Nemzetisport.hu 2012.06.30 17:16 Frissítve: 2015.02.25 01:43

Euro 2012: az UEFA speciális díjjal jutalmazza az íreket

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) példamutató viselkedésükért speciális elismerésben részesíti az Európa-bajnokság ír szurkolóit – ezt Gianni Infantino, az UEFA olasz főtitkára jelentette be a Kijevben rendezett szombati sajtókonferencián.„Mindenkit, aki Lengyelországba látogatott, lenyűgözött Írország nemzeti válogatottjának szurkolótábora. A csapat eredményeit teljesen feledtette a szurkolók hozzáállása” – nyilatkozta Infantino, aki elmondta Michel Platini UEFA-elnök személyesen fog Írországba utazni, hogy átadja az európai szövetség speciális, ebből az alkalomból készült díját.

Az ír válogatott mind a három csoportmérkőzését elveszítette az Eb C-csoportjában, ám szurkolói mindvégig biztatták csapatukat, és elképesztő hangulatot varázsoltak a stadionokban. Minden bizonnyal az Eb egyik emlékezetes pillanata marad, amikor a spanyolok elleni összecsapás utolsó perceiben, 4–0-s ibériai vezetésnél majd’ 30 ezer szurkoló éltette a vesztésre álló válogatottat.

A két hazai, a német és az orosz szurkolótábor mellett az írek képviseltették magukat a legnagyobb számban a kontinensviadalon, becslések szerint összesen mintegy 45 ezer fővel, ám más táborokkal ellentétben semmilyen botrány nem köthető hozzájuk.

 

 A SPANYOLORSZÁG–ÍRORSZÁG MÉRKŐZÉS UTOLSÓ PERCEI GDANSKBAN