Vb 2022: a belgák beállították Brazília világbajnoki rekordját

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.11.23. 22:55
null
A belgák megköszönik a szurkolást (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, Belgium 1–0-ra legyőzte Kanadát a katari labdarúgó-világbajnokság szerdai játéknapján. Íme, néhány érdekesség a mérkőzésről!

 

VILÁGBAJNOKI CSÚCSBEÁLLÍTÁS

• Belgium sorozatban a nyolcadik világbajnoki csoportmérkőzését is megnyerte, ezzel beállította Brazília rekordját; a selecao először 1986 és 1994 között nyert zsinórban nyolcat, majd 2002 és 2010 között másodszor.

ÖREGEK, FIATALOK

• A belga kezdő tizenegy korátlaga pontosan rímelt azokra a mondatokra, amelyekben szerepel „a 2022-es világbajnokság a belga aranygeneráció utolsó esélye” megállapítás: a korátlag 30 év és 181 nap volt, ami az idei világbajnokságon eddig a legmagasabb. Belgium állt már ki idősebb csapattal vb-n, méghozzá 1998. június 20-án Mexikó ellen (31 év, 301 nap), az a meccs 2–2 lett. (Opta)

• Még mindig kor: a 39 éves és 288 napos kanadai középpályás, Atiba Hutchinson a legidősebb mezőnyjátékos, aki valaha kezdőcsapatba került világbajnokságon. Nála idősebben (42 évesen és 39 naposan) legutóbb a kameruni legenda, Roger Milla lépett pályára vb-n, még 1994-ben, de csereként.

• És még mindig a kor: Ismaël Koné csupán hét hónapos és két napos volt, amikor Atiba Hutchinson, akinek a helyére szerda este becserélték, bemutatkozott a kanadai válogatottban…


LŐTTEK, FEJELTEK, ALIG LEHETETT SZÁMOLNI, DE…

• Kanada jól kezdett, az első 32 percben 12-szer vette célba a belga kaput; ez több, mint amennyit az 1986-os vb-n lejátszott három meccsének bármelyikén megkísérelt. Az első félidő mérlege végül 14 lövés/fejes lett, ennél többször (17) legutóbb az angolok próbálkoztak vb-meccs első 45 percében úgy, hogy egyikből sem lett gól. Nagy különbség, hogy ők azon a 2006-os csoportmérkőzésen végül 2–0-ra legyőzték Trinidad és Tobago válogatottját.

• Ugyanez a másik oldalról: a belga kapura 22 lövés/fejes ment szerda este, ilyen sokszor legutóbb a nagy rivális szomszéd, Hollandia legjobbjai próbáltak gólt rúgni Belgiumnak vb-csoportmérkőzésen, még 1998-ban. Az a meccs 0–0-ra végződött.

• Kanada a harmadik csapat, amelyik a története első négy világbajnoki mérkőzésén nem szerzett gólt. A másik kettő: Bolívia és Görögország.


EGY KIS COURTOIS, EGY KIS HAZARD

• Amióta az Opta vezeti az ilyen statisztikákat (1966), Thibaut Courtois az első belga kapus, aki tizenegyest véd világbajnokságon. Ha a tizenegyespárbajok számítanának, akkor Jean-Marie Pfaff is versenyben lenne, ugyanis az 1986-os vb negyeddöntőjében kivédte a spanyol Eloy tizenegyesét – az továbbjutást is ért.

• Eden Hazard 62 percet töltött a pályán a szerdai meccsen, ez több, mint amennyit a Real Madridban játszott azon a hat tétmérkőzésen, amelyen Carlo Ancelotti bevetette.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik