SMAHULYA ÁDÁM
2022.12.09 08:30 Frissítve: 2022.12.09 09:22

Vb 2022: az önbizalomtól duzzadó Mbappé a szorgalmas Kane ellen

Mauricio Pochettino korábban Kylian Mbappéval és Harry Kane-nel is dolgozott, így tisztában van azzal, melyiküknek mi az erőssége, és erről részletesen beszélt is a The Athletic cikkében.

Mauricio Pochettino (Fotó: AFP)

 

 
Sterling visszatért társaihoz Katarba
Anglia meglepte Csercseszovot, aki két játékosra is felfigyelt
Csak semmi francia péktermék! – „Háborút” hirdetett egy angol drukker
Walker: Nem terítek vörös szőnyeget Mbappé elé
Southgate: A francia válogatott nem csak Mbappéból áll

A szombat esti Anglia–Franciaország negyeddöntő kapcsán sokan Harry Kane és Kylian Mbappé különpárharcáról beszélnek, még akkor is, ha az ilyen rangadókat sokszor nem a legnagyobb sztárok döntik el. Ennek ellenére valóban érdekes lesz, hogy a két kiváló csatár mire megy a hétvégi találkozón. Mindkettejüknek más az erőssége, és bár a futballszurkolók is jól ismerik őket, kettejük összehasonlításában Mauricio Pochettino az egyik legautentikusabb személy. Az argentin szakvezető 2014 és 2019 között a Tottenhamet, 2021 és 2022 között a Paris Saint-Germaint irányította, és ő az egyetlen edző, aki az angol és a francia klasszissal is együtt dolgozhatott. A The Athletic cikkében részletesen beszélt a két támadóról és arról, hogy míg Kane egy csiszolatlan gyémánt volt, amikor átvette a Tottenham irányítását, Mbappé már világbajnok és ünnepelt sztár volt, amikor Pochettino a PSG-hez érkezett.

„Amikor a Tottenhamhez kerültem, Emmanuel Adebayor és Roberto Soldado volt a két kezdőcsatár – kezdte az argentin edző. – Harry Kane egy Európa-liga-mérkőzésen kezdett, de csak szenvedett a pályán, így a következő találkozón a kispadra sem ültettem le. Még azon a héten felkereste az edzői stábot, mert úgy érezte, több játéklehetőséget kellene kapnia. Mi pedig részletesen elmagyaráztuk neki, miben kell fejlődnie, mi az, amiben rosszul teljesített. Jó irányba tartott, de várnia és fejlődnie kellett, hogy kiszoríthassa a többieket a kezdőből. Nagyon kemény, de rendkívül hasznos beszélgetés volt. A játékosok általában nem szeretik hallani az igazat, és nem egyszerű, amikor egy futballistának azt kell elmagyaráznod, mi az, amiben gyenge. Érezni kell, egy játékos mikor áll készen, és nem szabad semmit siettetni, mert nagyon kockázatos, ha valakit túl korán dobunk be a mély vízbe. Erre rá kell érezni. Amikor átvettem a Tottenham irányítását, Kane csupán húszéves volt, négyszer kölcsönadta őt a klub, és csak néhány Premier League-mérkőzésen szerepelt. Kylian Mbappé épp az ellentéte volt. Igaz, hogy ő is épphogy huszonkét éves lett, amikor a PSG-hez kerültem, de akkor már négyszeres francia bajnoknak és világbajnoknak mondhatta magát. Hihetetlenül magabiztos volt, óriási egóval. De ehhez tudni kell, hogy minden nagy játékosnak hatalmas az önbizalma, lehetetlen, hogy ez ne így legyen. Emellett viszont nagyon kedves srác, ha hibázott, elmagyarázhattam neki, mit rontott el, és miben kell fejlődnie. A médiában más képet festettek róla, de alapvetően nagyon rendes, nyitott játékos, könnyű vele együtt dolgozni. Agresszív, de ezt jó célra használja fel, arra, hogy napról napra jobb legyen.”

Harry Kane (balra) és Kylian Mbappé (Fotó: Imago Images)

Mauricio Pochettino részletesen kitért arra is, miben különbözik és miben hasonlít egymásra a két játékos. Bár nyilván az angol válogatottat irányító Gareth Southgate és a franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps is tökéletesen felkészül az ellenfélből, elképzelhető, hogy ők is figyelembe veszik majd az argentin edző meglátásait.

„Harry Kane klasszikus, régi vágású kilences, emellett nagyon érti a játékot – folytatta Pochettino. – Az ellenfélnek valahogy rá kell kényszerítenie arra, hogy hátrafelé játsszon, mert ha megkapja a labdát, akkor nagyon jól érzi, hogy kell bemozogni a védők mögötti üres területre. A tizenhatoson kívül is hasznos, de azon belül veszélyes igazán. A probléma az, ha túl sokszor megy vissza a középpályára. Néha azért teszi, hogy segítsen a csapatnak, sokszor viszont egyszerűen csak játékban akar lenni. Nem gondolhatja, hogy neki a helyzetek kialakítása a feladata. Ő nem kreatív, szervező típusú futballista, mint Christian Eriksen, hanem befejező csatár, aki főleg a tizenhatoson belül hasznos. Kylian Mbappé ennek az ellenkezője. Neki nincs szüksége arra, hogy állandóan aktív legyen. Előfordul, hogy öt-tíz percig egyáltalán nincs játékban, majd egy nagyszerű villanással eldönti a meccset. Elég magabiztos ahhoz, hogy tudja, ha hozzá kerül a labda, bármikor képes valami váratlant húzni. Tudom, hogy gyerekkorában a brazil Ronaldo volt a példaképe, és sok szempontból hasonlít is rá. Gyors, jól cselez és gólerős. Ugyanakkor mind a ketten nagyon szeretik a futballt. Nemcsak játszani, hanem nézni és beszélni is róla. Sokszor a hozzájuk hasonló tehetségeket nem érdekli a taktika, a játék megszervezése, csak maga a játék. Kylian Mbappé viszont szereti részletesen megbeszélni a taktikai finomságokat. Miért három vagy négy védővel állunk fel, hogyan helyezzük nyomás alá az ellenfelet, hogyan építjük fel a támadásokat. Nagyon érdeklődő. Ez az, ami összeköti őt és Harry Kane-t. Mindketten nagyon értik a futballt. Ők ketten egyébként nagyszerűen kiegészítenék egymást. Talán sosem játszanak majd együtt, de amennyire ismerem őket, jól megértenék egymást a pályán és azon kívül is. Amikor a PSG edzője voltam, tudtam, hogy a Tottenham nem adná el Hary Kane-t, és nem is próbáltam elcsábítani, mert szeretem a klubot, és nem akartam neki ekkora veszteséget okozni. De ha megkérdeznék tőlem, ki az a két csatár, akik kiváló párost alkotna együtt, őket mondanám.”

Nos, az biztos, hogy szombaton még ellenfélként kerülnek szembe, és csak egyikük lesz ott az elődöntőben, ahol Marokkó vagy Portugália lesz a továbbjutó csapat ellenfele. Mbappé eddig öt gólnál jár, és a gólkirályi cím egyik legfőbb várományosa, míg Kane csak a Szenegál ellen 3–0-ra megnyert nyolcaddöntőben talált be, viszont előtte adott három gólpasszt.

Raheem Sterling visszatér
Raheem Sterling visszatér Katarba, és már a Franciaország elleni negyeddöntőben lehetőséget kaphat csereként. Az angol válogatott szélső azért utazott haza a nyolcaddöntő előtt, mert fegyveresek betörtek az otthonába, miközben családtagjai is otthon voltak, így mellettük akart lenni, hogy megbizonyosodjon róla, nincs nagy baj. Korábban arról is cikkeztek, hogy a támadó a világbajnokság ideje alatt már nem hagyja el az otthonát, ám az angol szövetség azóta közleményben is megerősítette, pénteken ismét csatlakozik a kerethez. A Chelsea 28 éves szélsője az első két csoportmérkőzésen kezdőként kapott lehetőséget, Irán ellen góllal és gólpasszal vette ki a részét a 6–2-es győzelemből. Miután több edzést kihagyott, aligha lesz kezdő szombaton, de a visszatérésével megnőnek Gareth Southgate szövetségi kapitány variációs lehetőségei.
VÉLEMÉNYEK
Adrien Rabiot, a francia válogatott középpályása a The Guardiannek: – Az angolok nagyon veszélyesek lehetnek a szögletekből és a szabadrúgásokból, ezeknél különösen ébernek kell lennünk. Nyílt, izgalmas mérkőzésre számítok, az ellenfélnek gyors és veszélyes szélsői vannak, akárcsak nekünk. Nem kizárólag Kylian Mbappétól függünk, de óriási szerencsénk van, hogy nálunk játszik, és nem ellenfélként kell szembenézni vele.
Kyle Walker, az angol válogatott jobbhátvédje a Marcának: Ez nem Mbappé–Anglia, hanem Franciaország–Anglia mérkőzés lesz. Tisztelem őt, de nem tartok tőle, rajta kívül is sok veszélyes játékosa van a francia csapatnak. Nagy hiba lenne, ha kizárólag rá koncentrálnék. Óriási csatára van kilátás, büszke vagyok rá, hogy pályára léphetek egy ilyen rangadón.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ
PÉNTEKEN
16.00:
Horvátország–Brazília (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00:
Hollandia–Argentína (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
SZOMBATON
16.00:
Marokkó–Portugália (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Anglia–Franciaország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.