Mbappé mesterhármasa kevés volt – Messi duplájával, tizenegyesekkel Argentína a világbajnok!

Vágólapra másolva!
2022.12.18. 15:40
null
Az egyik argentin gólöröm a sok közül (Fotó: AFP)
Harminchat évvel a legutóbbi diadala után Argentína labdarúgó-válogatottja harmadszor is megszerezte a világbajnoki címet! Lionel Messi és társai az első félidőben kétgólos előnyt szereztek a sokáig rendkívül bágyadtan futballozó francia csapat ellen a vasárnapi döntőben, ám Kylian Mbappé második félidei duplával egyenlített, sőt a hosszabbításban is megtette ezt, így 3–3 után tizenegyesek következtek. Ő ott sem hibázott – meg is kapta a meccs legjobbjának járó címet –, két másik francia azonban igen, így Argentína 4–2-re megnyerte a párbajt, és világbajnok lett!

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
DÖNTŐ
ARGENTÍNA–FRANCIAORSZÁG 3–3 (2–0, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel 4–2

Loszaíl, Loszaíli Nemzeti Stadion, 88 966 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
ARGENTÍNA: Emiliano Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+1.) – De Paul (Paredes, 102.), Enzo Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Julián Álvarez (La. Martínez, 103.), Di María (Acuna, 64.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Koundé (Disasi, 120+1.), Varane (Konaté, 113.), Upamecano, Théo Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Y. Fofana, 96.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (M. Thuram, 41.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Messi (23., 109. – az elsőt 11-esből), Di María (36.), ill. Mbappé (80., 81., 118. – az elsőt és a harmadikat 11-esből)
A tizenegyeseket belőtte: Messi, Dybala, Paredes, Montiel, ill. Mbappé, Kolo Muani. Kihagyta: Coman, Tchouaméni

Lionel Messi hétszeres aranylabdásként, e mérce szerint minden idők legjobb labdarúgójaként várta a vasárnapi döntőt, de alighanem e trófeák közül nem egyet felajánlott volna cserébe azért, amelyikért ezen a meccsen küzdöttek a felek. Végül erre nem volt szükség: az argentin vezér nemcsak megdöntötte a világbajnoki szereplési rekordot (ez volt a 26. mérkőzése), hanem úgy lett életében először világbajnok, hogy a fináléban két gólt is szerzett, sőt a tizenegyesek során is hidegvérű volt – és hogy ne feledjük: őt választották meg a torna legjobb játékosának.

Csak az 5. percig kellett várni az első, kaput eltaláló lövésre – az argentin kísérletet két hajmeresztő francia labdaeladás előzte meg –, Rodrigo De Paul középre tartó kísérletét Hugo Lloris magabiztosan védte. Ha gólhelyzetekben nem is mutatkozott meg, maradt az argentin fölény, jobbára a francia térfélen folyt a játék, és ha ebből indulunk ki, a játékrész közepén törvényszerűen jött a gól is.

A döntőre felépülő és a kezdőcsapatba is bekerülő Ángel Di María tört középre balról, Ousmane Dembélé lökött rajta egy finomat, ez elég volt ahhoz, hogy Argentína megkapja a menetrend szerinti tizenegyesét, már az ötödiket ezen a világbajnokságon – és Lionel Messi nem is hibázott, a bal alsóba lőtt, azaz már a 23. percben vezetett Argentína. 1–0

Na, majd most változik a játék képe, felpörögnek a „kékek” – gondolhattuk, de ennek a fordulatnak nemcsak a szervezetten, önbizalommal telten játszó argentinok állták útját, hanem maguk a franciák is. Didier Deschamps emberei lassabban mozogtak, lassabban gondolkodtak, mint az ellenfél, úgy tűnt, mintha a táborukban a napokban fertőzéseket okozó vírus minden játékosban aktivizálódott volna.

Szóval maradt a kezdeményezés az argentin fejekben, lábakban, a bizonytalanság meg a francia oldalon, ami nem maradt újabb következmény nélkül: a 36. percben Dayot Upamecano eladta a labdát a támadótérfélen, Messi és Julián Álvarez révén már épült is a villámgyors argentin akció, amelynek végén a jobb oldalon megugró Alexis Mac Allister a balon érkező Ángel Di Maria elé játszott, s ő a kivetődő Hugo Lloris fölött a hálóba pattintotta a labdát. 2–0

Ángel Di María egy tizenegyes kiharcolásával és egy góllal járult hozzá a nagy diadalhoz (Fotó: AFP)
Ángel Di María egy tizenegyes kiharcolásával és egy góllal járult hozzá a nagy diadalhoz (Fotó: AFP)

Deschamps úgy érezte, kizárólag a pályán lévők közreműködésével lehetetlen felállni innen. Az addig látottak alapján gyakorlatilag bárkit lecserélhetett volna, de a gólszerzési kényszer miatt a támadókhoz nyúlt (a 41. percben Dembélé és Olivier Giroud le, Marcus Thuram és Randal Kolo Muani be), ám hiába húztak rá a csapatok több mint hét percet az első félidőre, a franciák kapura lövési kísérlet nélkül bandukoltak be az öltözőbe.

A francia kapitány nyilván nem statisztikákat olvasott fel játékosainak a szünetben – mi azért jegyezzük meg, hogy az efféle adatgyűjtés kezdete (1966) óta vb-döntő első félidejét most először zárta csapat kapura lövés nélkül –, azonban bármit is mondott, a második játékrész első negyedórájában nem változott semmi, a „kékek” nem igazán tudtak mit kezdeni az átengedett területtel, inkább a megugró argentinokban bujkált a gól.

A 60. perc után megpróbáltak sebességet váltani a franciák, többet birtokolták a labdát, hosszabb passzláncokat fűztek – de aztán a hiba előbb-utóbb mindig becsúszott. A társaihoz hasonlóan addig szürkén futballozó Kylian Mbappé révén a 71. percben összejött az első lövés – kapura az sem ment, a léc fölött hagyta el a játékteret.

A rendes játékidő utolsó tizenöt percére nehéz szavakat találni… A 80. percben Randal Kolo Muani, aki egyszer már nyerő cserének bizonyult ezen a vb-n, és láthatóan ezúttal sem akarta elpackázni a lehetőséget, balról középre törve kiharcolt egy tizenegyest Nicolás Otamendivel szemben, és a büntetőből Kylian Mbappé a jobb alsó sarokba lőtt. 2–1

Egy perccel később újra nagyot alkottak a francia cserék: Kingsley Coman rámenősen labdát szerzett Messitől a felezővonal közelében, Rabiot és Mbappé érintésével a szintén a kispadon kezdő Marcus Thuramhoz került a labda, akinek ívelt passzából Mbappé 13 méterről jobbal, pazar mozdulattal, kapásból a bal alsó sarokba bombázott. 2–2

Kylian Mbappé három gólt szerzett, ő lett a meccs embere, de ez most nem volt elég (Fotó: AFP)
Kylian Mbappé három gólt szerzett, ő lett a meccs embere, de ez most nem volt elég (Fotó: AFP)

Innentől lélektanilag a franciák kerültek jobb helyzetbe; ha dolgozott is vírus, már nem hatott, ha volt is valamiféle bénító lelki teher, elszállt a katari légtérbe – kis szerencsével a „kékek” gyorsan megszerezhették volna a harmadik góljukat is, ám a ráadásban volt egy remek lövése Messinek is, Lloris bravúrral védte.

A vb-döntők történetének nyolcadik hosszabbítására Lionel Scaloni valamelyest lelket vert legénységébe, amely már másodszor veszített el kétgólos előnyt a rendes játékidő hajrájában ezen a világbajnokságon. A hollandok elleni kihagyásnak nem lett rossz vége, ebbe belekapaszkodhattak az argentinok, és a ráadás első tizenöt percére stabilizálták is játékukat.

A második tizenöt perc kezdetén aztán megszerezték újra a vezetést is: a 109. percben a leshatárról kiugró Lautaro Martínez lövését – vagyis Scaloninak is volt remek cseréje! – még védte Lloris, a kipattanót azonban a karrierje során talán a legjobb helyen lévő Messi közelről a kapuba lőtte. 3–2

De a sors úgy akarta, hogy ezt a mérkőzést ne Lionel Messi gólja döntse el: a 118. percben Kylian Mbappé berúgta azt a tizenegyest, amelyet ő harcolt ki – lövése Montiel karjáról vágódott le, ezért járt a büntető. 3–3

Mbappé a vb-döntők történetének második mesterhármasát érte el, csakhogy Kolo Muaninak volt egy lehetősége arra, hogy felsorakozzon mellé mint az est másik hőse: a francia cserecsatár 123. percbeli közeli bombáját Emiliano Martínez spárgázva védte.

Lionel Messi világbajnok lett! (Fotó: AFP)
Lionel Messi világbajnok lett! (Fotó: AFP)

Így viszont az argentin kapus került a potenciális hős szerepébe, hiszen nagy mentése nyomán következhettek a tizenegyesek. Mbappé az elsőt berúgta, Messi is begurította a magáét (1–1). Az est főszereplői után jöhettek a többiek… Kingsley Coman rögtön rontott, Martínez védett, lépéselőnybe került Argentína! Dybala meg is lovagolta (2–1). Tchouaméni a kapu mellé lőtt, Paredes berúgta (3–1). Kolo Muani a kapu közepébe bombázott, de ez nem számított, mert Gonzalo Montiel is magabiztosan berúgta a magáét – Argentína 4–2-re megnyerte a tizenegyespárbajt!

Argentína a harmadik világbajnoki címét szerezte meg (1978, 1986, 2022), a döntőben is nagy kedvvel játszó, jó teljesítményt nyújtó Lionel Messi gyönyörű trófeagyűjteménye megkapta a legbecsesebb kincset, Franciaország pedig nem a harmadik sikeres címvédő lett Olaszország (1934, 1938) és Brazília (1958, 1962) után, hanem a harmadik olyan válogatott Argentínát (1990) és Brazíliát (1998) követően, amelyik bár bejutott a döntőbe címvédőként, nem tudott nyerni.

A világbajnokságnak vége, folytatás 2026 júniusában az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban – immár 48 csapattal.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A mérkőzés hivatalos összefoglalója a fotóra kattintva megtekinthető!
A mérkőzés hivatalos összefoglalója a fotóra kattintva megtekinthető!

ARGENTÍNA
KAPUSOK:
1 Franco Armani (River Plate), 12 Gerónimo Rulli (Villarreal – Spanyolország), 23 Emiliano Martínez (Aston Villa – Anglia)
VÉDŐK:
2 Juan Foyth (Villarreal – Spanyolország), 3 Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon – Franciaország), 4 Gonzalo Montiel (Sevilla – Spanyolország), 6 Germán Pezzella (Real Betis – Spanyolország), 13 Cristian Romero (Tottenham Hotspur – Anglia), 19 Nicolás Otamendi (Benfica – Portugália), 25 Lisandro Martínez (Manchester United – Anglia), 26 Nahuel Molina (Atlético Madrid – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 5 Leandro Paredes (Juventus – Olaszország), 7 Rodrigo De Paul (Atlético Madrid – Spanyolország), 8 Marcos Acuna (Sevilla – Spanyolország), 14 Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen – Németország), 16 Thiago Almada (Atlanta United FC – Egyesült Államok), 17 Alejandro „PapuGómez (Sevilla – Spanyolország), 18 Guido Rodríguez (Real Betis – Spanyolország), 20 Alexis Mac Allister (Brighton & Hove Albion – Anglia), 24 Enzo Fernández (Benfica – Portugália)
TÁMADÓK: 9 Julián Álvarez (Manchester City – Anglia), 10 Lionel Messi (csk, Paris Saint-Germain – Franciaország), 11 Ángel Di María (Juventus – Olaszország), 15 Ángel Correa(Atlético Madrid – Spanyolország), 21 Paulo Dybala (AS Roma – Olaszország), 22 Lautaro Martínez (Internazionale – Olaszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Lionel Scaloni

FRANCIAORSZÁG
KAPUSOK: 1 Hugo Lloris (Tottenham Hotspur – Anglia), 16 Steve Mandanda (Rennes), 23 Alphonse Areola (West Ham United – Anglia)
VÉDŐK: 2
Benjamin Pavard (Bayern München – Németország), 3 Axel Disasi (AS Monaco), 4 Raphaël Varane (Manchester United – Anglia), 5 Jules Koundé (FC Barcelona – Spanyolország), 17 William Saliba (Arsenal – Anglia), 18 Dayot Upamecano (Bayern München – Németország), 21 Lucas Hernandez (Bayern München – Németország), 22 Théo Hernandez (AC Milan – Olaszország), 24 Ibrahima Konaté (Liverpool – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
6 Mattéo Guendouzi (Marseille), 8 Aurélien Tchouaméni (Real Madrid – Spanyolország), 13 Youssouf Fofana (Monaco), 14 Adrien Rabiot (Juventus – Olaszország), 15 Jordan Veretout (Marseille), 25 Eduardo Camavinga (Real Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK:
7 Antoine Griezmann (Atlético Madrid – Spanyolország), 9 Olivier Giroud (AC Milan – Olaszország), 10 Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), 11 Ousmane Dembélé (FC Barcelona – Spanyolország), 12 Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt – Németország), 20 Kingsley Coman (Bayern München – Németország), 26 Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach – Németország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Didier Deschamps

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik