Vb 2022: Portugália 2006 óta nem kezdett ilyen jól – érdekességek

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.11.28. 22:59
null
Portugália fantasztikus formában futballozik eddig a világbajnokságon (Fotó: AFP)
Mint ismert, Portugália 2–0-ra legyőzte Uruguayt a katari labdarúgó-világbajnokság H-csoportjában a 2. fordulóban. Nézzük a mérkőzéssel kapcsolatos érdekességeket.

 

Portugália eddig csupán egyszer találkozott az uruguayi csapattal világbajnokságon – négy esztendővel ezelőtt az oroszországi torna nyolcaddöntőjében Edinson Cavani duplájával a dél-amerikai együttes kiejtette Cristiano Ronaldóékat.

A H-csoport rangadóján sokáig nem történt sok minden, aztán az 54. percben Bruno Fernandes beadásába nem ért bele Cristiano Ronaldo, de a labda így is a kapuban kötött ki. A Manchester United támadó középpályása a hosszabbításban még bevágott egy tizenegyest, a portugálok így 2–0-ra győzni tudtak, s tovább is jutottak már a legjobb tizenhat közé.

Portugália 2006 óta először nyerte meg mindkét csoportmeccsét a világbajnokságon, akkor egészen az elődöntőig menetelt a csapat, ott azonban Franciaország megállította Figóékat. A bronzmérkőzésen a házigazda Németországtól is kikapott a portugál csapat.

Fernandes a góljain kívül is remekül futballozott, 83-szor ért a labdához, 84 százalékos volt a passzpontossága. Hat hosszú átadásából öt sikeres volt, s három lövésből duplázott Uruguay ellen.

 


 

A Manchester United klasszis futballistájának a két gólja mellett két gólpassza is van – csak Kylian Mbappé mondhatja el még magáról, hogy négy gólban volt benne a katari világbajnokságon.

Portugália próbálkozott becsülettel, összesen nyolcszor kísérletezett az első félidőben, ám egyszer sem találta el a kaput – ez korábban sohasem történt meg vele világbajnokságon.

A csoportkörből egyébként még Uruguay és Ghána – sőt, Dél-Korea is – továbbjuthat. Legutóbb a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon a negyeddöntőben találkozott egymással a dél-amerikai és a ghánai együttes. Jól emlékezhetünk, hogy a 120. percben 1–1-es állásnál Luis Suárez a gólvonalon kezezett, Asamoah Gyan azonban a lécre bombázta a labdát a tizenegyespontról. A szétlövésben pedig az uruguayi gárda győzedelmeskedett.

 

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
2. FORDULÓ
H-CSOPORT
PORTUGÁLIA–URUGUAY 2–0 (0–0)
Loszaíl,Lusail IconicStadion,88 668néző.Vezette:Faghani (iráni)
PORTUGÁLIA:Diogo Costa – Cancelo, Dias, Pepe, N. Mendes (Guerreiro, 42.) – Neves (Leao, 69.), W. Carvalho (Palhinha, 82.), B. Fernandes – Bernardo Silva, C. Ronaldo (G. Ramos, 82.), Joao Félix (Nunes, 82.).Szövetségi kapitány:Fernando Santos
URUGUAY:Rochet – Coates, Godín (Pellistri, 62.), Giménez – Varela, Valverde, Vecino (De Arrascaeta, 62.), Bentancur, Olivera (Vina, 86.) – Núnez (Maxi Gómez, 72.), Cavani (L. Suárez, 72.).Szövetségi kapitány:Diego Alonso
Gólszerző:B. Fernandes (54., 90+3. – a másodikat 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik