Vb 2022: többet kaszál az USA női csapata a férfiak továbbjutásából, mint saját két vb-győzelméből

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2022.11.30. 12:48
null
Hiába ünnepelt győzelmet a legutóbbi két vb-n az USA női válogatottja, jövedelmezőbbnek bizonyult számukra a férfiak nyolcaddöntőbe jutása (Fotó: US Soccer)
Az Amerikai Egyesült Államok férfiválogatottja legyőzte Iránt, ezzel bejutott az egyenes kieséses szakaszba a katari világbajnokságon. Az USA labdarúgó-szövetségénél egyenlően osztják el a férfi és a női csapat között a bevételt, így történhet meg az, hogy a tengerentúliak női válogatottja számára nagyobb hasznot jelent a férfiak Irán elleni győzelme, mint két vb-győzelmük – írja a CBS Sport.

Az USA női labdarúgó-válogatottja (USWNT) már összesen négyszer emelhette a magasba a világbajnoki trófeát, a legutóbbi két tornát (2015, 2019) is megnyerte.

A 2015-ös győzelemért 2 millió dollár, míg a négy évvel későbbiért 4 millió dollár jutalmat kapott, összesen tehát 6 milliót ért a két világbajnoki győzelem (a vb teljes nyereményalapja három évvel ezelőtt 30, azt megelőzően 15 millió dollár volt, ez a 2023-as tornán 60 millió lesz).

A férfiak világbajnokságán a teljes nyereményalap 440 millió dollár, amelyből a végső győztes 42 milliót kap. A nyolcaddöntőbe jutással már biztosan magáénak tudhat 13 milliót az Egyesült Államok férfi válogatottja (USMNT), és ez ennél csak több lehet, ha még tovább jut.

Mivel ezt az összeget elfelezik a női válogatottal, így a női csapat 6.5 millió dollárt kap már biztosan, ami így több, mint amit két vb-győzelméért kapott.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino azt nyilatkozta, a nők tornája iránti médiaérdeklődés „százszor kevesebb” volt, mint a férfi vb iránti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik