A címvédő alkonya: Németország már a csoportkörben kiesett a vb-ről!

MAROSI GERGELY (összefoglaló), CSERHÁTI ZOLTÁN, BACSKAI JÁNOS (közvetítés)MAROSI GERGELY (összefoglaló), CSERHÁTI ZOLTÁN, BACSKAI JÁNOS (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.06.27. 18:01
null
Hummelsék foghatják a fejüket, Dél-Koreától is kikaptak (Fotó: AFP)
Óriási meglepetésre már a csoportmérkőzések után kiesett a címvédő Németország az oroszországi labdarúgó-világbajnokságról, miután 2–0-ra kikapott Dél-Koreától, így Mexikó és a közép-amerikai válogatottat 3–0-ra legyőző Svédország is megelőzte. Svédország csoportelsőként, Mexikó másodikként lépett a nyolcaddöntőbe, Németország először nem élte túl a csoportkört a világbajnokságok történetében, csoportutolsóként végzett! Ez minden idők leggyengébb német vb-szereplése.

F-CSOPORT, 3. FORDULÓ
DÉL-KOREA–NÉMETORSZÁG 2–0 (0–0)

Kazany, Kazany Aréna, 41 835 néző. Vezette: Geiger (amerikai)
Dél-Korea:
Cso Hjun Vu – Li Jong, Jun Jung Szon, Kim Jung Gvon, Hong Csul – Ku Dzsa Csol (HvangHiCsan, 56.; Go Jo Han, 79.), Dzsung Vu Jung, Dzsang Hjun Szu, Li Dzse Szung – Szon Hung Min, Mun Szon Min (Dzsu Sze Dzsong, 69.). Szövetségi kapitány: Sin Te Jong
Németország: Neuer – Kimmich, Hummels, Süle, Hector (Brandt, 78.) – Khedira (Gomez, 58.), Kroos – Goretzka (Th. Müller, 63.), Özil, Reus – Werner. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Kim Jung Gvon (93.), Szon Hung Min (96.)
Sárga lap: Dzsung Vu Jung (9.), Li Dzse Szung (23.), Mun Szon Min (48.), Szon Hung Min (65.)

MEXIKÓ–SVÉDORSZÁG 0–3 (0–0)
Jekatyerinburg,
Jekatyerinburg Aréna, 33 061 néző. Vezette: Pitana (argentin)
Mexikó: Ochoa – H. Moreno, E. Álvarez, Gallardo (Fabián, 65.), Salcedo – H. Herrera, Guardado (Jesús Corona, 75.), Layún (Peralta, 89.) – Lozano, Vela, J. Hernández. Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio
Svédország:R. Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Seb. Larsson (G. Svensson, 57.), Ekdal (Hiljemark, 80.), Forsberg – M. Berg (Thelin, 68.), Toivonen. Szövetségi kapitány: Janne Andersson
Gólszerző: Augustinsson (50.), Granqvist (62. – 11-esből), E. Álvarez (74. – öngól)
Sárga lap: Gallardo (1.), H. Moreno (61.), Layún (86.), ill. Seb. Larsson (26.), Lustig (88.)

DÉL-KOREA–NÉMETORSZÁG

A címvédő szövetségi kapitánya, Joachim Löw ismét belenyúlt csapatába: visszakerült a kezdőbe Mesut Özil és Sami Khedira, kikerült Julian Draxler és Thomas Müller, először kapott lehetőséget Leon Goretzka – a világbajnokon nem látszott a frissítés, mert a német csapat elég tompán futballozott Kazanyban.

Az első félidőben – ezt ritkán lehet leírni – Németország nem is tudott igazán tiszta lehetőséget kidolgozni a dél-koreai kapu előtt (Hummels közeli lövése volt a legközelebb a gólhoz), az ázsiai csapatnak viszont volt egy nagy helyzete, ám Szon Hung Min az égbe lőtt kapásból. Ha a német idegek nem lettek volna elég feszültek, még Neuer is majdnem csúnyán mellényúlt egy szabadrúgásnak…

Döbbenet: a németek fennakadtak Dél-Koreán, már a csoportmeccsek után hazamennek (Fotó: AFP)
Döbbenet: a németek fennakadtak Dél-Koreán, már a csoportmeccsek után hazamennek (Fotó: AFP)

A szünetben Löw alighanem rámutatott arra, hogy ez így kevés lesz, mert egyből nagy helyzettel nyitott Németország: Kimmich tökéletes beívelését a teljesen üresen maradt Goretzka fejelte kapura, ám Cso Hjun Vu bravúrral hárítani tudott. Hamarosan jött a következő ziccer, ám Özil passzából Werner a kapu mellé bombázott. Mindenesetre egyre több jel utalt arra, hogy ha minden ebben a mederben folyik tovább, akkor nem lesz jó vége a mérkőzésnek koreai szempontból.

Az eredményjelzőn viszont továbbra is 0–0 állt, és mivel a másik pályán Svédország megszerezte a vezetést, az 50. perctől a címvédő Németország kiesésre állt a virtuális tabellán. Joachim Löw becserélte Mario Gomezt (a svédek ellen látottakhoz hasonlóan Werner ment ki a szélre), majd érkezett Thomas Müller is.

Teljesen ritmustalan volt a németek játéka, és Dél-Koreának egyre nagyobb tere nyílt ellentámadásokra – ha a koreaiak továbbjutási esélyei elszállóban is voltak, azért azt láthatóan eltökélték, hogy legalább a címvédőt megpróbálják kiejteni. Szon Hung Min egy lövése majdnem besurrant, a németek pedig jöttek, jöttek, de ötlettelenül és jobbára veszélytelenül. Az óra ketyegett: még 30 perce volt gólt szerezni a címvédőnek, még 20, még 10, még 5, és még mindig kiesésre állt.

A 87. percben Hummels fejelhette volna be a továbbjutást jelentő német gólt, ám ajtó-ablak helyzetben, 6 méterről nem fejjel, hanem vállal találta el a labdát, amely így elkerülte a kaput. A német kispad halálra vált arccal figyelte a történteket… Kroos lövését fogta Cso Hjun Vu, a 93. percben pedig a dél-koreai Kim Jung Gvon közelről a kapuba talált, de az asszisztens lest jelzett! Következett a VAR-rendszer, hiszen német lábról került a labda Kimhez – a videoasszisztens segítségével jó döntés született, Dél-Korea megszerezte a vezetést (1–0)! A 96. percben, mikor már Neuer is a mezőnyben volt, jött a második gól, az előrevágott labdával Szon Hung Min rohant a kapuig – teljessé vált a szenzáció (2–0)!

Ismét megtörtént az, amit nagyon nehezen tudott volna a drukkerek többsége elképzelni: már a csoportmérkőzések után kiesett az előző torna világbajnoka! A kétezres években ez már trend: 2002-ben Franciaország, 2010-ben Olaszország, 2014-ben Spanyolország, 2018-ban Németország kullogott el címvédőként lehajtott fejjel a világbajnokságról! Németország először esett ki a csoportkörben vb-ről és 1938 után másodszor bukott el a torna első fázisában (akkor egyenes kieséses mérkőzést veszített el Svájc ellen). Ez minden idők legrosszabb német vb-szereplése.

Dél-Korea továbbjutást nem, de egy nagy győzelmet ünnepelhetett (Fotó: AFP)
Dél-Korea továbbjutást nem, de egy nagy győzelmet ünnepelhetett (Fotó: AFP)
MEXIKÓ–SVÉDORSZÁG

A nagy tét okozott egy kis túlpörgést a mexikói Jesús Gallardónál, aki 13 másodperc alatt begyűjtött egy sárga lapot – ez a világbajnokságok történetének legkorábban kiosztott lapja, rekord! A svédek ezt követően kis híján góllal ijesztettek rá Mexikóra, hogy aztán az első félidő nagy része kiegyenlített játékot hozzon – egy érthetően (az iksz is jó volt nekik) óvatosabb közép-amerikai csapattal.

Öt perccel a fordulás után aztán felbolydult minden: a balhátvéd Ludwig Augustinsson futott fel egy támadással, kihasználta, hogy szerencsésen elé került egy labda, és az ötös bal oldali sarkáról, kapásból a kapuba lőtt (0–1). Mexikó ugyan ezzel még továbbjutásra állt, de csak azért, mert a németek nem vezettek… Ez volt Augustinsson első gólja a svéd válogatottban.

A 60. percben már kétgólos volt a svéd előny, Berg harcolt ki egy tizenegyest, amelyet Andreas Granqvist lőtt be (0–2). Az első négy svéd gólból hármat védők szereztek a világbajnokságon. A mexikóiak megroppantak, és Edson Álvarez öngólja végképp eldöntötte a 74. percben a találkozót (0–3). Álvarez öngólja a hetedik volt ezen a tornán, soha ennyi egy világbajnokságon nem született.

A svédek mindent megtettek, ami a továbbjutáshoz kellett – jutalmuk a csoportelsőség –, Mexikó meg tartozik egy nagy-nagy köszönettel Dél-Koreának, mert veresége ellenére is továbblépett a nyolcaddöntőbe.

Svédország kiütötte Mexikót a csoportelsőségért(Fotó: AFP)
Svédország kiütötte Mexikót a csoportelsőségért(Fotó: AFP)
AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Svédország 3 2 1 5–2 +3
6
2. Mexikó 3 2 1 3–4 –1 6
3. Dél-Korea 3 1 2 3–3 0 3
4. Németország 3 1 2 2–4 –2 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik