Vb 2022: Hakim Zijes a szívére hallgatott, ezért választotta Marokkót

Vágólapra másolva!
2022.12.05. 11:17
null
Zijes állítja: benne sosem merült fel kétség marokkói hovatartozását illetően (Fotó: Nemzeti Sport)
Hakim Zijes Hollandiában született, ám a hollandok bánatára sohasem volt kérdés számára, hogy a marokkói nemzeti csapatot választja-e.

 

Marokkó – Horvátországot, Belgiumot és Kanadát megelőzve – csoportgyőztesként jutott be a katari világbajnokság nyolcaddöntőjébe, s kedden Spanyolország vár rá. Nem meglepő módon nagyszerű a hangulat az afrikai válogatottnál, persze van ok az örömre.

A csütörtöki, Kanada elleni csoportmérkőzés (2–1) után az együttes két legnagyobb sztárja, Asraf Hakimi és Hakim Zijes kisebb sérüléssel bajlódott, ám jó hír a marokkóiaknak, hogy a hétvégén már gond nélkül edzettek.

A Chelsea támadója, Zijes parádésan teljesít a tornán, a csoportkörben csapata legjobbja volt, góllal és gólpasszal vette ki részét a továbbjutásból. A 29 éves futballista Hollandiában született, így a holland válogatottban is szerepelhetne, ám számára nem volt kérdés, melyik nemzeti együttest választja.

„Csapatot nem az agyunkkal, hanem a szívünkkel választunk – idézte a Marca a 46-szoros marokkói A-válogatott Hakim Zijest (aki egyébként az U19-es és U20-as korosztályban még holland válogatott volt – a szerk.). – Hollandiában születtem, de sohasem volt kérdés, hogy a marokkói válogatottat választom-e. Tudom, hogy sokan nem értik meg a döntésemet, de nem bántam meg.”

A hollandok nem titkolják „fájdalmukat”, legutóbb a korábbi 109-szeres válogatott Rafael van der Vaart mondta: „Kár, hogy nem az oranjéban játszik, nincs hozzá mérhető játékosunk.”

Marokkó történelmében sincs sok. Musztafa Hadzsi és Abdeldzsalil Hadda után ő a harmadik marokkói futballista, aki gólt szerez és gólpasszt ad ugyanazon a világbajnokságon.

A marokkóiak a 2018-as világbajnokság csoportkörében 2–2-es döntetlent játszottak Spanyolországgal, kedden pedig annál is rangosabb meccset játszik a két együttes: a tét a vb-negyeddöntőbe jutás!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik