THURY GÁBOR
2022.11.27 23:52

Kard ki kard! – Thury Gábor jegyzete

 
„Horvátország megmutatta, ki b...ott meg kit”
„A szád nagy, de a tökeid is azok?” – üzente egy horvát lap a kanadai kapitánynak

Fordítva sült el a katari labdarúgó-világbajnokság Belgium–Kanada (1–0) csoportmérkőzése után a tengerentúli szövetségi kapitány mondandója, amely szerint a második fordulóban kimennek, és megverik a horvátokat. A megverik helyett keményebb kifejezést használt, amire a horvát 24sata a címlapján ábrázolta John Herdmant, nemi szervét egy kisebb, száját egy nagyobb juharlevéllel takarva, kérdést feltéve: „Nyelved van, de vajon tököd is?”

A horvát futballisták érthetően nehezményezték az ellenfél szövetségi kapitányának szavait, magam Kanada legyőzése után úgy vélem, a 2018-as vb-ezüstérmesnek nem is kellett volna jobb motiváció. Beleszálltak az önbecsülésükbe, s valljuk be, a 47 éves szakvezető a szög mellé ütött, azt gondolva, ezzel a sajátjait tüzeli. Jó, a horvát lap reagálására jópofáskodva jegyezte meg, a hasa kicsit nagyobb, mint a képen. Mi, magyarok azért tisztában vagyunk vele, a balkáni konfliktust követően déli szomszédaink a verbális becsmérlést sem tűrik, ami teljesen érthető. Luka Modricék válasza élesebbnek tetszik, mint a kanadaiak kabalafegyvere. A horvátok reakciója Herdman szavaira nem más volt, mint kard, ki kard! A tengerentúliak játékát egyébként ha nem is agyafúrt, „töketlennek” sem mondanám – inkább szimpatikus, bántani meg nem bántanám őket, mert 1986 után legalább kijutottak a vb-re, és sokkal nagyobb erőkifejtésre késztetik ellenfeleiket, mint Mexikóban. Nekünk legyen mondva!

Ami az F-csoportot illeti, mintha igaza lenne a Manchester City ászának, Kevin De Bruynénak, aki hazája válogatottját, Belgiumot az öreg jelzővel illette, hozzátéve, az együttes a 2018-as vb-n volt a csúcson. Tény, a Marokkótól elszenvedett 2–0-s vereség sokkoló, mi több, eddig csupán egyszer, még a legelső tornáján, 1930-ban fordult elő a csapattal, hogy a mostaninál is kevesebb gólt szerezzen az első két meccsén: akkor egyszer sem sikerült a hálóba találnia.

Horvátország eltáncolt a szakadék széléről, Marokkóval négy-négy ponttal áll, az „öregecskedő” belgáknak három van, Kanada pont nélküli, és máris kiesett. A hátralévő fordulóban a horvátok kipörgethetik a belgákat, szóval lesznek még izgalmak.

Ha úgy tetszik: kard ki kard!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.