Sportrádió: Nagyon büszke vagyok, hogy a fiam lépett a nyomdokaimba – Michal Listkiewicz

Vágólapra másolva!
2022.12.16. 20:40
null
Michal Listkiewicz nagyon büszke fiára, Tomaszra, aki vasárnap az Argentína–Franciaország döntőben lesz partjelző (Fotó: AFP)
Michal Listkiewicz lengyel játékvezető-legenda a Sportrádiónak elmondta, mennyire büszke a fiára, aki partjelzőként vesz részt a vasárnapi világbajnoki döntőn. Michal az 1990-es NSZK–Argentína fináléban volt partjelző, 2022-ben pedig fia, Tomasz fogja betölteni ugyanezt a szerepkört.

Mint megírtuk, a lengyel Szymon Marciniak vezeti vasárnap az Argentína–Franciaország világbajnoki döntőt, egyik partjelzője pedig az a Tomasz Listkiewicz lesz, akinek édesapja, Michal Listkiewicz is volt partjelző vb-döntőben, 1990-ben, így övék az első apa-fia páros, amelynek mindkét tagja vb-döntőben kap szerepet partjelzőként. A nyolcvanas években Budapesten tanuló, majd a Nemzeti Sport varsói tudósítójaként is dolgozó büszke apuka interjút adott a Sportrádiónak az örömhír hallatán.

„Ez a lengyel játékvezetés történetének legnagyobb sikere, mert ugyan én is voltam döntőben, de most négy lengyel alkotja a játékvezetői csapatot – mondta a Sportrádió Hazafutás című műsorában Suba Katának Tomasz Listkiewicz, aki volt a lengyel szövetség elnöke is. – Sőt, az elmúlt évtizedekben az egész lengyel labdarúgás legnagyobb sikere ez, mint ahogy a magyaroknak barátom, Puhl Sándor 1994-es világbajnoki döntős szereplése az. Személyesen is nagyon büszke vagyok, hogy a fiam lépett a nyomdokaimba. Sok éve megígértem, hogy a következő lengyelt, aki világbajnoki döntőben szerepel, meghívom magamhoz vacsorára, de sohasem gondoltam, hogy a fiamat kell majd meghívnom…

Azonnal küldött sms-t, amikor Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke bejelentette a hírt. A fiam és Szymon felesége is kiutazik Katarba szorítani értük, én maradok itthon, mert a lengyel televízióban én leszek a szakkommentátor, remélem, csak dicsérnem kell majd a játékvezetőket. A legfontosabb, hogy olyan formát mutassanak, mint a korábbi mérkőzéseken. Szerintem nagy meccs lesz, remélem, kevés munkájuk lesz.

Meglepetés volt, mert azt hittem, hogy egy elődöntőt fognak kapni, nem számítottam arra, hogy a döntőt adják nekik. A jó játékvezető megtalálja a közös hangot a játékosokkal. Én ösztönszerűen vezettem mérkőzéseket, de a fiam sokkal tudatosabban tevékenykedik, nagyon precíz. Úgy kell kezelniük ezt a mérkőzést, mint bármelyik másik találkozót, különben a nyomás túl nagy lesz rajtuk.”

Michal Listkiewicz beszélt még arról, hogy mit vár a döntőtől, de az eddigieknél tovább tartó hosszabbításokról, a magyar válogatottról és az 1990-es világbajnoki fináléról is szót ejtett. A teljes interjút az alábbiakban hallhatják.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
DÖNTŐ
Vasárnap, 16.00:
Argentína–Franciaország, Loszaíl, Lusail Iconic Stadion (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik