Vb 2022: a svédek legyőzésével Spanyolország is kijutott

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2021.11.14. 22:37
null
A spanyolok visszavágtak a svédeknek a stockholmi vereségért és kijutottak a világbajnokságra (Fotó: AFP)
A csereként beálló Álvaro Morata góljával a spanyol labdarúgó-válogatott 1–0-ra legyőzte hazai pályán Svédországot a világbajnoki selejtezősorozat európai zónájának utolsó fordulójában, ezzel kijutott a jövő évi katari vb-re.

 

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK, 10. FORDULÓ
B-CSOPORT
SPANYOLORSZÁG–SVÉDORSZÁG 1–0 (0–0)
Sevilla,
La Cartuja Stadion. Vezette: Felix Brych (német)
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Jordi Alba – Gavi (Brais Méndez, 89.), Busquets, C. Soler (Merino, 73.) – Sarabia (Morata, 59.), De Tomás (Rodrigo, 59.), Dani Olmo (Rodri, 89.). Szövetségi kapitány: Luis Enrique
SVÉDORSZÁG:R. Olsen – Krafth (M. Olsson, 85.), Lindelöf, J. Nilsson, Augustinsson – Kulusevski (Quaison, 63.), Ekdal, K. Olsson, Forsberg (Svanberg, 63.) – Isak (Ibrahimovic, 73.), Claesson. Szövetségi kapitány: Jan Andersson
Gólszerző: Morata (86.)

A csoport másik mérkőzésén
Görögország–Koszovó 1–1 (Maszurasz 44., ill. Rrahmani 76.)

Három nappal ezelőtt a spanyol válogatott optimális helyzetbe hozta magát azzal, hogy a svédek grúziai vereségét kihasználva – Pablo Sarabia tizenegyesével – nyert Görögországban, mert így az utolsó fordulóban elegendő volt számára a döntetlen is hazai pályán Svédország ellen a csoportelsőség megszerzéséhez, megőrzéséhez.

BUSQUETS MÁR A HARMADIK

Sergio Busquets a 133. alkalommal lépett pályára a spanyol válogatottban, ezzel utolérte a szereplési örökrangsor harmadik helyén korábbi csapattársát és új barcelonai vezetőedzőjét, Xavit. Már csak Sergio Ramos (180) és Iker Casillas (167) előzi meg.

A két válogatott a nyári Európa-bajnokságon is találkozott, ugyancsak a sevillai La Cartuja Stadionban, akkor gól nélküli döntetlenre végeztek egymással. Két és fél hónappal később már világbajnoki selejtezőt vívtak a felek Stockholmban, ott a Spanyolországban légióskodó Alexander Isak (Real Sociedad) és Viktor Claesson találatával hátrányból felállva nyertek a svédek – most is e két játékos alkotta a csatárduót, Zlatan Ibrahimovicot a kispadra szorítva.

Az első félidőben a spanyol csapat nagy labdabirtoklási fölényben játszott, de a legnagyobb helyzetet Emil Forsberg révén a svéd válogatott szalasztotta el. A fordulás után valamelyest nyíltabb játék folyt a pályán, és a meccsnek csak jót tett, amikor Janne Andersson, a vendégek szövetségi kapitánya kockáztatott, és becserélte Robin Quaisont, valamint Ibrahimovicot is.

Ettől azonban nem lett veszélyesebb a svédek futballja, ellenben a spanyolok előtt egyre több terület nyílt a kontratámadások során. A 86. perchez érve aztán a Dani Olmo lökete utáni kipattanóból a spanyolok a csereként beálló Álvaro Morata szemtelen találatával eldöntötték a csoportelsőség kérdését.

A Juventus csatára az 50. válogatott meccsén 23-adszor talált be, 2014 novembere óta senki sem szerzett nála több gólt a spanyol nemzeti együttesben.

Spanyolországnak így belefért a stockholmi vereség a világbajnoki kvalifikációhoz, míg a svédekre pótselejtező vár.

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 8 6 1 1 15– 5 +10 19
2. Svédország 8 5 3 12– 6 +6 15
3. Görögország 8 2 4 2 8– 8 0 10
4. Grúzia 8 2 1 5 6–12 –6 7
5. Koszovó 8 1 2 5 5–15 –10 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik