Vb 2022: világrekordot dönthet az olasz válogatott

BABJÁK BENCE, SZELI MÁTYÁSBABJÁK BENCE, SZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2021.09.01. 13:56
null
Világrekordot döntenének az olaszok (Fotó: AFP)
Új kapitányokkal, bizonyítani akaró csapatokkal és magabiztos nagyokkal folytatódik a világbajnoki kvalifikációs sorozat.

Szerdától folytatódik a tavasszal induló világbajnoki selejtező a kontinensen, sok csapat új szövetségi kapitánnyal, más válogatottak pedig a jó Európa-bajnoki szerepléstől fűtve készülnek a találkozókra, míg másutt az Eb-bukások után akarják bizonyítani, hogy csak kisiklás volt a rossz nyári szereplés. Sok hibázási lehetőség persze nincs, csak a tíz csoportelső jut ki közvetlenül a katari világbajnokságra, a második helyezettek a legutóbbi Nemzetek Ligája-kiírás legjobb két azon csoportelsőjével játszanak a fennmaradó három helyért (három négycsapatos elődöntő-döntős rájátszásban), amelyek a selejtező során nem végeztek valamelyik csoport első két helyén.

ÖRÖKKÉ SIKERÉHES OLASZOK

Már a VAR is segíti a játékvezetőket

Bár a döntés már augusztus elején megszületett, nem árt az emlékeztető: az európai vb-selejtező negyedik játéknapjától valamennyi mérkőzésen rendelkezésre áll a VAR, így már a csütörtöki, Magyarország–Anglia találkozón is. Az Európai Labdarúgó-szövetség már a tavaszi meccsekre is szerette volna bevezetni a technikai újítást, ám a koronavírus miatt akkor még nem sikerült kivitelezni. Szeptembertől kezdve viszont a játékvezetők az összes stadionban visszanézhetik a kérdéses jeleneteket, a VAR-központot az erre a célra kialakított kamionokban rendezik be, a járműveket az UEFA biztosítja.

Természetesen az olaszokat kiemelt figyelem kíséri ezúttal is, igaz, a regnáló Európa-bajnok a tavaszi selejtezőkön már jelezte, számolni kell vele. Roberto Mancini együttese mindhárom márciusi (Észak-Írország, Bulgária, Litvánia) selejtezőjét megnyerte, ráadásul gólt sem kapott.

„Azt szeretném, ha a csapat ott folytatná, ahol abbahagyta  – mondta az olasz válogatott bázisán tartott sajtótájékoztatóján Mancini. – Az Európa-bajnokság óta másképp néznek ránk külföldön, amire büszkék vagyunk, ám a világbajnokságig szerintem még fejlődhetünk, de ehhez persze először ki kell jutnunk.”

Olaszország csütörtökön sorozatban harmincötödik mérkőzésén maradhat veretlen, ha nem kap ki Bulgáriától hazai pályán, ezzel beállítaná a válogatott világrekordot (a további szeptemberi meccseken pedig meg is döntheti), amelyet Brazília és Spanyolország tart. Mancini azt mondta, a jó sorozat és az Eb-győzelem ellenére sem kényelmesedik el együttese, ami érthető, az olaszoknak presztízskérdés a vb-szereplés, hiszen nemzeti tragédiával ért fel, hogy 2018-ban lemaradtak az oroszországi tornáról, előtte 1958-ban forduló elő ez a csúfság velük.

Megőriznék hibátlan mérlegüket a Nagyerdei Stadionban a katariak

Katari színekbe öltözött a Nagyerdei Stadion, az ázsiai válogatott a márciusi Luxemburg (1–0), Azer­bajdzsán (2–1) és Írország (1–1) elleni mérkőzés után a héten ismét Debrecenben lép pályára. Az apropó ugyanaz, a 2022-es világbajnokság házigazdáját a Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kérte fel, hogy versenyen kívül szerepeljen a világbajnokság európai selejtezősorozatában, és játsszon minden körben az A-csoport szabadnapos csapatával. Ez szerdán 20.45-ös kezdettel Szerbia, szombaton 18 órától Portugália lesz, a lelátókon ráadásul immár szurkolók is lehetnek. Jegyek a két mérkőzésre külön-külön, de kombinálva is kaphatók, a mérkőzések kezdetéig a helyszínen is megvásárolhatók.

A katari válogatott idén már a tizenharmadik mérkőzésére készül, mérlege tiszteletet parancsoló: 9 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség. Legyőzni csak az Egyesült Államok tudta a júliusban rendezett Arany-kupa elődöntőjében. A játékosok ezt követően visszatértek Dohába, majd Ausztriában edzőtáboroztak, jelenleg pedig a debreceni Hotel Divinus vendégei. Szerbia ellen nagy várakozással készülnek, a keretből egyedül Mohammed Muntari kénytelen kihagyni a találkozót sérülés miatt. A szerbek elsősorban a Luxemburg elleni hazai (szeptember 4.) és az Írország elleni idegenbeli (szeptember 7.) vb-selejtezőre készülnek, de természetesen Debrecenbe is sikert remélnek.

„Minden válogatott mérkőzés, így a felkészülési találkozók is nagyon fontosak – jelentette ki Sztefan Mitrovics, a szerbek Getafében futballozó középhátvédje a válogatott sajtótájékoztatóján. – Szeretnénk, ha a győztes mentalitás lenne jellemző a csapatra, ezt három szeptemberi meccsünkön bizonyíthatjuk.”

Az Eb-n meglepetésre elődöntőig menetelő dánok is magabiztosan várhatják a mostani meccseket, százszázalékos mérleggel, 14–0-s gólkülönbséggel vezetik csoportjukat, ráadásul szerdán tovább növelhetik előnyüket a második helyen álló, hozzájuk utazó skótokkal szemben.

Az Eb toronymagas esélyesének tartott, majd a nyolcaddöntőben kizuhanó franciákat nyilván a bizonyítási vágy fűti, kérdés, hogy a belső ellentétekről szóló pletykák még hatással lesznek-e a csapatra. Ezt nem tudni, az viszont biztos, hogy Didier Deschamps együttese a Bayern München védőpárosa, Lucas Hernandez és Benjamin Pavard, valamint a Milanba szerződő Olivier Giroud nélkül, ám a nyáron reaktivált Karim Benzemával készül a bosnyákok elleni szerdai összecsapásra.

Érdekes, hogy mire lesznek képesek a törökök, hiszen őket amolyan sötét lóként tartották számon az Eb-n, a tavaszi selejtezőkön három mérkőzésen hét pontot szereztek, legyőzték a hollandokat, majd a kontinenstorna legpocsékabb teljesítményét nyújtották.

ÚJ KAPITÁNYOK A FEDÉLZETEN

Míg az Európa-bajnokság néhány szövetségi kapitányt megerősített pozíciójában, másoknak a búcsút jelentette a gyenge szereplés, így több olyan csapat van, amely új szakvezetővel folytatja a selejtezőt. Németország esetében mindenképp korszakváltásról beszélhetünk, a leköszönő Joachim Löw tizenöt éven át irányította a Nationalelfet, 2014-ben a hőn áhított világbajnoki címet is elhozta az országnak, ám az utóbbi négy évben valami megtört közte és a játékosok között. Távozása már a nyári torna előtt biztos volt, mint ahogyan az utód személye is, így a Liechtenstein elleni vb-selejtezőn a Bayern Münchennel Bajnokok Ligáját nyerő Hans-Dieter Flick irányít. A miniállam elleni meccsen minden adva van a sikeres bemutatkozáshoz, ráadásul a Német Labdarúgó-szövetség biztosra ment, olyan edzőt választott, aki köztudottan remek viszonyt ápol a csapat gerincét alkotó Bayern-játékosokkal.

A Csehország elleni nyolcaddöntős kiesés után a holland válogatottnál is váltottak, a vezetőség megköszönte Frank de Boer fáradozásait, és a 70 esztendős Louis van Gaal kezébe adta a karmesteri pálcát, aki így harmadik ciklusát kezdte el a csapatnál (2000 és 2002, valamint 2012 és 2014 között vezette a válogatottat). A holland edző legutóbb a Manchester Unitedet irányította, ám 2016-os távozása után kijelentette, hogy nem vállal többet edzői megbízást – a jelek szerint a futball iránti megszállottsága még hetvenesztendősen sem hagyja nyugodni.

Oroszország esetében sem volt meglepő a kapitánycsere, a válogatott csoportutolsóként zárta az Eb-t, majd a szövetség közleményben jelezte, hogy nem nyerte el tetszését a kapitány, Sztanyiszlav Csercseszov beszámolója. Ezek után borítékolható volt a váltás, a választás a Valencia és a Real Sociedad korábbi középpályására, Valerij Karpinra esett, aki korábban többek között a Szpartak Moszkva, valamint a Rosztov kispadján szerzett edzői tapasztalatokat. A csoport utolsó helye után Észak-Macedóniában is új szakvezető irányít, a távozó Igor Angelovszki helyét Blagoja Milev­szki vette át, míg Svájcban és Ukrajnában a jó szereplés ellenére neveztek ki új kapitányt. Az ukránokkal a negyeddöntőig jutó Andrij Sevcsenko nyáron lejáró szerződését nem hosszabbította meg a szövetség, a klubedzői posztra ácsingózó korábbi kiváló csatár utódja Olekszandr Petrakov lett. A szintén a legjobb nyolc között búcsúzó Svájc éléről hét év után köszönt el Vladimir Petkovic, a helyére Murat Yakin érkezett.

CSODÁRA KÉSZÜLNEK

Mint ismert, csak tizenhárom európai csapat szerepelhet a világbajnokságon (2026-tól viszont már tizenhat, mivel harminckettőről negyvennyolc csapatosra nő a mezőny), ezért igazán nagy meglepetésre nem feltétlenül számíthatunk, de ettől még bőven lehetnek olyan együttesek, amelyek az erőviszonyokhoz képest nagyot dobnak.

Örményország például vezeti a J-csoportot, igaz, élénk fantáziánk ellenére is csak nehezen tudjuk elképzelni, hogy ez a mostani szünet végén is így lesz, és nem a lassan kezdő németek állnak az élre.

Ettől függetlenül, ha az örmények csütörtökön nyernének Észak-Macedóniában, a pótselejtezős hely elérése egyáltalán nem tűnne lehetetlen küldetésnek.

A finnek is reménykednek, a válogatott a nyáron története első Európa-bajnokságán szerepelt, most első világbajnokságára jutna ki, és ha a csoportelsőség nem is reális cél, a második helyért nagy harcot vívhat a többiekkel, például a bosnyákokkal vagy az ukránokkal. Luxemburg nem táplálhat ilyen vérmes reményeket, de tavasszal is kiderült, hogy nem lehet egy lapon említeni a gólzáporos vereségeket szenvedő törpeállamokkal. A csapat az első fordulóban hatalmas meglepetésre Gerson Rodrigues góljával Dublinban győzte le az íreket, majd a középpályás a portugálok ellen is vezetést szerzett, de végül 3–1-re kikapott.

A CSOPORTOK ÁLLÁSAIT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik