Neymar is beköszönt, végszóra jött a brazil győzelem

ILKU MIKLÓS (Szentpétervár)ILKU MIKLÓS (Szentpétervár)
Vágólapra másolva!
2018.06.22. 16:02
null
Neymarék 90 percig küszködtek, aztán végül két góllal nyertek Costa Rica ellen (Fotó: AFP)
Brazília Philippe Coutinho és Neymar ráadásban szerzett góljával 2–0-ra legyűrte a nagyot küzdő Costa Rica-i csapatot, amely így kiesett a világbajnokságról.

 

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
E-CSOPORT
BRAZÍLIA–COSTA RICA 2–0 (0–0)
Szentpétervár,
Kresztovszkij Stadion. 64 468 néző. Vezette: Björn Kuipers (holland)
BRAZÍLIA: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Firmino, 68.), Casemiro, Coutinho – Willian (Douglas Costa, a szünetben), Gabriel Jesus (Fernandinho, 92.), Neymar. Szövetségi kapitány: Tite
COSTA RICA: K. Navas – Gamboa (Calvo, 75.), Acosta, G. González, Ó. Duarte, B. Oviedo – Venegas, D. Guzmán (Tejeda, 83.), Borges, B. Ruiz – Urena (Bolanos, 54.). Szövetségi kapitány: Óscar Ramírez
Gólszerző: Coutinho (91.), Neymar (97.)
Sárga lap: Neymar (81.), Coutinho (81.), ill. Acosta (84.)

AZ ÁLLÁS
1. Brazília 2 1 1 3–1 +2 4
2. Szerbia 1 1 1–0 +1 3
3. Svájc 1 1 1–1 0 1
4. Costa Rica 2 2 0–3 –3 0



ÖSSZEFOGLALÓ

Egész héten azzal foglalkozott mindenki, hogy Neymar ott lehet-e a pályán Costa Rica ellen vagy sem. A brazilok szupersztárját összedrótozták, ám sokáig úgy tűnt, hogy megint be kell érnie egy ponttal a selecaónak. Aztán jött a hosszabbítás.

Szentpétervár főtereit és utcáit már csütörtök este ellepték a sárga mezes brazil szurkolók, és rögtön ünnepelve érkeztek az egykori fővárosba, hiszen a dél-amerikai örök rivális, Argentína kikapott Horvátországtól. Ez megadta az alaphangulatot, bár ezen a téren nem kell félteni a brazil fanatikusokat. Órákkal a péntek kora délutáni találkozó előtt megtöltötték a Kresztovszkij Stadion melletti parkot, a szamba már reggel elkezdődött.

MAGYAROK IS SZURKOLTAK
Gyanútlanul sétálgattam a Kresztovszkij Stadionban bő egy órával a mérkőzés kezdete előtt, amikor megpillantottam egy magyar zászlót. Rögtön szóba is elegyedtem a szurkolói csoporttal, akik mint kiderült, Egerből érkeztek Szentpétervárra, és az általuk viselt sárga mezből könnyen megállapítható volt, hogy a magyar válogatott hiányában Brazíliának szurkolnak. A várost gyönyörűnek találták, de vb-lázat nem érezték annyira. „Ha mi rendeznénk vb-t, mindenki megőrülne” – így summáztuk a rövid beszélgetést.

Egy spontán verbuválódó minizenekar húzta a talpalávalót, majd előkerült egy labda is, és a drukkerek brazilokhoz méltóan a levegőben járatták körbe, néha profikat idéző technikai megoldásokkal. Az „igazi” futballisták is ezt tették a pályán, gyakran percekre eldugták a labdát a Costa Rica-i válogatott elől, amely ezt egyáltalán nem bánta. A buszt leparkolva mélyen, zártan védekeztek a fehér mezesek, ami nem igazán ízlett Brazíliának.

Tite tanítványai felmérték a terepet, és mivel meggyűlt a bajuk a kapu előtti passzjátékkal, így beadásokkal és átlövésekkel próbálkoztak – a kapu mögött ülő szurkolók legnagyobb örömére. Alig pár perc elteltével Philippe Coutinho egy labdaszerzést követően lőtte ki a nézőtérre a labdát, majd a másik szélen Willian is megtette ugyanezt.

Saját térfelükön a brazilok villámgyorsan 5–4–1-re váltottak védekezésben, míg támadásban a formáció 4–3–3 volt, gyakran keresték középen Gabriel Jesust, aki eléggé izoláltan próbált küzdeni a védőkkel. Costa Rica, ahogy előzetesen Óscar Ramírez szövetségi kapitány is elárulta, zónavédekezéssel igyekezett megfékezni a brazil akciókat. Labda híján – merthogy az nagyrészt a brazilok birtokában volt – a Costa Rica-iak a kontrákban bízhattak. Volt is nekik egy ígéretes, de a második hullámban érkező Celso Borges tíz méterről a kaput sem találta el.

Nem úgy a félidő derekán Gabiel Jesus, ám hiába örültek a lelátón többségben lévő brazil fanatikusok, a Manchester City csatára lesről lőtt a hálóba. Az eredményjelző negyvenöt perc elteltével gól nélküli döntetlent mutatott, ami Costa Ricára nézve hízelgő volt, Brazília számára viszont finoman szólva sem megfelelő.

Bele is nyúlt a meccsbe a szünetben Tite, az első félidőben gyengén muzsikáló Williant a Juventus villámléptű szélsője, Douglas Costa váltotta. Magasabb fokozatra is kapcsolt a selecao, alig három perc telt el, amikor egy igazán brazilos támadás végén Neymar Keylor Navasba lőtt, majd egy emberként hördült fel a Kresztovszkij Stadion közönsége, amikor Gabriel Jesus a keresztlécre stukkolt egy beadást.

Olyan volt a mérkőzés képe, mintha a brazil válogatott edzésen egykapuzna és a támadásvezetést gyakorolná. Sorra jöttek a helyzetek, Coutinho próbálkozását könnyedén, majd Neymar léc alá tartó bombáját emberfeletti bravúrral tornázta ki a Real Madrid kapusa. A brazilok frusztráltsága tíz perccel a találkozó vége előtt tetőzött, amikor egy pazar támadás végén Neymar esett el a tizenhatoson belül, csakhogy az elsőre megítélt büntetőt a videózás után visszavonta a játékvezető.

Itt közel került Brazília a gólhoz, de Neymar színészkedése után a VAR segítségével visszavonták a büntetőt (Fotó: AFP)
Itt közel került Brazília a gólhoz, de Neymar színészkedése után a VAR segítségével visszavonták a büntetőt (Fotó: AFP)



Ebben a pillanatban egy korsó sör repült el a fejem fölött, némi folyadékkal megtöltve laptopomat és letisztítva telefonom kijelzőjét. A következő égi áldás a hatperces hosszabbítás első minutumában érkezett, amikor Brazília végre feltörte ellenfele addig szilárd lábakon álló védelmét, és Coutinho az ötösről a hálóba kotorta a labdát. A kegyelemdöfést már a 97. percben vitték be a Tite-legények, amikor Douglas Costa mesteri beadását Neymar az üres kapuba belsőzte. Nehezen, de meglett a hőn áhított első brazil siker a 2018-as világbajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik