Vb 2022: A magyarok is lehettek volna a marokkóiak, miért ne? – Lothar Matthäus

SZÖLLŐSI GYÖRGY (Doha)SZÖLLŐSI GYÖRGY (Doha)
Vágólapra másolva!
2022.12.17. 08:46
null
Lothar Mätthaus Katarban (Fotó: Getty Images)
A vb-történet egyik legnagyobb alakja, Lothar Matthäus adott exkluzív interjút a Nemzeti Sportnak Katarban. Szerinte kitűnő a szervezés, összefutott Dzsudzsák Balázzsal és Orbán Viktorral is, Manuel Neuernél pedig jobban síel.

Nemcsak a világbajnok német csapat kapitánya volt, hanem Aranylabdát nyert és a világ legjobb sportolójának is megválasztották 1990-ben Lothar Matthäust, a vb-k történetének egyik legnagyobb egyéniségét, aki 150-szer játszott a német válogatottban, később magyar szövetségi kapitány is volt, s jórészt azóta is Budapesten él. Az utóbbi időben szakkommentátorként dolgozik, de felbukkan a FIFA eseményein is, sorsolásokon, nagy tornákon, a világbajnokság pedig igazán az ő terepe, még futballmezt is ölt Katarban ezekben a napokban.

– Játszik a Legendák kupáján? – kérdeztük a német válogatottsági rekordertől.
– Igen, a terv szerint pályára lépek mindkét napon (interjúnk még a FIFA Legend's Cup meccsei előtt készült – a szerk.). Jó kezdeményezés, hogy összehívják a korábbi játékosokat, találkozhatnak és futballoznak egyet. De nem ezért vagyok itt, hanem a világbajnokság miatt.

– Ezt nem is lehet nem észrevenni. Elsőként beszélt például arról, hogy a német játékosoknak a futballra kellene koncentrálniuk politikai üzenetek közvetítése helyett.
– Pontosan! Hiba volt a színes karszalaggal meg hasonlókkal foglalkozni a játék helyett, a német válogatottnak nem lett volna szabad a csoportmeccsekkel befejezni a vb-t. Ezek a felhangok elvitték a fókuszt a lényegről, a futballról, megosztották a játékosok figyelmét és ebben sajnos a sajtónak, az ön kollégáinak is van felelősségük.

– Általában elégedett a világbajnoksággal?
– Nagyon. Kitűnő a szervezés, és óriási előny a korábbi tornákkal szemben, nem is beszélve a következőről, hogy itt nem kell repülőre ülni, ha egyik meccshelyszínről a másikra akar menni az ember, nem kell időt és pénzt áldozni az utazásra, folyton ki- és becsekkolni a szállodákban. Itt kell lenni és látni a boldog szurkolókat, az új futballistageneráció nagyszerű produkcióját, a remek hangulatot az új stadionokban.

– Na de vb télen?
– Miért lenne ez baj? Négyévente egyszer van világbajnokság, egyszer van részünk ebben a boldogságban. Ismétlem, aki itt van, tapasztalja ezt az atmoszférát, az láthatja, hogy nagyszerű a vébé, hogy mosolyognak az emberek, hogy a futball mindenkit összehoz, hogy átélhetik a szurkolók az összetartozást.

– És a játékvezetők?
– Van róluk véleményem, sok szituációt egészen másként ítélek meg, mint ők. És nemcsak a helyszínen vitatok egyes ítéleteket, hanem többször visszanézve, utólag is. Pedig nagy a felelősségük, az argentin–horvát elődöntőn is fordulópontot jelentett a tizenegyes, megtörte a horvátokat.

– A magyar válogatottnak lenne keresnivalója ebben a mezőnyben?
– Persze, miért ne? Lehettek volna a magyarok a marokkóiak. Azok után, hogy a Nemzetek Ligájában hat pontot szereztek az angolok, négyet a németek ellen, miért ne szerepelhettek volna olyan sikeresen, mint a marokkóiak, vagy mondjuk a negyeddöntőben simán el tudtam volna képzelni a magyar csapatot. Más kisebb országoknak is sikerül, mint Portugáliának vagy Horvátországnak. A németek elleni budapesti meccsüket a helyszínen láttam, telt ház volt, hetvenezer ember, ilyen fantasztikus szurkolást még sohasem tapasztaltam Magyarországon. Nagyot fordult a világ azóta, amikor én voltam a szövetségi kapitány. Akkoriban többen jártak vízilabdameccsre, mint futballmérkőzésre. Csakhogy azóta Orbán Viktor kormánya gyönyörű, új stadionokat épített és rengeteget áldoz a magyar sportra, különösen a labdarúgásra.

– Találkozott a magyar miniszterelnökkel Katarban?
– Igen, találkoztunk, beszélgettünk. Szeretjük a futballt, a tiszta, egyenes beszédet, a jó döntéseket. És Magyarországnak ő a legjobb döntés, remek munkát végez, ahogy kívülről látom, meg a külügyminiszter, Szijjártó Péter is, itt járt ő is Katarban, de ő csak egy napra, a munka miatt. Találkoztam az elődöntőn Dzsudzsák Balázzsal is, tudok róla, hogy már ő a rekorder a válogatottban.

– Ha már a magyar ismerősök. Réthy Béla szerdán búcsúzott a mikrofontól, mit szól hozzá?
– Kár, mert ő volt az egyik legjobb futballkommentátor Németországban, mindenki szerette a közvetítéseit, a nézők, de még a labdarúgás szereplői is. Mindenkivel kifogástalan, kitűnő volt a kapcsolata. Ha kritizált, azt is korrekt stílusban tette, és mindenki elfogadta az elemzéseit az elmúlt harmincöt évben. Azt is minden német tévénéző tudja, hogy Réthy Bélának magyar gyökerei vannak, amire ő nagyon büszke.

– Ön továbbra is Budapesten él?
– Van lakásom Budapesten, igen...

– Ott tölti a karácsonyt?
– Nem, Ausztriában. Síelni megyek. Mint Manuel Neuer. Csak én jobban síelek, rutinosabb vagyok...

– Végül: ki a vb legjobb játékosa? Messi? Mbappé?
– Két nevet említett, de folytathatnánk a sort, sok a nagyszerű játékos. Ők ketten nemcsak sok gólt lőnek, hanem sok gólt is készítenek elő, és ott lesznek a döntőben. Végül az lesz a jobb közülük, az lesz a legjobb, aki világbajnok lesz!

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
BRONZMÉRKŐZÉS
Szombat, 16.00:
Horvátország–Marokkó, al-Rajjan, (Halifa Stadion) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

DÖNTŐ
Vasárnap, 16.00:
Argentína–Franciaország, Luszail al-Rajjan (Halifa Stadion) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik