Vb 2022: Hansi, a világbajnokság nem nyaralás – üzenet a német kapitánynak

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.11.27. 15:53
null
Hans-Dieter Flicknek sok problémával kell megküzdenie, a sajtó kritizálja a német kapitány döntéseit, ráadásul a csapatnak le kell győznie Spanyolországot (Fotó: AFP)
Többfrontos háborúban állnak a németek, a játékosok egymással és a szövetségi kapitánnyal is veszekszenek, a szövetség a FIFA-val is összezördült, a közvéleményt közben felháborítja a feleségek és barátnők jelenléte a katari táborban.

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy zavartalanul, a legnagyobb nyugalomban készül a német válogatott a Spanyolország elleni vasárnap esti, rendkívül fontos csoportmérkőzésre, amelyen ha vereséget szenved, el is búcsúzhat a tornától, miután az első meccsén 2–1-re kikapott Japántól.

Egyrészt a német Bild arról számolt be, a közhangulat javítása érdekében Hansi Flick szövetségi kapitány engedélyezte, hogy a német válogatott táborhelyéül szolgáló Zulal Wellness Resort luxus üdülőtelepen a játékosok két napig a családtagjaikkal, feleségükkel vagy barátnőjükkel legyenek, a hozzátartozók az éjszakát is a táborban tölthették – ez pedig igencsak kiverte a biztosítékot a német sajtó és a kommentelők körében is.

„Hansi, a világbajnokság nem nyaralás!” felkiáltással emelt szól a Bild a jelenség ellen, és információja szerint a labdarúgók mintegy fele élt is a lehetőséggel. A 23 éves Kai Havertz nem tartozik közéjük, ő meg is szólalt a Bildben: „Nekem nem volt vendégem, de meg tudom érteni, hogy vannak olyan srácok itt, akiket örömmel tölt el, hogy láthatják a feleségüket és a gyerekeiket.”

Felettébb furcsa lehetett, hogy a lap szerint úgy zajlott le egy heves vitákkal tarkított csapatmegbeszélés csütörtök este, hogy még ott voltak a hozzátartozók. A Bild azt írja, természetesen terítékre kerültek a Japán ellen elkövetett hibák, és Flick kapitányt például azzal vádolták, Leon Goretzkát csak azért cserélte be a gólszerző Ilkay Gündogan helyett, mert „kedveskedni” akart a Bayern Münchennek. Erre is reagált a lapnak Kai Havertz: „Természetes, hogy huszonhat játékos között vannak véleménykülönbségek, nincs ebben semmi rendkívüli. A szövetségi kapitányt azzal biztosan nem lehet vádolni, hogy ne beszélne velünk őszintén és nyíltan, vagy ne hallgatná meg mindenki véleményét.”

Az ARD német közszolgálati rádió- és tv-csatorna kikérte a korábbi klasszis csatár, a ma már a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) menedzsereként dolgozó Oliver Bierhoff véleményét is, aki úgy fogalmazott: „Mítosz, hogy tizenegy csapattársnak barátságban is kell lennie egymással, azok az idők már elmúltak. Némi súrlódás és konfliktus még jót is tesz. Hogy jó ötlet volt-e engedélyezni a szeretteikkel töltött éjszakát? Vasárnap este kiderül.”

Nemcsak a játékosok veszekszenek egymással és a kapitánnyal, a német szövetség is hadban áll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel, a FIFA-val. Egyrészt a kötelező szombati sajtótájékoztató miatt, mivel Hansi Flick szövetségi kapitánynak órákra el kell szakadnia emiatt csapatától. A sajtótájékoztatót ugyanis Dohában tartják, a németek ugyanakkor kérték, hogy a táborhelyükön legyen, mert oda-vissza legalább két órát kell autóznia a szövetségi kapitánynak, ám a FIFA elutasította a kérést. Flick attól tartott, a sajtóesemény miatt nem ér vissza idejében csapata edzésére. A Bild információja szerint a németek legalább a játékosaikat meg akarták kímélni a hercehurcától, és bár a FIFA előírásai szerint egy futballistának is ott kell lennie a sajtótájékoztatón, a németek inkább vállalják a büntetést, mert nem akarták „túráztatni” egyik labdarúgójukat sem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik