BODNÁR ZALÁN
2022.11.27 15:53 Frissítve: 2022.11.27 16:19

Vb 2022: Hansi, a világbajnokság nem nyaralás – üzenet a német kapitánynak

Többfrontos háborúban állnak a németek, a játékosok egymással és a szövetségi kapitánnyal is veszekszenek, a szövetség a FIFA-val is összezördült, a közvéleményt közben felháborítja a feleségek és barátnők jelenléte a katari táborban.

Hans-Dieter Flicknek sok problémával kell megküzdenie, a sajtó kritizálja a német kapitány döntéseit, ráadásul a csapatnak le kell győznie Spanyolországot (Fotó: AFP)

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy zavartalanul, a legnagyobb nyugalomban készül a német válogatott a Spanyolország elleni vasárnap esti, rendkívül fontos csoportmérkőzésre, amelyen ha vereséget szenved, el is búcsúzhat a tornától, miután az első meccsén 2–1-re kikapott Japántól.

Egyrészt a német Bild arról számolt be, a közhangulat javítása érdekében Hansi Flick szövetségi kapitány engedélyezte, hogy a német válogatott táborhelyéül szolgáló Zulal Wellness Resort luxus üdülőtelepen a játékosok két napig a családtagjaikkal, feleségükkel vagy barátnőjükkel legyenek, a hozzátartozók az éjszakát is a táborban tölthették – ez pedig igencsak kiverte a biztosítékot a német sajtó és a kommentelők körében is.

„Hansi, a világbajnokság nem nyaralás!” felkiáltással emelt szól a Bild a jelenség ellen, és információja szerint a labdarúgók mintegy fele élt is a lehetőséggel. A 23 éves Kai Havertz nem tartozik közéjük, ő meg is szólalt a Bildben: „Nekem nem volt vendégem, de meg tudom érteni, hogy vannak olyan srácok itt, akiket örömmel tölt el, hogy láthatják a feleségüket és a gyerekeiket.”

Felettébb furcsa lehetett, hogy a lap szerint úgy zajlott le egy heves vitákkal tarkított csapatmegbeszélés csütörtök este, hogy még ott voltak a hozzátartozók. A Bild azt írja, természetesen terítékre kerültek a Japán ellen elkövetett hibák, és Flick kapitányt például azzal vádolták, Leon Goretzkát csak azért cserélte be a gólszerző Ilkay Gündogan helyett, mert „kedveskedni” akart a Bayern Münchennek. Erre is reagált a lapnak Kai Havertz: „Természetes, hogy huszonhat játékos között vannak véleménykülönbségek, nincs ebben semmi rendkívüli. A szövetségi kapitányt azzal biztosan nem lehet vádolni, hogy ne beszélne velünk őszintén és nyíltan, vagy ne hallgatná meg mindenki véleményét.”

Az ARD német közszolgálati rádió- és tv-csatorna kikérte a korábbi klasszis csatár, a ma már a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) menedzsereként dolgozó Oliver Bierhoff véleményét is, aki úgy fogalmazott: „Mítosz, hogy tizenegy csapattársnak barátságban is kell lennie egymással, azok az idők már elmúltak. Némi súrlódás és konfliktus még jót is tesz. Hogy jó ötlet volt-e engedélyezni a szeretteikkel töltött éjszakát? Vasárnap este kiderül.”

 NS-szakértő
  A németek aligha számítottak rá, hogy a spanyolok elleni csoportrangadót ekkora nyomás alatt kell megvívniuk – merthogy muszáj győzniük. A spanyolok nagyon magabiztosan kezdtek, és ahogy olvasom a német oldalakat, nincs túl jó hangulat a németek edzőközpontjában. Ugyanakkor ez a helyzet összekovácsoló erőként is hathat, sokszor reagáltak már jól a németek veszélyes szituációban. Mi a gond? Szerintem a védelem tagjai nincsenek azon a szinten, hogy igazán sikeres lehessen a csapat. A Bayern München klubsikerei elvakítják az embert, és bár a bajorok adnak fontos játékosokat a válogatottba, rengeteg légiós tett hozzá a klub sikereihez. Ráadásul ahhoz a totális futballhoz, amellyel Hansi Flick szövetségi kapitány sikeres volt Münchenben, sok gyakorlás, nagy összeszokottság kell – hogy ezt elérje a válogatottnál, ahhoz egyszerűen nincs idő. Szóval, nagyon nehéz feladat előtt áll a német válogatott.

HAJNAL Tamás, 59-szeres válogatott középpályás, korábbi Bundesliga-játékos

Nemcsak a játékosok veszekszenek egymással és a kapitánnyal, a német szövetség is hadban áll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel, a FIFA-val. Egyrészt a kötelező szombati sajtótájékoztató miatt, mivel Hansi Flick szövetségi kapitánynak órákra el kell szakadnia emiatt csapatától. A sajtótájékoztatót ugyanis Dohában tartják, a németek ugyanakkor kérték, hogy a táborhelyükön legyen, mert oda-vissza legalább két órát kell autóznia a szövetségi kapitánynak, ám a FIFA elutasította a kérést. Flick attól tartott, a sajtóesemény miatt nem ér vissza idejében csapata edzésére. A Bild információja szerint a németek legalább a játékosaikat meg akarták kímélni a hercehurcától, és bár a FIFA előírásai szerint egy futballistának is ott kell lennie a sajtótájékoztatón, a németek inkább vállalják a büntetést, mert nem akarták „túráztatni” egyik labdarúgójukat sem.

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.