Vb 2022: mintegy 1.2 millió jegyet adtak el a katari tornára

Vágólapra másolva!
2022.06.22. 19:10
null
Egy szaúdi szurkoló a vb-stadionok miniatűr változatával (Fotó: AFP)
A november 21-én kezdődő katari labdarúgó-világbajnokságra körülbelül 1.2 millió jegyet adtak el a második értékesítési időszakot követően.

 

Hasszan al-Tavadi, a torna szervezőbizottságának főtitkára kiemelte, a legfőbb infrastrukturális beruházások már elkészültek, jelenleg beüzemelési szakaszban vannak.

A szervezőkhöz tavaly november 21. és december 18. között mintegy 40 millió regisztráció érkezett a jegyvásárláshoz, 17 millió az első értékesítési szakaszban, 23 millió a másodikban. A legnagyobb érdeklődés Argentínából, Brazíliából, Angliából, Franciaországból, Mexikóból, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Államokból és a katari házigazdáktól mutatkozott a regisztráció során, közülük aztán véletlenszerű sorsolás útján találtak gazdára a jegyek. A következő szakaszban már érkezési sorrend alapján történik az értékesítés, annak kezdési időpontja azonban egyelőre még nem ismert.

A vb-re valamivel több mint hárommillió jegy kerül kiadásra – a szervezők minden mérkőzésen telt házzal számolnak –, ebből kétmilliót kínálnak eladásra, további egymilliót pedig a nemzetközi szövetségnek (FIFA), illetve partnereinek tartanak fenn.

A katari szervezők mintegy 1.2 millió turista érkezésével számolnak, ami közel a fele a helyi lakosságnak. Figyelmüket így most leginkább a megfelelő számú szálláshely biztosítása köti le, az országban rendelkezésre álló közel 30 ezer szállodai szoba 80 százaléka ugyanis a FIFA-vendégeknek van fenntartva. Erőfeszítéseiknek köszönhetően 25 ezer lakásban – a színvonaltól függően villákban és apartmanokban – további 65 ezer szoba foglalható, míg a dohai kikötőben két óceánjárón további 4 ezer szoba áll majd rendelkezésre. Illetve az 500 teljesen berendezett, ágytól a teáskanálig mindennel felszerelt lakókonténer fele már meg is érkezett a helyszínre.

A külföldről érkező nézők 250 és 800 katari riál (23 ezer és 75 ezer forint) közötti összegért juthatnak hozzá a csoportmérkőzésekre szóló jegyekhez. A döntőre 2200 és 5850 riál (207 ezer és 550 ezer forint) közötti összegért lehet belépőt kapni. A katari lakosok egységesen 40 és 750 riál (15 ezer és 71 ezer forint) közötti összegért vásárolhatnak jegyeket.

Az árak átlagosan harminc százalékkal drágábbak, mint az előző, 2018-as oroszországi világbajnokságon voltak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik