Kassaiék súlyos hibája: nem adták meg az ukránok gólját

Vágólapra másolva!
2012.06.19. 22:47
Súlyos hibát követett el az Anglia–Ukrajna Európa-bajnoki mérkőzés 62. percében a találkozót addig remekül vezető Kassai Viktor és csapata. A magyar team nem adta meg a házigazda szabályos gólját, így az angolok végül 1–0-ra megnyerték az összecsapást.
A bizonyíték: a labda túlhaladt a gólvonalon
A bizonyíték: a labda túlhaladt a gólvonalon
A bizonyíték: a labda túlhaladt a gólvonalon
A bizonyíték: a labda túlhaladt a gólvonalon
A bizonyíték: a labda túlhaladt a gólvonalon

A 62. percben nem messze a felezővonaltól, már az angol térfélen kapott hosszú labdát Artem Milevszkij (a visszajátszások alapján lesen volt az ukrán), majd a tizenhatos előterében finom passzal Marko Devicset hozta helyzetbe, aki 11 méterről jobbal lőtt, a labda felpattant a kapujából kirontó Joe Harton, és a gólvonal felé szállt, a becsúszva mentő John Terry pedig kikanalazta a labdát – gyanúsan a gólvonal mögül.

A gólbíró, Vad II István nem jelzett, így Kassai Viktor nem adta meg a gólt – a visszajátszásokból és a kimerevített képeken egyértelműen látszik, hogy a labda teljes terjedelmével bent volt.

KASSAI „LÁTHATATLAN” GÓLJAI

Nem ez az első eset, hogy Kassai Viktor nem ad meg olyan gólt, amelynél a labda áthaladt a gólvonalon, mielőtt a kapus vagy valamelyik mezőnyjátékos mentett volna.

2007. november 23-án, az Újpest FC–Debreceni VSC NB I-es bajnoki mérkőzés 83. percében Vermes Krisztián fejese után Csernyánszki Norbert kapus jócskán a gólvonalon túlról húzta ki a labdát, Kassai nem kapott segítséget az asszistenstől, így továbbot intett.

A 2011–2012-es bajnokság tavaszi szezonjában, a 21. fordulóban, a Haladás–Ferencváros mérkőzés 81. percében Iszlai Bence fejese után Aleksandar Jovanovic rúgta ki a gólvonalon túlról a labdát, Kassai játékvezető ezúttal sem ítélt gólt, mert segítője nem intett.

Az említett eseteket itt tekintheti meg videón!

A BBC Sports közvetlenül az eset után élő közvetítésében azzal poénkodott, hogy van egy új orosz partjelzőjük, Vad II István – utalva az 1966-os vb-döntőre, amikor a partjelző kétes körülmények között adta meg az angolok találatát, míg Rio Ferdinand arról értekezett twitter-csatornáján, hogy visszakapták a sorstól azt, amit 2010-ben elvett a világbajnokságon Frank Lampard meg nem adott góljánál.

„Nem hiszem el. Ott van a partjelző, plusz még egy ember az alapvonalon. Öt méterre áll, és nem látta? Hihetetlen” – mondta a korábbi angol válogatott Chris Waddle az esetről.

„Sikerült összeszedettebben játszanunk, a szünet után egy fokozattal feljebb kapcsoltunk – mondta Steven Gerrard a meccs után, aki kitért az ukránok meg nem adott góljára is. – A csapat képes volt újítani a szünet után. Kell egy kis szerencse is, anélkül senki sem nyert nagy tornát. Meglátjuk, mire jutunk majd.″

Oleg Blohint, az ukrán válogatott kapitányát megviselte az 1–0-s vereség: amellett, hogy Kassait és csapatát kárhoztatta, a hivatalos sajtótájékoztatón nem volt hajlandó angolul nyilatkozni, és belekötött az egyik szigetországi médiamunkásba.

„Öt bíró van már a pályán, és a labda ötven centiméterrel a gólvonal mögött van. Képesek voltunk egyenlíteni, de nem adták meg nekünk a találatot” – háborgott az ukrán szakvezető. Blohin hozzátette: szerinte a játékvezető akkor is hibázott, amikor Andy Carroll a könyökét használta, de nem ítélt, valamint John Terrynek is volt egy szabálytalansága, amiért sárga lapot érdemelt volna.

A nemzetközi sajtó természetesen rögtön arra reflektál, hogy úgy tűnik, Michel Platini ötlete, a „hatbírós” rendszer sem hozta meg a várt eredményt, és vajon mi kell még ahhoz, hogy bevezessék a nagy tornákon a videobírót…

Az újabb „láthatatlan gól” mindenesetre újra fókuszba állíthatja a gólvonal-technológiát, amelyről a nemzetközi szabályalkotó testület, az IFAB egyébként épp július 5-én tárgyal Zürichben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik