Címvédésre hajtanak a franciák, Laidouni a tunéziai keret tagja lett

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.11.12. 08:34
null
Ezt a támadósort a világ bármely csapata megirigyelhetné, persze Antoine Griezmann (7), Karim Benzema (19) és Kylian Mbappé (10) szerepeltetése még nem garancia a sikerre, a 2018-ban csúcsra érő francia válogatottnak minden csapatrészben jó teljesítményt kell nyújtania (Fotó: Getty Images)
Már csak nyolc nap, és a fél világ tekintete Katarra szegeződik, a közel-­keleti országban megkezdődik ugya­nis a 22. labdarúgó-világbajnokság. A téli lebonyolítás rendhagyó, ez az első alkalom, hogy a tornát nem nyáron rendezik, az viszont aligha lepheti meg olvasóinkat, hogy felvezető sorozatunk negyedik részében a D-csoport résztvevőit mutatjuk be.

 

A D-csoportban szereplő franciák az utóbbi időben rossz formában voltak, sérülések is nehezítik a helyzetüket, de ettől még a végső siker lebeg a szemük előtt.

FRANCIAORSZÁG

Mi más lenne a franciák célja, mint a címvédés?! Igen ám, csakhogy legutóbb hatvan évvel ezelőtt történt meg, hogy egy nemzet egymást követő két világbajnokságot megnyert, az 1958-ban és 1962-ben aranyérmes Brazília sikere óta más nem büszkélkedhet hasonlóval. Ráadásul az sem ígér sok jót, hogy a legutóbbi öt tornából négyen az aktuális címvédő már a csoportkörben búcsúzni kényszerült. A franciákkal is megesett, 1998-ban vb-címet szereztek, 2002-ben pedig szerzett gól nélkül estek ki kvartettjükből.

Nem sok jót vetít előre, hogy a francia válogatott az utóbbi évtizedek legrosszabb felkészülésén van túl, legutóbbi hat tétmérkőzéséből ugyanis csupán egyet nyert meg. A silány eredménysor láttán nem tudni, elbírja-e megannyi más sérültje mellett a középpályásjáték két legfontosabb figurája, a tornát kihagyó Paul Pogba és N'Golo Kanté hiányát – emlékezhetünk, mind a ketten remekeltek a 2018-ban vb-győztes csapatban. Ha tippelni kellene, Aurélien Tchouaméni és Eduardo Camavinga lehet az a két játékos, aki a helyükbe léphet, ám aligha lehet elvárni tőlük, hogy az öltözőben is olyan szerepet töltsenek be, mint rutinosabb társaik.

Didier Deschamps szövetségi kapitányt dicséri, hogy az utóbbi években levezényelte a generációváltást, sok fiatalt beépített a válogatottba, amelyre kétségkívül szép időszak vár. Csakhogy pillanatnyilag az a benyomásunk, hogy a rutinos szakember nem feltétlenül találta meg eddig a legjobb összetételt, amire az alapján következtethetünk, hogy az idei nyolc mérkőzésén 34 labdarúgónak szavazott bizalmat. Az viszont biztosnak tetszik, hogy kiemelt szerep hárul a nemzeti színekben brillírozó, ugyanakkor az ország labdarúgó-szövetségével rossz viszonyban lévő Kylian Mbappéra, valamint az aranylabdás Karim Benzemára, persze ha teljesen felépül a sérüléséből. Az más kérdés, mennyire muzsikálnak jól együtt a pályán, a tavalyi Eb-n már a nyolcaddöntőben búcsúztak a franciák.

A vb-re nevezett kerettagok névsorán végigfutva úgy tűnik, a kapitány visszatér a 4–2–3–1-es hadrendhez, amelyet Oroszországban is alkalmazott. A kiváló egyéniségekből álló gárdát viszontagságos helyzete, megannyi hiányzója és nem épp acélos formája ellenére is esélyesnek tartják az aranyéremre, s talán a taktikai „visszalépés” hozhatja meg neki a sikert.

Didier Deschamps, Franciaország szövetségi kapitánya a The Athleticnek: „A címvédés nem egyszerű feladat. Huszonnyolc napunk volt felkészülni a brazíliai, huszonnégy az oroszországi világbajnokságra, a katarira pedig egy hetünk lesz. A játékosaim heti három meccset játszanak, és a torna keresztülvágja az idényt. A mostani versenykiírás négynaponta ír elő meccset, míg a legutóbbi vb-n ötnaponta volt, igaz, ez minden csapatnak ugyanolyan teher, úgyhogy figyelnünk kell a regenerálódásra.”

Christian Eriksen sokat tehet azért, hogy a dánok kiugróan szerepeljenek (Fotó: Imago Images)
Christian Eriksen sokat tehet azért, hogy a dánok kiugróan szerepeljenek (Fotó: Imago Images)

DÁNIA

A tavalyi Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményét látva sokan lelkesen várják Dánia világbajnoki mérkőzéseit, az előző kontinenstornán ugyanis szemre is tetszetős játékkal az elődöntőig menetelt. Sokan a katari viadal meglepetéscsapatának várják, noha az utóbbi években bizonyítja, felveszi a versenyt a legszűkebb elittel. A szövetségi kapitányi posztot 2020 augusztusa óta betöltő Kasper Hjulmand kinevezése napjától szajkózza, missziójának tekinti, hogy a válogatott egységbe forrassza az országot, s minden állampolgára magáénak érezze a nemzeti csapatot. Az irány jó, ugyanis hatalmas a népszerűsége a Christian Eriksen vezette tizenegynek.

A katari rendezést és a távol-keleti államban a stadionépítéseken dolgozó vendégmunkások embertelen munkakörülményeit azonban élesen bírálják a dánok, akiknek a FIFA nem engedélyezte, hogy az emberi jogok tiszteletben tartására figyelmeztető mezekben eddzenek a jövő vasárnap kezdődő katari világbajnokságon – azonban beszédes, hogy a harmadik számú mezük fekete lesz.
„Örülök, hogy világbajnokságon játszhatok, de nem értek egyet a torna helyszínével, s mivel ezen nem tudok változtatni, annyit tehetek, hogy hangot adok elégedetlenségemnek – idézi Kasper Schmeichelt a The Guardian. – Ami a csapatunkat illeti, fantasztikus társaság a miénk, tele önbizalommal, mert tudjuk, mire vagyunk képesek.”

Dánia az erős ellenfelekkel szemben előszeretettel alkalmaz 3–4–3-as felállást, míg a visszafogottabb játék­erőt képviselőkkel szemben a támadóbb szellemű 4–3–3-at erőlteti. Sokrétűségét jellemzi, hogy a franciákat és az osztrákokat 4–2–3–1-es hadrendben győzte le a Nemzetek Ligájában. Játékosai távolról is veszélyesen lőnek, a csapat NL-ben szerzett kilenc góljából hármat is a tizenhatoson kívülről ért el, míg a legutóbbi Eb-n Mikkel Dams­gaard, Andreas Christensen, Kasper Dolberg távoli góljára emlékezhetünk.

Kasper Hjulmand lapzártánkig 21 labdarúgót nevezett meg a Katarba utazó 26-os keretéből, a kiadó helyekért tíz-tizenkét játékos van versenyben. A szűk listán Jannik Vestergaard, a Leicester hátvédje, illetve az RB Leipzig támadója, Yussuf Poulsen sem szerepel.

Kasper Hjulmand, Dánia szövetségi kapitánya a fifa.com-nak: „Nagyszerű, ha a világbajnokság sötét lovának tartanak minket, mert az azt jelenti, hogy valamit jól csinálunk. Ennél csak az lenne jobb, ha azt mondanák, mi vagyunk az egyik esélyese a tornának. Nem gondoljuk, hogy jobbak lennénk másoknál, de tudjuk, hogy erős csapat vagyunk, amely bárkivel fel tudja venni a versenyt. Ha amiatt nehezedik ránk nyomás, hogy kemény vetélytársként tekintenek ránk az ellenfelek, azzal meg tudunk birkózni.”

A Ferencvárost erősítő Aissa Laidouni történelmet szeretne írni Tunéziával, amely még sohasem jutott tovább a csoportkörből, talán a hatodik próbálkozásra sikerül (Fotó: AFP)
A Ferencvárost erősítő Aissa Laidouni történelmet szeretne írni Tunéziával, amely még sohasem jutott tovább a csoportkörből, talán a hatodik próbálkozásra sikerül (Fotó: AFP)

TUNÉZIA

A világbajnokságon részt vevő öt afrikai nemzet közül egyedül a tunéziai az, amely még sosem jutott túl a csoportkörön. A tizenhat közé jutásra ezúttal sincs sok esélye, hiszen a világranglista első tíz helyezettje közül kettő is csoportellenfele. Ráadásul némi bizonytalanság övezte a részvételét, október végén ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) figyelmeztette tunéziai tagszervezetét, hogy veszélybe kerülhet a világbajnoki indulása, ha kiderül, hogy a kormány beavatkozik a szervezet működésébe. A szankciók, úgy tűnik, elmaradnak.

Ettől még nem nyugodhat meg a válogatott, amely legutóbbi felkészülési mérkőzésén nagy pofont kapott. A Brazíliával lekötött tesztmeccse 5–1-es vereséggel ért véget, s ami a végeredménynél is fájóbb, olyan hibákat követtek el a játékosok, amelyek az afrikai válogatottak elleni mérkőzéseken nem voltak jellemzőek. A gárda egyik legnagyobb fegyverének masszív védekezését tartották, Dzsalel Kadri szövetségi kapitány irányításával az említett brazilok elleni összecsapáson kívül ugyanis mind a hét találkozón megőrizte kapuját a góltól.

Az összecsiszolódás és a felkészülés jegyében az együttes tizenhat játékosa vasárnap Szaúd-Arábiába utazott egyhetes edzőtáborba. A keret többi tagját hétfőig megnevezik, a társaság Dohában találkozhat először, ahol Iránnal játszik főpróbának beillő tesztmeccset.

A gárda a 4–3–3-as felállást erőlteti, de ez védekezéskor sokszor tűnhet 4–1–4–1-esnek. Kadri alighanem arra alapoz majd, hogy kiaknázza csapata legnagyobb erősségét, középpályája szervezettségét. A ferencvárosi Aissa Laidounira és a kölni Eliesz Szhirire fontos szerep hárul, az ő feladatuk ugyanis a gyors átmenetek biztosítása, továbbá elsősorban rajtuk múlik a középpályás védekezés hatékonysága. Egyelőre Laidouni az egyetlen az NB I-ből, aki hivatalosan is vb-kerettagnak mondhatja magát; az FTC legutóbb 2014-ben delegált játékost a világbajnokságra a bosnyák Muhamed Besic személyében.

Dzsalel Kadri, Tunézia szövetségi kapitánya az rmotoday.com-nak: „Személyes ambícióm, hogy az egyenes kieséses szakaszba vezessem Tunéziát. Ha nem jutunk tovább a csoportkörből, úgy élem meg, nem sikerült a küldetésem, pedig tudom, milyen nehéz feladat előtt állunk. Szeretnénk a hatodik nekifutásra bejutni a nyolcaddöntőbe. Két lábbal a földön állok, de a játékosaimnak kizárólag pozitív, építő jellegű üzeneteket adok. A legfontosabb az lesz a tornán, miként birkózunk meg a meccsek kritikus szakaszaival.”

Garang Kuol lehet az ausztrálok meglepetésembere (Fotó: Getty Images)
Garang Kuol lehet az ausztrálok meglepetésembere (Fotó: Getty Images)

AUSZTRÁLIA

Játékerejét tekintve kilóg a kvartettből – lefelé. Ausztrália sorozatban ötödik világbajnokságára készülhet, ám göröngyös út vezetett Katarba, selejtezős csoportjában meglepetésre a harmadik helyen zárt, s pótselejtezőre kényszerült. Előbb az Arab Emírségekkel, majd az interkontinentális viadalon Peruval csapott össze, dél-amerikai vetélytársát tizenegyesekkel ejtette ki.
A nemzetközi sportsajtó egyetért abban, a kerete gyengébb, mint négy évvel ezelőtt Oroszországban volt. Emblematikus figurák híján van, keretében nem találni Mark Schwarzer, Tim Cahill vagy Mile Jedinak formátumú labdarúgót. Kérdés, ki lehet a csoport legszerényebb képességű együttesének húzóembere. Mivel a kontrajáték nem erőssége, nehéz elképzelni, miként gyűrheti le erősebb vetélytársait – kíváncsian várjuk a nyerő ausztrál taktikát.

A szigetország közvéleménye néhány napja beleszállt Graham Arnold szövetségi kapitányba, amiért kihagyta a keretből a rutinos Tom Rogicot (West Brom), Mitchell Langerakot (Nagoja), valamint a jövő reménységének tartott Cristian Volpatót (Roma). Elfogultsággal azonban nem lehet vádolni a posztot 2018 óta betöltő szakembert, hiszen nem postázott meghívót az al-Vakrában szereplő vejének, Trent Sainsburynek sem. A 18 éves Garang Kuol azonban bekerült a keretbe – érdemes lesz rá figyelni, január elsejétől ugyanis az angol élvonalbeli Newcastle United játékosa lesz.

Ausztrália általában 4–2–3–1-es hadrendben játszik, de a 4–1–4–1 sem idegen tőle. Talán furcsának tetszhet, de abban bízhat, hogy fel lesz készülve a rá váró körülményekre, a koronavírus-járvány tombolása idején ugyanis az Arab Emírségekben, légkondicionált létesítményekben játszott.

Graham Arnold, Ausztrália szövetségi kapitánya a SEN's Sportsdaynek:„A kerethirdetés után sok kritikát kaptam, de hát ilyen manapság az ausztrál média, mindent kritizál. Ezzel szemben én a fi atal srácok, a következő generáció ígéreteire koncentrálok. Természetesen remek ellenfelek várnak ránk Katarban, de csak úgy lehet zavarba hozni a rivális válogatottakat, ha olyan labdarúgókat vetek be, akik képesek folyamatosan futni, harcolni és a régi ausztrál DNS-t hordozzák magukban.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik