Utolsó világbajnokságára készül Lionel Messi: most vagy soha!

Vágólapra másolva!
2022.11.11. 08:02
null
Lionel Messi pályafutása utolsó nagy lehetősége előtt áll: világbajnok lehet FOTÓ: AFP
Már csak kilenc nap, és elkezdődik a katari labdarúgó-világbajnokság. Felvezető sorozatunkban csoportonként mutatjuk be a mezőny résztvevőit, most a C-csoportban szereplő négyessel folytatjuk.

 

Ötödik, egyben utolsó világbajnokságán vesz részt Lionel Messi – a hosszú ideje veretlen argentinoknak kötelező továbbjutniuk a csoportjukból, az már más kérdés, hogy utána meddig jutnak.

ARGENTÍNA

Ez lesz Lionel Messi utolsó dobása.

Az argentin klasszist sokan a világ valaha volt legjobb játékosának tartják, mások éppen a gyűjteményéből hiányzó vb-trófeában látják a bizonyítékát annak, hogy nem az. A katari torna viszont így vagy úgy lezárja a sokszor parttalannak tűnő és fárasztó vitát, hiszen a 35 esztendős támadó is megerősítette, ez lesz az utolsó vb-je.

Ha megvizsgáljuk a Lionel Messi köré a korábbi négy vb-jén épített argentin válogatottat, egyénenként talán mindegyik garnitúra erősebb volt a mostaninál, ám ez a „kiadás” tűnik a legegységesebbnek, ami döntő szempont is lehet. Bizonyság erre, hogy a csapat már 35 mérkőzés óta veretlen, így csak kettővel marad el a Roberto Mancini olasz válogatottja által felállított világrekordtól. Az Eb-győztes olaszokat egyébként a nyáron megverték az argentinok a Finalissima néven futó mérkőzésen a Wembley-ben – ahová úgy jutottak el, hogy 2021-ben legyőzték az ősi rivális Brazíliát a Maracanában (ahol a csapat 2014-ben elbukta a vb-döntőt a németek ellen) a Copa América döntőjében. Argentína 1993 után nyert ismét jelentős válogatott tornát!

A vb-n kulcsfontosságú lehet, hogy Messi milyen formában lesz, ebből a szempontból kifejezetten ígéretes, hogy az előző idénnyel ellentétben a mostani évadban kifejezetten jól teljesít a Paris Saint-Germainben. Korábban problémát jelentett, hogy a válogatottban nem mindig tudta felvillantani a klubjában mutatott formáját, de ez mintha már nem lenne ennyire hangsúlyos. Messi a jelek szerint felszabadultabban játszik, többet találkozik a labdával, stabil védelem és középpálya (általában Leandro Paredes, Rodrigo De Paul és Giovani Lo Celso) támogatja, míg elöl Ángel Di María és Lautaro Martínez személyében minőségi társai vannak.

Persze az is fontos kérdés, mi lesz a válogatottal, ha a hétszeres aranylabdást kikapcsolják, vagy rosszabb napot fog ki, hiszen a Messi-függőség visszatérő jellemzője az argentin együttesnek. Nos, a szakértők szerint a mostani gárda már nem függ annyira tőle, mint a korábbiak, ezt igazolja, hogy az említett 35-ös sorozatból Messi nem játszott hat mérkőzésen (igaz, közülük négy tét nélküli volt), és a csapat egyszer sem kapott ki. Azt se feledjük, hogy a védelem is kimondottan jól teljesít, az előző tizenöt mérkőzéséből tizenkettőt kapott gól nélkül hozott le.

Az argentinok tehát visszafogott optimizmussal készülnek a tornára, igaz, néhány játékosuk helyzete kérdéses. Paulo Dybala és Ángel Di María például felépül a világbajnokságra, de nem tudni, milyen erőállapotban lesz, a Lionel Scaloni szövetségi kapitány által pótolhatatlannak tartott Giovani Lo Celso ellenben lemaradhat a vb-ről. S ha már a kapitányt említettük: az eredetileg ideiglenesen kinevezett Scaloni még a vb előtt hosszabbíthat, ami szintén stabilitást adhat, a szakember (akinek Messi gyerekkori példaképe, Pablo Aimar az egyik segítője) érkezését sok szurkoló fanyalgással fogadta, de mostanra közönségkedvenccé vált.

Ha világbajnokságot nyerne a csapatával, teljesen más szintre emelkedne a szemükben.

Lionel Scaloni, Argentína szövetségi kapitánya a fifa.com-nak:
„Lionel Messi olyan helyzetben van, mint Roger Federer. Federer visszavonult, és mit nem adnánk érte, hogy ismét lássuk játszani, mert olyan csodás élmény. Ezért élvezzük ki, amíg Messi a pályán van! Én az edzője vagyok, de ha szurkoló lennék, fizetnék is érte, hogy nézhessem.”

 

A szaúdi szélsőt, a gyors és technikás Szalem al-Davszarit (10) nem lesz könnyű elkapni (Fotó: Getty Images)
A szaúdi szélsőt, a gyors és technikás Szalem al-Davszarit (10) nem lesz könnyű elkapni (Fotó: Getty Images)

 

SZAÚD-ARÁBIA

Ha az ázsiai együttes tagjai olyan elhivatottak lesznek, mint Abdullah al-Szalmi, nem lehet nagy gond. A szaúdi drukker Dzseddából indulva 1600 kilométert gyalogolt Katar fővárosáig, Doháig, a távot 55 nap alatt megtéve. A válogatottra azonban még ennél is nagyobb erőpróba vár: hatalmas meglepetés lenne, ha az Argentína, Lengyelország, Mexikó hármasból egyet is megelőzne.

Pedig a francia Hervé Renard taktikus, egységes csapatot kovácsolt az együttesből, hozzáértését a szövetség 2027-ig tartó szerződéshosszabbítással honorálta. Bő keretét kizárólag a hazai bajnokságban szereplő játékosok alkotják, és a hosszú, közös felkészülés is csapata javára válhat. A szaúdiak már október 17-én edzőtáborba vonultak, ilyen helyzeti előnye pedig nem sok együttesnek van.

Ellenben – miközben a védelme jól teljesít – a gólszerzéssel gondjai lehetnek. Az vitathatatlan, hogy a csapat nehéz vb-selejtezőcsoportot nyert meg, de az utolsó szakasz tíz csoportmérkőzésén csak tizenkét gólt szerzett (ebből nyolcat a gyengélkedő Kína és Vietnám elleni négy találkozón), a júniusi és a szeptemberi-októberi nyolc felkészülési meccsen pedig mindössze hármat.

E téren nagyobb elvárás Szaleh as-Seh­rivel szemben, aki ugyan klubjában nem kimagaslóan eredményes, a válogatottban 19 találkozón tízszer talált be, ebből hétszer vb-selejtezőn, de az is elképzelhető, hogy Firasz al-Buraikan játszik majd középcsatárt a 4–3–3-as felállásban. Szintén nagy reményekkel várja a tornát a szélső Szalem al-Davszari, a technikás és gyors játékost az ázsiai Bajnokok Ligája (amelyet megnyert az al-Hilallal) előző kiírása legjobb játékosának választották meg, igaz, vakbélműtétje megtörte a felkészülése folyamatosságát. A fiatalokkal teletűzdelt csapatban sokat számíthat a 31 éves játékos rutinja, négy évvel ezelőtt ő szerezte a szaúdiak győztes gólját (2–1) az Egyiptom elleni, már tét nélküli csoportmérkőzésen.

A szaúdiak továbbjutása persze így is csodaszámba menne, de Hervé Renard azt mondta, csak úgy érdemes nekivágniuk a tornának, ha nagy célt tűznek ki maguk elé.

Hervé Renard, Szaúd-Arábia szövetségi kapitánya az arabnews.com-nak:
„A kijutásunk óta a szaúdi szövetség mindent megtett, hogy a lehető legjobb körülmények között készüljünk fel a tornára. Keményen dolgozunk az elutazás előtt, mindenkinek köszönöm, hogy segített benne. Mostantól rajtunk múlik, miként teljesítünk.”

 

Mexikóban Raúl Jiméneztől várják a gólokat, apró szépséghiba, hogy a Wolverhampton támadója sérülés után készül a vb-re a spanyolországi edzőtáborban (Fotó: Getty Images)
Mexikóban Raúl Jiméneztől várják a gólokat, apró szépséghiba, hogy a Wolverhampton támadója sérülés után készül a vb-re a spanyolországi edzőtáborban (Fotó: Getty Images)

 

MEXIKÓ

Mexikóban finoman szólva sem optimisták a torna előtt. A csapat az előző hét világbajnokságán rendre a nyolcaddöntőben vérzett el, úgy tűnik, most sem lesz könnyű dolga, ha messzebbre szeretne jutni. A szurkolók rengeteget kritizálják Gerardo Martino szövetségi kapitányt, az ESPN beszámolója szerint a Kolumbia elleni felkészülési mérkőzés után nemcsak kifütyülték, sörrel is leöntötték, és különböző tárgyakkal próbálták megdobni. Az argentin szakember viszont a ligát bírálta, illetve kiemelte: sok mexikói játékos azért nem megy erősebb külföldi bajnokságba, mert a Liga MX-ben nagyon magasak a fizetések.

A légiósok közül a korábban alapembernek számító Carlos Vela és a válogatottsági gólrekorder Javier Hernández különböző okból, de körön kívülre került, így viszont csatárposzton gondjaik lehetnek. Leginkább Raúl Jiméneztől várhatjuk a gólokat, de a Wolverhampton csatára augusztus óta nem játszott sérülése miatt, az viszont jó hír, hogy vasárnap óta a Spanyolországban edzőtáborozó válogatottal készül. Martino egyébként korábban azt mondta, a kerethirdetéssel az utolsó pillanatig vár Jiménez miatt, ha a csatár nem bevethető, Rogelio Funes Mori (akinek ikertestvéreargentin válogatott volt!) kezdhet. A kapitány Jesús Coronáról is a lehető legkésőbb dönt, de a Sevilla bokasérüléssel bajlódó szélsőjével kapcsolatban kevésbé optimista.

A mexikói szurkolók Katarban csapatuktól szervezett játékra és védekezésre számíthatnak (a rögzített helyzeteknél azonban sebezhetőnek tűnik a gárda), a letámadásban a támadók is aktívan részt vesznek, az általában 4–3–3-ban felálló csapat labdatartásra törekszik – a középpálya közepén fontos szerep várhat Edson Álvarezre –, de azt Martino is kizárja, hogy kilencven percen át ők irányítsanak.

Gerardo Martino, Mexikó szövetségi kapitánya a Mediotiempónak:
„Nem kell panaszkodnunk, biztos vagyok benne, hogy a lengyelek ellen ötvenezer mexikói drukker támogat majd minket. A nagy kérdés, hogy a csapat felnő-e az ellenfelek szintjére, mert csak ezáltal tudjuk megváltoztatni a kritikus véleményeket.”

 

Ez nem fordulhat elő Európa legjobb góllövőjével: Robert Lewandowski szeretne talpon maradni a lengyelekkel (Fotó: AFP)
Ez nem fordulhat elő Európa legjobb góllövőjével: Robert Lewandowski szeretne talpon maradni a lengyelekkel (Fotó: AFP)

 

LENGYELORSZÁG

A lengyelek kacskaringós úton jutottak el Katarig. A vb-selejtezőn irányító Paulo Sousa a csoportkör után, de még a pótselejtező előtt távozott a Flamengóhoz (amelytől néhány hónap után menesztették). A csapat nem nyújtott meggyőző teljesítményt, selejtezőcsoportjában az angol és a magyar válogatottat sem győzte le (egy-egy pontot szerzett ellenük), viszont a kötelezőket mind hozta, ez pedig a magyarok albánok elleni botlásai miatt elég volt ahhoz, hogy odaérjen a csoport második helyére. A vb-pótselejtezős rájátszás elődöntőjét az oroszok kizárása miatt játék nélkül nyerte meg, a döntőben – már Czeslaw Michniewicz irányításával – a svédeket felülmúlva kvalifikálta magát a katari tornára.

A szakember – sorstársaihoz hasonlóan – azóta változtatásra kényszerült: Maciej Rybus prózai okból „esett ki”, több válogatott csapattársával ellentétben az orosz háborús agresszió dacára sem hagyta el Oroszországot, így a kapitány nem válogatja be. A Rybusszal ellentétben inkább alapembernek számító Jakub Moder pedig áprilisban szenvedett olyan súlyos térdsérülést, hogy biztosan nem épül fel a tornára.
A kapuban Wojciech Szczesny, a védelemben Kamil Glik képviseli a rutint, de abban nagyjából mindenki egyetért, hogy Robert Lewandowski formája lesz a döntő. Talán éppen ez a válogatott gyengéje is, a csatár a négy évvel ezelőtti tornán egy gólt sem szerzett, a lengyelek pedig már a csoportkör után elbúcsúztak. Az persze biztató, hogy a nyáron klubot váltó csatár a Barcelonában is remekel, illetve „fő kiszolgálói” közül az olasz bajnoki éllovas Napolit erősítő Piotr Zielinski, valamint a Feyenoordban futballozó fiatal Sebastian Szymanski is jó formában van.

Czeslaw Mitchniewicz, Lengyelország szövetségi kapitánya a pzpn.pl-nek:
„Örülök, hogy más kontinensről érkező válogatottakkal kerültünk egy csoportba. Eltérő játékstílusú csapatokkal találkozunk, úgyhogy rendesen felkell készülnünk. Nyilván az argentinok a favoritok, de a mi csapatunk is erős, képes rá, hogy éretten és eredményesen futballozzon egyilyen nagy tornán is.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik