A pazarló Suárez helyett Giménez szállította Uruguay első győzelmét

MAROSI GERGELY (összefoglaló), CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés)MAROSI GERGELY (összefoglaló), CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.06.15. 15:59
Uruguay középhátvédje, José María Giménez fejes góljával 1–0-ra legyőzte a labdarúgó-világbajnokságra 1990 után visszatérő Egyiptomot az A-csoport második mérkőzésén. A Mohamed Szalahot a kispadon hagyó egyiptomiak a 89. percig tartották a gól nélküli döntetlent, akkor bólintott Giménez – és találatával nagyon nehéz helyzetbe hozta az észak-afrikaiakat.
Suáreznek nem volt könnyű dolga az egyiptomi védők között (Fotó: AFP)

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
A-CSOPORT
, 1. FORDULÓ
Egyiptom–Uruguay 0–1 (0–0)

Jekatyerinburg, Jekatyerinburg Aréna, 27 015 néző. Vezette: Kuipers (holland)
EGYIPTOM: el-Senavi – Fati, Gabr, Hegazi, Abdel-Safi – Elneni, Hamed (Morszi, 50.) – Varda (Szobhi, 82.), Szaid, Trézéguet – Mohszen (Kahraba, 63.). Szövetségi kapitány: Héctor Cúper
URUGUAY: Muslera – G. Varela, Giménez, Godín, M. Cáceres – Nández (C. Sánchez, 58.), Bentancur, Vecino (Torreira, 87.), De Arrascaeta (C. Rodríguez, 59.) – L. Suárez, Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
Gólszerző: Giménez (89.)
Sárga lap: Morszi (93.), Hegazi (96.)

SE SZALAH, SE EL-HADARI

Giménez nem először nyerőember az uruguayiaknálstatisztikák, érdekességek az egyiptomi–uruguayi mérkőzésről!

Míg az uruguayiak a legerősebb kezdő tizenegyüket küldték pályára, az egyiptomiak nem kockáztatták meg a BL-döntőn elszenvedett vállsérüléséből épp hogy felépült Mohamed Szalah játékát a kezdőben, sőt, kispadra szorult a 45 éves potenciális vb-korrekorder, a kapus Esszam el-Hadari is.

Volt logika Héctor Cúper döntésében: az orosz–szaúdi mérkőzés 5–0-s végeredménye után valószínű, hogy Egyiptomnak nagyobb szüksége lesz későbbi csoportmérkőzésein legnagyobb csillagára. Ráadásul a híresen kemény uruguayi csapat ellen a sérülésveszély sem alacsony…

TIPIKUS CÚPER-MECCS

A világbajnokságra 10221 nap elteltével visszatérő egyiptomi csapat az első félidőben megmutatta, hogy mire számíthatunk tőle és szövetségi kapitányától. Cúper csapata az elmúlt években mindvégig stabil védelmére épített (nagyon kevés gól esik az egyiptomiak mérkőzésein), és most is ezzel próbálta megfogni az uruguayiakat. Az egyiptomiak visszahúzódtak, „elnyelték” az uruguayiak nyomását, és ha lehetőség adódott előttük, igyekeztek kontrázni. Igaz, számottevő helyzetet nem voltak képesek kialakítani.

Szalah csak melegített – a mérkőzésről készült képgalériánkat ide kattintva tekintheti meg!

Más kérdés, hogy Uruguay sem került sokszor a kapu elé – Óscar Tabárez csapata a félidő első felében teljesen veszélytelenül támadott, leszámítva egy Edinson Cavani-lövést. A játékrész „felezője” után viszont óriási helyzetet hagytak ki az uruk: egy szöglet után a hosszún ólálkodó Luis Suárez elé került a labda, ám a csatárcsillag négy méterről az oldalhálóba lőtt, nem a kapuba. Jellemző, hogy a BBC kommentátorai is fél percig meg nem adott gólról beszéltek, sőt, egy pillanatra még az eredményt is átírták 0–1-re – valóban gólnak tűnt elsőre a lövés.

Ez volt az első félidő egyetlen ziccere, 45 perc után az eredményjelzőn látható 0–0 tökéletesen megfelelt a játék képének. Egyiptom rendkívül jó védekezéssel valósággal eltüntette a pályáról Cavanit (az uruguayi sztárnak csak 17 labdaérintése volt, a tizenhatos vonalán belül nem is nagyon ért labdába) és Suárezt, a dél-amerikaiak középpályája képtelen volt megfelelően megtámogatni a támadókat.

Á, nem volt nagy helyzet: Luis Suárez ziccerben az oldalhálóba lő (Fotó: AFP)
Á, nem volt nagy helyzet: Luis Suárez ziccerben az oldalhálóba lő (Fotó: AFP)

SUÁREZ OTT FOLYTATTA, AHOL ABBAHAGYTA

A mérkőzés második ziccere is Luis Suárez előtt adódott, ám a védők közül a jobb oldalon kirobbanó csatár erős, közeli lövését bravúrral hárította Mohamed el-Senavi. Mivel ettől eltekintve nem változott semmi, mindkét edző elkezdett cserélni, hátha sikerül feloldani a patthelyzetet. Tabárez az uruguayi középpálya két szélén változtatott, Cúper egy védekező középpályást cserélt, majd lehozta az uru védők gyűrűjében reménytelenül szenvedő csatárt, Marvan Mohszent.

Nem merték megkockáztatni Szalah játékáta mérkőzés utáni nyilatkozatokat itt olvashatja el!

A második félidő közepén az egyiptomi támadójáték kicsit felélénkült, de hiába került az észak-afrikai csapat kétszer-háromszor jó pozícióba, az utolsó passzok rendre rosszak voltak, így aztán még csak kisebb helyzet sem adódott a piros mezesek előtt. A 72. percben aztán a fölcsörtető jobbhátvéd, Ahmed Fati kínálta meg egy erős lövéssel az uruguayi kapust, Fernando Muslera szépen védett. „Cserébe” Suárez még egyszer a szívbajt hozta az egyiptomiakra, kilépett Cavani passzával, ám hosszan tolta meg a labdát, amelyet el-Senavi leszedett a lábáról.

A hajrát egy egyiptomi lehetőség vezette be, majd eldőlt, hogy Szalah nem lép pályára az első csoportmérkőzésen, hiszen harmadszorra sem az ő számát mutatták be az egyiptomi cserénél. Jöttek az uruguayiak: először villant Cavani, de remek kapáslövését gyönyörű mozdulattal védte el-Senavi. A 88. percben aztán Cavani telibe kapta szabadrúgásból a bal oldali kapufát, a kipattanót egymással versengve ügyetlenkedték el az uruk – óriási mázlija volt Egyiptomnak!

A világbajnokság teljes menetrendjét itt tekintheti meg!

GIMÉNEZÉ VOLT A SLUSSZPOÉN

Egyiptom egy teljesen megérdemelt döntetlen felé haladt, egészen a 89. percig, amikor Carlos Sánchez beívelésére José María Giménez emelkedett, és szép fejest küldött a kapu bal oldalába, eldöntve ezzel a mérkőzést (0–1).

Egyiptom már hiába támadt kétségbeesetten, nem tudott egyenlíteni, és az első forduló után igen nehéz helyzetbe került. Ha a következő fordulóban Uruguay legyőzi Szaúd-Arábiát és Oroszország Egyiptomot, akkor eldőlt a továbbjutás. Uruguay 1970 óta először nyerte meg első mérkőzését a világbajnokságon.

Vad uru gólöröm – Giménez fejese három pontot ért (Fotó: AFP)
Vad uru gólöröm – Giménez fejese három pontot ért (Fotó: AFP)
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország115–0+53
2. Uruguay111–0+13
3. Egyiptom110–1–10
4. Szaúd-Arábia110–5–50

A KÉT CSAPAT VB-KERETEI

EGYIPTOM
KAPUSOK:
16 Serif Ekrami (al-Ahli), 1 Esszam el-Hadari (al-Taavun – Szaúd-Arábia), 23 Mohamed el-Senavi(al-Ahli)
VÉDŐK:13 Mohamed Abdel-Safi (al-Fateh – Szaúd-Arábia), 12 Ajman Asraf (al-Ahli), 3 Ahmed Elmohamadi (Aston Villa – Anglia), 7 Ahmed Fati (al-Ahli), 4 Omar Gaber (Los Angeles FC – Egyesült Államok), 2 Ali Gabr (West Bromwich Albion – Anglia), 15 Mahmud Hamdi (Zamalek), 6 Ahmed Hegazi (West Bromwich Albion – Anglia), 20 Szaad Szamir (al-Ahli)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:17 Mohamed Elneni (Arsenal – Anglia), 8 Tarek Hamed (Zamalek), 5 Sam Morszi (Wigan – Anglia), 18 Sikabala (al-Raed – Szaúd-Arábia), 14 Ramadan Szobhi (Stoke City – Anglia), 19 Abdallah Szaid (KuPS – Finnország), 21 Trézéguet (Kasimpasa – Törökország), 22 Amr Varda (Atromitosz – Görögország)
TÁMADÓK: 11Kahraba (al-Ittihad – Szaúd-Arábia), 9 Marvan Mohszen (al-Ahli), 10 Mohamed Szalah (Liverpool – Anglia)
Szövetségi kapitány: Héctor Cúper (argentin)

URUGUAY
KAPUSOK:12 Martín Campana (Independiente – Argentína), 1 Fernando Muslera (Galatasaray – Törökország), 23 Martín Silva (Vasco da Gama – Brazília)
VÉDŐK:22 Martín Cáceres (Lazio – Olaszország), 19 Sebastián Coates (Sporting CP – Portugália), 2 José María Giménez (Atlético Madrid – Spanyolország), 3 Diego Godín (Atlético Madrid – Spanyolország), 16 Maxi Pereira (FC Porto – Portugália), 13 Gastón Silva (Independiente – Argentína), 4 Guillermo Varela (Penarol)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 6 Rodrigo Bentancur (Juventus – Olaszország), 10 Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro – Brazília), 17 Diego Laxalt (Genoa – Olaszország), 8 Nahitan Nández (Boca Juniors – Argentína), 7 Cristian Rodríguez (Penarol), 5 Carlos Sánchez (Monterrey – Mexikó), 14 Lucas Torreira (Sampdoria – Olaszország), 15 Matías Vecino (Internazionale – Olaszország)
TÁMADÓK: 21 Edinson Cavani (PSG – Franciaország), 18 Maxi Gómez (Celta Vigo – Spanyolország), 11 Cristhian Stuani (Girona – Spanyolország), 9 Luis Suárez (FC Barcelona – Spanyolország), 20 Jonathan Urretaviscaya (Monterrey – Mexikó)
Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik