Kuyt a holland gépezettel bedarálná a mieinket is

Vágólapra másolva!
2011.03.17. 18:40
null
Kuyt minél hamarabb eldöntené a selejtezős versenyfutást (Fotó: Action Images)
Lassan már a magyar válogatott elleni Eb-selejtezőkkel (március 25., 29.) is elkezdenek foglalkozni a vb-ezüstérmes holland nemzeti csapat játékosai – a hétközi európai kupamérkőzések után már csak egy hétvégi bajnokin kell túlesniük, aztán a válogatottal elkezdhetik a felkészülést. Dirk Kuyt úgy véli, az oranje gépezete bedarálja a mieinket is.

 

Dirk Kuyt, a holland labdarúgó-válogatott támadója a Voetbal Internationalnak elmondta: társaival minél hamarabb szeretnének „végezni" az Eb-selejtezőkkel, és biztosítani a 2012-es kontinenstorna-részvételt.

KAPUSKÍNOK

Az oranje kifejezetten rosszul áll kapusok tekintetében, Stekelenburg és Vorm mögött ugyanis nagy az űr. Rajtuk kívül az elmúlt egy évben még a már a válogatottságtól visszavonult Edwin van der Sar, a 40 éves Sander Boschker és Piet Velthuizen kapott meghívót a holland válogatottba.


A Hérculesben légióskodó Velthuizen a svédek elleni, októberi keretben még szerepelt, de azóta nem kapott meghívót, elsősorban azért, mert nem véd csapatában – mindössze egy bajnokin és két kupameccsen kapott lehetőséget a szezonban az alicantei klubnál.

Boschker nagyon rutinos kapus, a vb-n is ő lett a harmadik kiválasztott, viszont a világbajnokság óta nem került be a keretbe, mivel a Twentében csak második számú kapus, az évadban 9 meccsen védett eddig.

 

Elképzelhető Jasper Cillessen (NEC) a meghívása – a fiatal kapus a sérült Babos Gábor helyére került be a nijmegeniekhez, és az idény egyik felfedezettjének számít –, de a Voetbal International szerint a legvalószínűbb az, hogy a NAC Breda kapusa, a szakmai stáb által több ízben is figyelt Jelle ten Rouwelaar kap lehetőséget. Boschker, Velthuizen, Cillessen és Ten Rouwelaar egyébként összesen két válogatott szereplést mutathat fel!

„Jó úton haladunk, és két nagyon fontos mérkőzés következik. Sikeréhesek vagyunk, olyan gyorsan szeretnénk lerendezni a selejtezőket, amennyire lehetséges. A világbajnoki felkészülés óta jól olajozott gépezetként működik a csapat, a sikereknek mindenki részese szeretne lenni. Ettől is játszunk jól, és a magyarok elleni meccsekkel meg akarjuk erősíteni a helyünket a csoport élén" – mondta a Liverpool légiósa.

A szövetségi kapitány, Bert van Marwijk legnagyobb problémája az, hogy kivel pótolja az ujjtöréssel kieső első számú kapust, Maarten Stekelenburgöt. Egy dolog biztos: a válogatottsági rekorder Edwin van der Sar újbóli reaktiválása nem került szóba.

„Van der Sar reaktiválása ezúttal nem került szóba, nem tervezzük visszahívni. Nagy kár Stekelenburg sérüléséért, és feladatot ad nekünk: meg kell oldanunk a megfelelő helyettesítést" – mondta Van Marwijk, akinek egyelőre két kapus áll a rendelkezésére.

A mieink elleni mérkőzéseken minden bizonnyal az Utrecht hálóőre, Michel Vorm áll a kapuban. Vorm legutóbb 2010 augusztusában, az Ukrajna elleni, 1–1-es döntetlenre végződő felkészülési mérkőzésen védett az oranjéban. Az ötszörös válogatott kapuvédő tétmeccsen mindössze egy alkalommal (2009, Skócia–Hollandia 0–1) volt tagja a holland nemzeti tizenegynek.

„A legrosszabbkor esek ki, hiszen mind az Ajaxra, mind a holland válogatottra kulcsfontosságú mérkőzések várnak. Egy csavarral rögzítették a sérült ujjamat, viszont edzésről szó sem lehet, lassú felépülésre számíthatok. Egy egyszerű edzésbaleset volt, és valószínűleg vége az idényemnek, készülhetek a következőre" – nyilatkozta elkeseredetten az ujjtöréssel kidőlő Stekelenburg.

Kérdéses a center kiléte is, na nem mintha annyira kellemetlen gondokkal küszködnének a hollandok. Bár Klaas-Jan Huntelaar még mindig nem egészséges (viszont kerettag), Robin van Persie sérülése után felépült, és „végszükség esetére" ott van még Ruud van Nistelrooy, valamint a Twentében kifejezetten jó formába lendült center, Luuk de Jong. Utóbbi reménykedik, hogy a mieink elleni mérkőzéseken szerepet kap.

„Hosszú távon szeretném Huntelaarral szemben kiharcolni az oranje kilences mezét. Most egyértelműen ő az első számú center a válogatottban, viszont mögötte vagyunk többen, akik a helyére pályázunk. Egy apró probléma van: Huntelaar is fiatal, így lehet, hogy türelmesnek kell lennem. Nagyon sokat tanulhatok tőle, a helyezkedése mesteri, és remekül használja a testi erejét lehetőségek megteremtésére" – mondta a válogatottban az Ausztria elleni felkészülési mérkőzésen bemutatkozott támadó.

A HOLLAND VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Michel Vorm (Utrecht), ?*
Hátvédek: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Urby Emanuelson (AC Milan), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Hamburg), Erik Pieters (PSV), Ron Vlaar (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax), Peter Wisgerhof (Twente)
Középpályások: Ibrahim Afellay (Barcelona), Mark van Bommel (AC Milan), Theo Janssen (Twente), Nigel de Jong (Manchester City), Hedwiges Maduro (Valencia), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (Utrecht), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Demy de Zeeuw (Ajax)
Csatárok: Eljero Elia (Hamburg), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke), Luuk de Jong (Twente), Dirk Kuyt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Ruud van Nistelrooy (Hamburg), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Bayern München)
*: Van Marwijk kapitány még nem nevezte meg a sérült Maarten Stekelenburg helyettesét
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik