Erre készültek az angolok, kiütéses siker Panama ellen

BACSKAI JÁNOS (tudósítás), ILKU MIKLÓS (összefoglaló, Nyizsnyij Novgorod)BACSKAI JÁNOS (tudósítás), ILKU MIKLÓS (összefoglaló, Nyizsnyij Novgorod)
Vágólapra másolva!
2018.06.24. 13:40
null
Anglia egy félidő alatt kivégezte Panamát (Fotó: AFP)
Az angol labdarúgó-válogatott kiütéses, 6–1-es vereséget mért Panamára az oroszországi világbajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel elkönyvelte története legnagyobb különbségű sikerét a vb-ken, és biztossá tette továbbjutását a legjobb tizenhat közé.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
G-CSOPORT
ANGLIA–PANAMA 6–1 (5–0)

Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion, 43 319 néző. Vezette: Grisa (egyiptomi)
ANGLIA: Pickford – K. Walker, J. Stones, Maguire – Trippier (Rose, 70.), Henderson, Loftus-Cheek, A. Young – Lingard (Delph, 63.), Sterling – Kane (Vardy, 63.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
PANAMA: Penedo – Murillo, R. Torres, Escobar, Davis – G. Gómez (Baloy, 69.) – Bárcenas (Arroyo, 69.), A. Cooper, Godoy (Ávila, 62.), J. L. Rodríguez – B. Pérez. Szövetségi kapitány: Hernán Darío Gómez
Gólszerző: Stones (8., 40.), Kane (22., 45+1., 62. – az első kettőt 11-esből), Lingard (36.), ill. Baloy (78.)
Sárga lap: Loftus-Cheek (24.), ill. A. Cooper (10.), Escobar (44.), Murillo (72.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

A hőmérő higanyszála harminc Celsius-fok fölé kúszott Nyizsnyij Novgorodban vasárnap kora reggel, valószínűleg ez lehetett az oka, hogy két-három órával a mérkőzés kezdete előtt alig lézengtek a szurkolók a stadion környékén. Megnyugtatunk mindenkit: a kezdő sípszóra megtelt az aréna, többségében fehér mezt viselő angol szurkolókkal.

A kifeszített zászlók alapján többek között Londonból, Liverpoolból, Birminghamből, Sheffieldből és Bristolból is érkeztek drukkerek, a felsorolást még hosszasan folytathatnánk. De alighogy a szurkolók elfoglalták a helyüket a lelátón, Anglia már meg is szerezte a vezetést. A gólok futószalagon jöttek az első félidőben, pedig a háromoroszlánosok „előre szóltak”, mit fognak csinálni, Panama mégsem készült fel belőlük.

Trent Alexander-Arnold, az angol válogatott védője a mérkőzés előtt két nappal beavatott mindenkit a felkészülésbe, elárulta, a pontrúgásokra külön készültek, mivel Tunézia ellen is profitáltak belőle. Panama ellen még inkább: az első félidőben szerzett öt góljukból négy is így született. John Stones az angolok első találatát szöglet után fejelte (1–0), egy másik sarokrúgást pedig „büntetőre váltottak”, amit Harry Kane magabiztosan bombázott a hálóba (2–0).

Ezt követően egészen elképesztő jelenetek játszódtak le a pályán. Amíg a televíziós közvetítésben Harry Kane büntetőjének visszajátszását mutatták, az angol játékosok pedig a pályán kívül ünnepeltek, addig a panamaiak elvitték a labdát, odarohantak a kezdőkörbe, elvégeztek a középkezdést és elindultak a magányosan ácsorgó Jordan Pickford kapuja felé. A játékvezető természetesen visszafújta a támadást, amire a panamaiak heves reklamálásba kezdtek. Az nem valószínű, hogy a panamaiak nem ismerik a labdarúgás szabályait, de hogy ezt miért tették, azt talán csak ők tudják…

A negyedik angol találat – amit a sokat kritizált Jesse Lingard pazar tekerése előzött meg (3–0) – egy újabb pontrúgás után született: egy mesteri szabadrúgás-kombinációt követően ismét Stones stukkolt a hálóba közvetlen közelről (4–0). Harry Kane második értékesített tizenegyese volt az i-re a pont az első félidő hosszabbításában (5–0), az érdemi kérdések negyvenöt perc alatt eldőltek – igazából már jóval előbb is.

A második félidőben nyilvánvalóan az lehetett az angolok célja, hogy kihúzzák sérülések nélkül, a panamaiak pedig a kontráikban és a becsületgólban bízhattak. A szerencsével viszont hadilábon álltak, Michael Murillo hiába került ígéretesnek tűnő helyzetbe az ötös sarkánál, a Pickford kapuson túljutó labdát még a gólvonal előtt ki tudták vágni a védők. A túloldalon viszont Ruben Loftus-Cheek lövése a leshatáron álló Kane-en irányt változtatva a hálóba vágódott (6–0).

A panamaiak – köztük a Budapest Honvédban is megfordult Aníbal Godoyjal – csípőre tett kézzel, arcukat a mezükkel eltakarva álldogáltak, és teljesen tanácstalanul kullogtak az immár hetedik „valódi” középkezdésüket elvégezni. Ahogy azt tudni lehetett, a legtöbb jegyet az orosz szurkolók vásárolták a világbajnokságra, ami ezen a találkozón is bebizonyosodott: többször is zengett a Nyizsnyij Novgorod Stadion a „Rosszija, Rosszija!” rigmustól. A hangorkán a 78. percben tetőzött, amikor egy szabadrúgás után Felipe Baloy szépített – úgy látszik, a pontrúgások levédekezésére nem készültek fel annyira az angolok (6–1).

Így végül mindenki megkapta, amit akart: Anglia a továbbjutást érő magabiztos győzelmet, Panama a történelmi első vb-gólt, ami után szurkolói a 6–1-es vereség ellenére is a világ legboldogabbjainak tűntek.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 2 2 8–2 +6 6
2. Belgium
2 2 8–2 +6 6
3. Tunézia 2 2 3–7 –4 0
4. Panama 2 2 1–9 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik