehet, középütt pedig jelentős (át)lövőerőre képesek.

Joe Cole felépülése jót tett a kreatív részlegnek, elöl viszont Rooney teljesítménye lutri, világklasszisként és nyeretlen kétévesként egyaránt képes játszani, akárcsak a Crouch, Defoe kettős. Bár sokan bíztak benne, a még mindig csak 31 éves Owen sérülése miatt nem vehet részt a világbajnokságon, Beckhammel együtt ugyebár. Az angolfanok abban bíznak: a „régiekkel" együtt a balszerencse is búcsúzik a csapattól...

Egy mellékesnek nem tekinthető körülmény is az egész évet átfutballozó angolok mellett szól: a tornát a nem éppen enyhe dél-afrikai télben rendezik.

ANGLIA 30 FŐS KERETE
Kapusok: Robert Green (West Ham), David James (Portsmouth), Joe Hart (Manchester City)
Hátvédek: Glen Johnson (Liverpool), Jamie Carragher (Liverpool), Rio Ferdinand (Manchester United), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham), Ledley King (Tottenham Hotspur), Michael Dawson (Tottenham Hotspur), Ashley Cole (Chelsea), Leighton Baines (Everton), Stephen Warnock (Aston Villa)
Középpályások: Gareth Barry (Manchester City), Frank Lampard (Chelsea), Michael Carrick (Manchester United), Scott Parker (West Ham), Tom Huddlestone (Tottenham Hotspur), Steven Gerrard (Liverpool), James Milner (Aston Villa), Aaron Lennon (Tottenham Hotspur), Adam Johnson (Manchester City), Joe Cole (Chelsea), Shaun Wright-Phillips (Manchester City), Theo Walcott (Arsenal)
Csatárok: Wayne Rooney (Manchester United), Emile Heskey (Aston Villa), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Peter Crouch (Tottenham Hotspur), Darren Bent (Sunderland)
 Bővebben ide kattinva olvashat a keretről!
ANGLIA ÚTJA A VB-RE
EURÓPAI ZÓNA, 6. CSOPORT
Andorra–Anglia 0–2 (J. Cole 48., 55.)
Horvátország–Anglia 1–4 (Mandzukic 78., ill. Walcott 26., 59., 82., Rooney 63.)
Anglia–Kazahsztán 5–1 (R. Ferdinand 52., Kucsma – öngól 65., Rooney 77., 86., J. Defoe 90., ill. Kukejev 68.)
Fehéroroszország–Anglia 1–3 (Szitko 27., ill. Gerrard 11., Rooney 50., 74.)
Anglia–Ukrajna 2–1 (Crouch 29., Terry 85., ill. Sevcsenko 74.)
Kazahsztán–Anglia 0–4 (Barry 40., Heskey 45., Rooney 73., Lampard 77. – 11-esből)
Anglia–Andorra 6–0 (Rooney 4., 39., Lampard 29., Defoe 73., 75., Crouch 80.)
Anglia–Horvátország 5–1 (Lampard 7. – 11-esből, 59., Gerrard 18., 66., Rooney 77., ill. Eduardo 72.)
Ukrajna–Anglia 1–0 (Nazarenko 29.)
Anglia–Fehéroroszország 3–0 (Crouch 4., 76., S. Wright-Phillips 60.)
Anglia csoportelsőként jutott ki a világbajnokságra.
A csoport többi eredményét itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik