Cavani duplázott, hazaküldte C. Ronaldóékat

ILKU MIKLÓS (összefoglaló), CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés)ILKU MIKLÓS (összefoglaló), CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.06.30. 19:41
null
C. Ronaldo letámogatta a pályáról Cavanit, de a vb a portugálok számára fejeződött be (Fotó: AFP)
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében, Szocsiban Uruguay a kétgólos Edinson Cavani vezérletével 2–1-re győzött Portugália ellen, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Franciaországgal találkozik majd.

 

Szocsit ellepték a kék mezes uruguayi szurkolók, a galibát mégsem ők okozták. Alighogy elkezdődött a mérkőzés, a portugálok támadást vezettek, egy drukker pedig úgy gondolta, megnézi magának közelebbről Cristiano Ronaldót. A terve nem vált be, a biztonságiak még a szögletzászló előtt lekapcsolták, és néhány kevésbé baráti ölelés kíséretében kivezették. Itt még nem volt vége: egy másik fanatikus Pókembert idéző mozdulattal ugrott le a tribünről és indult meg a pálya felé, de ő sem jutott messzebbre a társánál.

Uruguay viszont messzire jutott, legalábbis egyelőre a negyeddöntőig, ahol majd az Argentínát kiejtő Franciaországgal találkozik. Alig néhány perc kellett a dél-amerikaiaknak, hogy megszerezzék a vezetést, a gólt a Suárez, Cavani csatárpáros hozta össze. A Barcelona támadója pazarul ívelt a tizenhatoson belülre, az ötösnél érkező PSG-sztár pedig üresen fejelhetett – innen ő nagyon ritkán hibázik, most sem tette.

Az oroszországi világbajnokságon már negyedik gólját összehozó duó hátrafutni sem volt rest, a portugál támadásoknál saját térfelén segített be a védekezésbe. A szervezett, masszív uruguayi játék nem feküdt Ronaldóéknak, a dél-amerikaiak ráadásul Diego Godín vezérletével amikor tudták, lassították a tempót. Az előny birtokában nyugodtan tehették ezt, gyakran Fernando Muslera kapust is bevonták a labdázgatásba. A portugál szurkolók eközben „izlandit játszottak", de a tapsvihar nem lendítette kedvenceiket magasabb fokozatba az első félidőben.

Nem úgy a másodikban. Egy jóval agilisabb portugál csapat futott ki a pályára, amely tíz perc alatt le is dolgozta a hátrányát a fordulás után, Pepe stukkolt közelről a hálóba egy szöglet után. Szinte még égett az európaiak tenyere az egyenlítő találat utáni pacsik után, mire Uruguay ismét gólt szerzett – és megint Cavani. A termetes csatár ezúttal lábbal zörgette meg a hálót, tizenhatról mesterien csavart a bal alsóba.

Ez utolsó megmozdulásainak egyike volt, mivel pár perccel később egy ütközésnél megsérült, lebicegett, és cserét kért. Az uruguayi fanatikusok becenevén kezdték éltetni Cavanit, aki fájdalmas arccal vánszorgott a kispad felé. Fernando Santos próbálta cserékkel frissíteni a portugál válogatottat, Ricardo Quaresma már Pepe gólja előtt bevetésre készen toporgott az oldalvonalnál, de visszaöltöztették. Alig kortyolt kettőt a frissítőből a kivételes rúgótechnikájú szélső, máris vehette le a megkülönböztetőt, a második uruguayi gól után beállt.

A portugálok szinte meddő mezőnyfölényben futballoztak az utolsó valamivel kevesebb mint fél órában, a beadások és átlövések sem hozták meg a várva várt áttörést. Cristiano Ronaldót jól vették ki a játékból az uruguayiak, a minden hájjal megkent Godín irányította védelem szinte minden egyes alkalommal a Real Madrid klasszisa elé csúszott. Bernardo Silva megmutatta, miért választotta őt középpályája megerősítésére a Manchester City és Pep Guardiola, remekül kevergetett középen, ám a társak nem tudtak mihez kezdeni az általa kiosztott labdákkal.

Az idő viszont egyre jobban szorította Portugáliát, melynek játékába egyre több pontatlanság csúszott, míg az uruguayiak az utolsó pillanatig koncentráltak és meg tudták őrizni hidegvérüket. Ez pedig a negyeddöntőbe segítette őket – pénteken Franciaországgal találkoznak Nyizsnyij Novgorodban az elődöntőbe jutásért.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

URUGUAYPORTUGÁLIA 2–1

Szocsi, Fist Stadion.44287 néző. Vezette: Carlos Arturo Ramos (mexikói)
Uruguay:
Muslera – Cáceres, J. Giménez, Godín, Laxalt – Nández (C. Sánchez, 85.), Torreira, Vecino, Bentancur (C. Rodríguez, 63.) – L. Suárez, Cavani (Stuani, 74.). Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
Portugália: Rui Patrício – R. Pereira, Pepe, Fonte, Guerreiro – B. Silva, W. Carvalho, Adrien Silva (Quaresma, 65.), Joao Mário (Manuel Fernandes, 85.) – Guedes (André Silva, 74.), C. Ronaldo.Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: Cavani ( 7., 62.), ill. Pepe (55.)
Sárga lap: C. Ronaldo (93.)

Az élő közvetítést ide kattintva éri el!

Percről percre tudósított: CSERHÁTI ZOLTÁN

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik