Marokkó a vb legtüzesebb tábora előtt győzte le Belgiumot – Csillag Péter jelenti Dohából

Csillag Péter (Katar)Csillag Péter (Katar)
Vágólapra másolva!
2022.11.27. 16:33
null
Fotó: Getty Images
Hatalmas meglepetés a katari labdarúgó-világbajnokság Belgium–Marokkó meccsén: a görcsösen és hatástalanul játszó európai csapat 2–0-ra kikapott ellenfelétől, a stadiont megszállták az észak-afrikaiak.

 

Jó adag hideg vizet kaptam a hátamra az első félidő hajrájában... A váratlan fröccs forrását nem volt nehéz meglelni, a médiatribün melletti szektorban ugrott fel egy hevesen lelkesedő marokkói szurkoló, kezével teli poharával Hakim Zijes szabadrúgásgólja után. Aztán hamar kiderült, korai volt meglocsolnia a környezetét, a mexikói César Arturo Ramos játékvezető – személyes VAR-kontroll után – jelentős bátorságról tanúságot téve nem adta meg a Belgiumnak lőtt gólt. És hogy miért kellett ehhez erős lélekjelenlét? Az Al-Tumama Stadionban ránézésre minimum tízszeres túlsúlyban voltak a marokkói szurkolók, és az észak-afrikai csapatot segítő forró lelátói levegő jelentős nyomásként nehezedhetett a bíróra.

Meg a belgákra is, bár rajtuk inkább az érződött, hogy önmagukkal nincsenek megbékélve, nem találják az elmúlt években olyannyira jellemző magabiztosságukat. Hiába verték meg az első körben 1–0-ra Kanadát, a győzelem után több játékos is utalt utólag a csapat görcsösségére, és ezt tapasztalták a nézők is: amikor a lefújás után a metróra várakozó tömegben valaki gratulált a belga királyi pár jelmezébe öltözött házastársaknak, ők uralkodói méltósággal visszautasították a ki nem érdemelt bókot.

A Marokkó elleni mérkőzésen mintha ugyanezt a pszichológiai puttonyt cipelték volna a belga labdarúgók, játékuk amilyen mechanikusan precíz, olyan idegőrlően hatástalan volt. A lelki tényezőkről szólva itt kell megemlítenünk a mérkőzés egy szokatlan részletét: a marokkóiak kapust cseréltek a kezdés előtt, a beugró Munir Mohamedinek így felkészülés nélkül kellett hirtelen kapuba állnia. A bemelegítést még Haszin Bunu csinálta végig, a himnusznál is ott állt még a társak között, ám helyi újságírók értesülése szerint ezután jelezte, hogy nem érzi jól magát (feltűnő volt egyébként, hogy miközben mindenki más átszellemülten, nagy hévvel zengte a marokkói himnuszt, a gyengélkedő Sevilla-játékos átélés nélkül, enerváltan kapcsolódott az éneklésbe).

A marokkóiak azonban nem lelkizték túl a dolgot, Abdelhamid Szabiri bal oldali szabadrúgásából szerzett góljával a második félidő kétharmadánál megtörték a belga jeget. Amitől az európai csapat talán csak még jobban lefagyott, a stadionban tartózkodó harmincsokezer marokkói viszont még inkább felhevült. Innentől kezdve a vb talán legtüzesebb tábora a fülsüketítő füttyszót és az eszelős éltetést váltogatta, attól függően, hogy éppen melyik csapatnál volt a labda. Az újabb marokkói gólnál, Zakaria Abuhlal 2–0-s végeredményt kialakító megmozdulásánál aztán olyan változatot láthattunk az észak-afrikai őrjöngésből, amelyet nehéz lesz elfelejteni.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
2. FORDULÓ
F-CSOPORT
BELGIUM–MAROKKÓ 0–2 – élőben az NSO-n!
Doha
,al-Tumama Stadion. Vezeti: César Arturo Ramos (mexikói)
BELGIUM: Courtois – Castagne, Alderweireld, Vertonghen – Meunier (Lukaku, (82.), Onana (Tielemans 60.,), Witsel, T. Hazard (Trossard, 76.) – De Bruyne, E. Hazard (Mertens, 60.) – Batshuayi (De Keteleare, 76.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
MAROKKÓ: M. Mohamedi – Hakimi (Attijat Allah, 68.), Szaissz, Agerd, Mazraui – Unahi (el-Jamik, 79), Amrabat, Amallah (Szabiri, 68.) – Zijes, en-Nesziri (Hamdallah 72.), Bufal (Abouhlal, 72.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi
Gólszerző: Szabiri (73.), Abouhlal (90+2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik