Vb 2022: Jorginho égbe lőtte a büntetőt, Svájc ponttal távozott Rómából

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2021.11.12. 22:45
null
Jorginho és Sommer kapus a kihagyott 11-es után (Fotó: AFP)
Olaszország 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán Svájccal a világbajnoki selejtezősorozat európai zónájának C-csoportjában, így megőrizte első helyét az ötösben, és saját kezében maradt a sorsa az Észak-Írország elleni fellépése előtt.

 

Szinte napra pontosan öt hónappal azután, hogy Olaszország és Svájc Európa-bajnoki csoportmérkőzést játszott egymással a római Stadio Olimpicóban, ezúttal világbajnoki selejtezőn mérkőztek meg a felek az olasz fővárosban – hasonlóan nagy tét forgott kockán, mint a júniusi találkozón.

A csoportelsőség kérdése ezen a játéknapon még semmilyen módin sem dőlhetett el ebben az ötösben – mivel azonos pontszám esetén első körben nem az egymás elleni eredmény, hanem a gólkülönbség rangsorol –, de egy esetleges győzelemmel mindkét válogatott jókora lépést tehetett volna a világbajnoki kvalifikáció felé.

A svájci együttes Szalai Ádám mainzi csapattársa, Silvan Widmer sistergős bombájával a 11. percben megszerezte a vezetést – Gianluigi Donnarumma csak beleérni tudott a lövésbe – (0–1), majd az olaszok a 36. percben Giovanni Di Lorenzo fejesével egyenlítettek (1–1).

Ez volt a Napoli jobbhátvédjének második találata a nemzeti csapatban, egyszersmind az olasz válogatott első fejes gólja 2020 októbere óta.

A döntetlennel az első félidő után a játék képe alapján inkább a hazaiak lehettek elégedettebbek.

A második játékrészben már inkább az olasz csapat játszott fölényben, ám igazán nagy helyzetet a 89. percig nem tudott kialakítani – ekkor Domenico Berardi fellökéséért a regnáló Európa-bajnok tizenegyest kapott, ám azt a biztos lábú(nak hitt) Jorginho fölé lőtte, így maradt az 1–1.

A Chelsea középpályása az első hat tizenegyesét belőtte a válogatottban, a legutóbbi hármat azonban egyaránt kihagyta.

A döntetlennel az olaszok megőrizték első helyüket a csoportban, és továbbra is a saját kezükben a sorsuk. Svájc abban az esetben előzhet az utolsó fordulóban, ha több pontot szerez otthon Bulgária ellen, mint az olaszok Észak-Írországban, vagy legalább két góllal többel győzi le ellenfelét, mint az itáliai együttes.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
9. FORDULÓ
C-CSOPORT

OLASZORSZÁG–SVÁJC 1–1 (1–1)
Róma,
Stadio Olimpico. Vezette: A. Taylor (angol)
OLASZORSZÁG: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Emerson (Calabria, 80.) – Barella (Cristante, 69.), Jorginho, Locatelli (Tonali, 58.) – Chiesa, Belotti (Berardi, 58.), L. Insigne (Raspadori, 80.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
SVÁJC: Sommer – Widmer, Akanji, Schär, R. Rodríguez (U. Garcia, 69.) – Zakaria, Freuler – Steffen (Imeri, 69.), Shaqiri (Sow, 79.), R. Vargas (Zeqiri, 86.) – Okafor (F. Frei, 79.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin
Gólszerző: Di Lorenzo (36.), ill. Widmer (11.)

A csoport másik mérkőzésén
Észak-Írország–Litvánia 1–0
(Satkus 18. – öngól)

A 10. FORDULÓ PROGRAMJA
NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Svájc–Bulgária
20.45: Észak-Írország–Olaszország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország 7 4 3 13–2 +11 15
2. Svájc 7 4 3 11–2 +9 15
3. Észak-Írország 7 2 2 3 6–7 –1 8
4. Bulgária 7 2 2 3 6–10 –4 8
5. Litvánia 8 1 7 4–19 –15 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik