nemzetisport.hu
2015.03.28 20:39 Frissítve: 2015.03.31 03:22

Hollandia a hosszabbításban mentett pontot a törökök ellen

A 2016-os Európa-bajnokság A jelű selejtezőcsoportjában Hollandia Törökországot látta vendégül Amszterdamban. A hazaiak az egész meccsen meglehetősen gyengén játszottak, de a fáradhatatlan Wesley Sneijder és Klaas-Jan Huntelaar végül kihúzta a csávából őket – legalább egy pontot otthon tartott az oranje (1–1).

Hollandia a hajrában mentett pontot Törökország ellen (Fotó: Reuters)

 

EURO 2016, SELEJTEZŐ
A-CSOPORT, 5. FORDULÓ
HOLLANDIA–TÖRÖKORSZÁG 1–1 (0–1)
Amszterdam
, Amszterdam Aréna. Vezette: Brych (német)
HOLLANDIA: Cillessen – Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi (Willems, 77.), Blind – Wijnaldum (Narsingh, 46.), N. de Jong (Dost, 63.), Sneijder – Afellay, Huntelaar, Depay. Szövetségi kapitány: Guus Hiddink
TÖRÖKORSZÁG: Volkan Babacan – Gökhan Gönül, Serdar Aziz (Gülüm, 69.), Hakan Balta, Caner Erkin – Mehmet Topal, Selcuk Ínan – Ozan Tufan, Gökhan Töre – Burak Yilmaz (Kazim Kazim, 79.), Volkan Sen (Calhanoglu, 61.). Szövetségi kapitány: Fatih Terim
Gólszerző: Huntelaar (92.), ill. Burak Yilmaz (37.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Csehország 5 4 1 11–6 +5  13
2. Izland 5 4 1 12–2 +10  12
3. Hollandia 5 2 1 2 11–6 +5  7
4. Törökország 5 1 2 2 6–8 –2  5
5. Lettország 5 3 2 2–11 –9  3
6. Kazahsztán 5 1 4 4–13 –9  1

 

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Nem megy igazán a holland válogatottnak ebben az Eb-selejtezőcsoportban, hiszen két vereség is csúfította az eredménysorát. A szintén két vereséggel érkező Törökország volt az ellenfél, amely ellen az utóbbi időben mindig gond nélkül nyert az oranje.

A meccs képe nagyjából az első tíz percben kirajzolódott, a hollandok ugyanis támadtak, a törökök pedig védekeztek. Csakhogy a holland támadásokban nem sok átütőerő volt, a távoli lövések pedig igazi veszélyt nem okoztak. A törökök ellenakciói viszont annál többet. Jól látszott, hogy a hazai védelem tagjai nem teljesen értik meg egymást. Ennek lett az eredménye a 37. percben a török vezetés is.

Töre adott be jobbról, De Vrij röviden kifejelte, Sen lecsapott a labdára, gyorsan tovább adta Yilmaznak, aki kicsit vezette, majd 12 méterről lőtt, az erős lövés ráadásul meg is pattant Martins Indi lábán, így a labda becsapta Cillessent, és a kapu bal oldalába vágódott. 0–1

Az első félidő maradék részében kicsit jobban nyomtak a hollandok, de nagyon halvány volt a teljesítményük, az egyenlítés közelébe is csak a 42. percben kerültek, amikor De Vrij perdítését kiütötte Babacan.

A második félidőben még nagyobb elánnal harcolt Hollandia, a törökök pedig jól védekeztek. Nem tett jót a meccsnek ez a felállás, mert a hollandok nem tudtak jobban játszani. Az utolsó húsz percben egyre több aggódó tekintetet lehetett felfedezni a nézőtéren. Ez nem is volt csoda, hiszen helyzetbe is alig kerültek a hollandok.

Aztán amikor kiderült, hogy hat perc lesz a hosszabbítás, őrült támadásokba kezdtek, és Sneijdernek köszönhetően a 92. percben össze is jött az egyenlítés. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a Galata játékosának jó lövésébe Huntelaar beletegye a fejét. 1–1

A nagy szégyent a hollandok megúszták, ezért a meccs képe alapján az egy megszerzett pont sem rossz a számukra. Hollandia maradt a harmadik helyen.

A hollandoknak ezzel továbbra is él egy kiváló sorozatuk: legutóbbi 51 hazai Eb-selejtezőjükön, azaz 1963 óta nem kaptak ki.

PERCRŐL PERCRE

96. perc: Vége a meccsnek, ezt a sírból hozták vissza a hollandok. 1–1
92. perc: GÓÓÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT HOLLANDIA! Sneijder
17 méterről lőtt, a kissé balról érkező erős lövés megpattant Huntelaar fején, és a labda a kapu közepébe vágódott. Babacant nagyon becsapta ez a „figura”. 1–1
92. perc: Huntelaar
elesett a tizenhatoson belül, de még próbálkozásnak is gyenge volt...
90. perc:
HAT PERC A HOSSZABBÍTÁS.
Számos holland szurkoló úgy véli, hogy neki ebből elég, és elindul hazafelé.
87. perc: Gülüm
esett rosszul a saját tizenhatosán belül. Ápolni kell.
86. perc: Sneijder
20 méteres lövése tartott a bal alsóba, csakhogy Babacan útját állta a labdának.
85. perc:
Már vagy egy perce képtelenek megszerezni a labdát a hollandok, mert a törökök passzolgatnak...
80. perc: Willems
kapott kiváló átadást a tizenhatoson belül, de egyből, gyatrán mellé lőtt.
79. perc: Yilmaz
próbált a lehető leglassabban levánszorogni a pályáról, Kazim Kazim jött a helyére.
77. perc: Martins Indi
jött le, Willems jött be.
77. perc: Calhanoglu lőtt távolról, de jócskán mellé.
75. perc: Yilmaz,
a gólszerző kapott a combjához, majd ápolást kért.
72. perc: Narsingh
beadását Dost fejelte rá 11 méterről, de gyenge volt, Babacan megkaparintotta a labdát.
71. perc: Sneijder
végezhetett el szabadrúgást 26 méterre a török kaputól. A kiváló lövés a hálótartó vasról pattant le.
69. perc:
Az előbb azt hittük, Aziz húzza az időt, de kiderült, hogy le is kellett cserélni. Gülüm állt be a helyére.
68. perc: Van der Wiel
rúgta föl Calhanoglut, ezért kapott is egy sárgát.
67. perc: Aziz
maradt a földön egy ütközés után. Az utóbbi percekben a törökök elkezdték az időhúzást.
63. perc:
Megint cserélt Hollandia. De Jong helyett Dost érkezett.
61. perc:
Cseréltek a törökök, Sen helyett Calhanoglu a pályán.
60. perc: NA! Afellay
jó 23 méterről vállalt el egy lövést, és a sistergős löketet csak bravúrral tudta a léc fölé ütni Babacan.
57. perc: Depay
csavart 17 méterről, de a nem túl erős lövést könnyen fogta Babacan.
54. perc: HOLLAND HELYZET! Babacan
ütközött az ötösnél Huntelaarral, nem történt szabálytalanság, a labda Narsingh elé pattant, aki lényegében az üres kapuval állt szemben, de 7 méterről csúnyán eltörte a labdát.
49. perc: Sen
kapott labdát a holland tizenhatos előterében, de a lövése kissé elment a bal fölső sarok felett.
46. perc:
Hollandia cserélt, Wijnaldum helyére Narsingh érkezett.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.


45+2. perc: Vége az első félidőnek, némi meglepetésre, de korántsem érdemtelenül vezet Törökország. 0–1
45. perc:
KÉT PERC A HOSSZABBÍTÁS.
42. perc: HŰHA! Sneijder
lőtt kapura, a labda a sorfalról De Vrij elé pattant, akinek a lábáról 5 méterről a léc alá tartott, ám Babacan nagy bravúrral kiütötte.
42. perc: Töre
mellett esett el Blind a tizenhatos bal oldalánál, az alapvonaltól 10 méterre. A török játékos sárgát kapott.
Nem volt érdemtelen... Ez már legalább a harmadik nagy hibája volt a holland védelemnek. Most a törökök büntettek.
37. perc: GÓÓÓÓÓÓL! VEZETNEK A TÖRÖKÖK! Ennek már a fele sem tréfa! Töre
adott be jobbról, De Vrij röviden kifejelte, Sen lecsapott a labdára, gyorsan tovább adta Yilmaznak, aki kicsit vezette, majd 12 méterről lőtt, az erős lövés ráadásul meg is pattant Martins Indi lábán, így a labda becsapta Cillessent, és a kapu bal oldalába vágódott. 0–1
33. perc: MEGINT EGY TÖRÖK LEHETŐSÉG. Inan
szép csel után a bal szélről ívelt középre, a tizenhatoson belül Topal elé került a labda, de fordulásból gyengén lőtt...
29. perc: Sneijder
szabadrúgása ívelődött az ötös környékére berobbanó Huntelaar elé, csakhogy a holland csatár Erkinnel szemben a kezével akart előnyt szerezni, így jöhettek a törökök.
27. perc:
Eddig a hollandok nem mutatnak valami fergeteges játékot, és akkor finoman fogalmaztunk. A törökök szervezetten játszanak.
23. perc: Sneijder
játszott Depay elé, aki 18 méterről, jobbal a jobb alsót vette célba, de az elvetődő Babacan szépen védett.
21. perc: Afellay
labda utáni olthatatlan vágyának Erkin lett a szenvedő alanya, de a rossz becsúszást szabadrúgás követte. A törököknek.
18. perc: Tufan
került helyzetbe, de 18 méterről mellé lőtt.
15. perc: MIT HAGYTAK KI A TÖRÖKÖK!
Bal oldalon iramodott meg remekül Erkin, középre adott, ahol teljesen egyedül árválkodott Yilmaz, de 10 méterről, ballal nem találta el a kaput, főleg, hogy a jobb kapufánál álló Martins Indiról jött ki a labda. A törökök kezezést reklamáltak, de nem volt az.
13. perc: Blind szép csellel játszotta magát tisztára a bal oldalon, látta, hogy középen nyílik a tér, a passzolást választotta, de a védelem felszabadított.
9. perc: BUMM! Sneijder
lőtt 18 méterről, kissé balról, de az erős lövés legalább egy méterrel mellé ment.
5. perc: Blind
adott kiváló átadást a bal oldalon Depaynak, aki betört a tizenhatoson belülre majd 12 méterről, jobbról a hosszú sarkot vette célba, de Babacan védett.
Fatih Terim
szerint a törökök is tudnak annyit, mint a hollandok: „Mindig mondom, hogy a holland csapat remek válogatott. De ez nem jelenti azt, hogy a mi együttesünk kevésbé lenne erős. Tudom, hogy több sérültje van Hollandiának, és szerintem Robben a legfontosabb hiányzó, ő erőteljes hatással van a csapat játékára.”
A meccs előtt a holland szövetségi kapitány, Guus Hiddink így látta az esélyeket: „Valahogy pótolnunk kell Van Persie-t, ami nem lesz egyszerű feladat. Kemény és intenzív mérkőzésre számítok. Dolgoztam Törökországban, Sneijder is ott játszik, Colin Kazim-Richards, a törökök szélsője a Feyenoordban futballozik – ezek az apróságok extra motivációt nyújtanak. Ez nem jelenti azt, hogy csak küzdeni akarunk velük. Szeretem a harcos, intenzív meccseket, de arra is lehetőségünk nyílhat, hogy megmutassuk, mennyire nagyszerűen tudunk játszani.”
1. perc:  Elkezdődött a mérkőzés. A hollandok tiszta narancssárgában, a törökök tiszta fehérben játszanak.

 

KORÁBBI TÖRTÉNÉSEK
CSEHORSZÁG–LETTORSZÁG

Meglepetésre a cseh válogatott alárendelt szerepet játszott az első félidőben, a kezdő sípszótól a lefújásig Lettország irányított. A vendégek számos veszélyes helyzetet is kialakítottak, de csak a 30. percben szerezték meg a vezetést: egy kontra végén Arturs Zjuzins remek passzát követően Aleksejs Visnakovs gurította el a labdát Petr Cech alatt (0–1).

A szünetben változtatott Pavel Vrba cseh szövetségi kapitány, Václav Pilar érkezett Jaroslav Plasil helyére. Rögtön megélénkült a hazaiak játéka, de egy ideig csak kapufáig jutottak Tomás Rosickyék.

A második játékrész derekára Csehország már teljesen a kapujához szegezte ellenfelét, és a lett válogatott nem bírt ellenállni az egyre nehezedő nyomásnak: a 90. percben Václav Procházka kipattanó lövését követően a csereként beálló Pilar egyenlített (1–1).

A csehek nem elégedtek meg az egy ponttal, újabb helyzeteket alakítottak ki a hosszabbítás során, és csak Andris Vanins bravúrjainak köszönhető, hogy Lettország egy ponttal távozott Prágából.

A csoportot Izland előtt minimális előnnyel vezető Csehország pontvesztése (és Izrael szintén szombati veresége) azt jelenti, hogy az Eb-selejtező mezőnyében már csak két válogatott: Anglia és Szlovákia százszázalékos.

EURO 2016, SELEJTEZŐ
A-CSOPORT, 5. FORDULÓ

CSEHORSZÁG–LETTORSZÁG 1–1 (0–1)
Prága, Eden Stadion. Vezette: Estrada (spanyol)
CSEHORSZÁG: P. Cech – Gebre Selassie, Procházka, M. Kadlec, Limbersky – Darida, Plasil (Pilar, a szünetben) – Dockal, Rosicky, Krejcí (Necid, 57.) – Lafata (V. Kadlec, 81.). Szövetségi kapitány: Pavel Vrba
LETTORSZÁG: Vanins – Freimanis, Dubra, Gorkss, Maksimenko – Tarasovs, Laizans (Ikaunieks, 66.) – Rakels, Zjuzins (Zigajevs, 87.), A. Visnakovs (Fertovs, 82.) – Sabala. Szövetségi kapitány: Marians Pahars
Gólszerző: Pilar (90.), ill. A. Visnakovs (30.)

KAZAHSZTÁN–IZLAND 0–3 (0–2)
Asztana,
Asztana Aréna. Vezette: Szidiropulosz (görög)
KAZAHSZTÁN:
Szigyelnyikov – Gurman (Kuantajev, 67.), Vorotnyikov, Abdulin (Setkin, 80.), Logvinyenko, Szujumbajev – Iszlamhan, Tagibergen, Nurgalijev (Konyiszbajev, 56.) – Tazsimbetov. Szövetségi kapitány: Jurij Krasznozsan
IZLAND:
Halldórsson – Saevarsson, Árnason, R. Sigurdsson, A. Skúlason – B. Bjarnason, A. Gunnarsson (Hallfredsson, 72.), G. Sigurdsson, Gudmundsson – Gudjohnsen (Finnbogason, 83.), Sigthórsson (Bödvarsson, 70.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck
Gólszerző: Gudjohnsen (20.), B. Bjarnason (32., 91.)

2016.11.09 17:01:36

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

Fizessen elő a Nemzeti Sportra negyedévre, és ajándékba megkapja az Eb-kötetet!

2016.07.15 19:46:45

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

Leesett az állunk néhányszor, miközben végigpörgettük olvasóink nyitómeccs előtti megérzéseit.

2016.07.12 18:07:47

Foci Eb 2016 Kovács Kristóf (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

A sérült sportolót kevésbé érdeklik a mindennapos dolgok, csökken az önszabályozás és az érzelmi kontroll.

2016.07.11 13:26:18

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

A portugálok legjobbja a kapus volt a fináléban • A francia csatárok kevésszer voltak megjátszhatóak.

2016.07.11 09:30:30

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

CÍMLAPOK. „Túl kegyetlen” • „Ez nem a mi napunk volt” • CR nélkül is megkapta a „glóriát” Portugália.