Vb 2026: gyökeres változtatásokat fontolgat a FIFA

SZ. E. M.SZ. E. M.
Vágólapra másolva!
2022.11.30. 16:54
null
Gyökeres változtatásokat fontolgat a FIFA a 2026-os vb-re (Fotó: AFP)
A The Athletic szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azt fontolgatja, hogy a négy év múlva esedékes, 48 csapatos világbajnokságon döntetlen esetén tizenegyesrúgások döntsenek, a nyertes még egy pontot kapna. Az sincs kizárva, hogy három- helyett végül négycsapatos csoportok lesznek.

 

Nem újdonság, de érdemes megemlíteni, a katari az utolsó olyan világbajnokság, amelyet harminckét csapat részvételével rendeznek (arra, hogy az utolsó téli, ne vegyünk mérget), hiszen a 2026-os tornán már 48 válogatott vitézkedik az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kanadában. A bővítés nyertesei elsősorban az ázsiai és az afrikai országok. A létszámnövelés egyébként jelentős bevételnövekedéssel jár, ez már biztos, az, hogy ez a színvonalat tekintve mit jelent, teljesen másodlagosnak tűnik.

A 2026-os torna formátuma egyébként kissé abszurdnak tűnik, hiszen háromcsapatos csoportok lesznek, amelyekből két együttes jut tovább a kieséses szakaszba. Ez pedig számos kérdést felvet, egyrészt az első fordulóban szünnapos csapat, talán helyzeti előnybe kerülhet, hiszen úgy kezdheti a tornát, hogy akár már az előtt tudhatja, pontosan milyen eredményt kell elérnie, hogy egyáltalán labdába rúgott. Az utolsó körben pihenő együttesnek meg adott esetben lehet, hogy napokat kell várnia arra „tétlenül”, hogy kiderüljön, marad még a tornán vagy csomagolhat.

A The Athletic szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) eközben újabb csavart fontolgat, e szerint 2026-ban a csoportkörben döntetlen esetén – hosszabbítás nélkül – tizenegyespárbajt rendeznének a csapatok között, melynek nyertese pluszponttal gazdagodna. A lap arról írt, hogy az sincs kizárva, hogy a tizenegyeseket még a meccsek előtt rúgják, így a két együttes már abban a tudatban lép pályára, melyikük kap két pontot döntetlen esetén. Sőt, az is felvetődött, hogy inkább négycsapatos csoportok legyenek.

A FIFA hivatalosan nem reagált az értesülésekre. A The Athletic egyébként a Dortmund és a Bayern München korábbi vezetőedzőjét, Ottmar Hitzfeldet idézi, aki néhány éve filozofált a háromcsapatos csoportokról, szerinte ez jó lebonyolítási rendszer lenne, mert az utolsó csoportkör általában unalmas, ugyanis addigra az igazán nagy csapatok már biztosan továbbjutnak.

Ez a mostani torna esetében biztosan nem igaz, hiszen a kedden kezdődő csoportkörnek úgy vágtunk neki, hogy csak két csapatnak (Kanada, Katar) nem volt esélye a továbbjutásra, négy éve viszont hat ilyen együttes is volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik