Beyoncé megnézte, jöhet Besic és CR, aztán a börtön

KŐFALVI DÁNIELKŐFALVI DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2014.05.15. 11:40
Kevesebb, mint egy hónap van már csak a 2014-es labdarúgó-világbajnokságig, de még mindig akadnak olyan stadionok Brazíliában amelyek csak jóindulattal nevezhetők késznek. Bár Brazíliavárosban és Belo Horizontéban már csak a rajtra várnak, Manausban és Cuiabában még az sem biztos, hogy lesz ülőhely.

Helyszínbemutató sorozatunk első részében a négy északkelet-brazíliai helyszínnel – Salvador, Recife, Natal és Fortaleza – foglalkoztunk, most beljebb mozdulunk, következzen a négy belső-brazíliai helyszín, Brazíliaváros, Cuiabá, Manaus és Belo Horizonte. A négy stadionból háromnál előreláthatólag súlyos problémát okoz majd a fenntartás – sem Brazíliavárosnak, sem Cuiabának, sem Manausnak nincs olyan népszerűségnek örvendő csapata, mely vonzaná a nézőket, Helyszínbemutató sorozatunk első részében a négy északkelet-brazíliai helyszínnel – Salvador, Recife, Natal és Fortaleza – foglalkoztunk, most beljebb mozdulunk, következzen a négy belső-brazíliai helyszín, Brazíliaváros, Cuiabá, Manaus és Belo Horizonte. A négy stadionból háromnál előreláthatólag súlyos problémát okoz majd a fenntartás – sem Brazíliavárosnak, sem Cuiabának, sem Manausnak nincs olyan népszerűségnek örvendő csapata, mely vonzaná a nézőket,

BRAZÍLIAVÁROS, NEMZETI STADION

A Nemzeti Stadion (Fotó: Reuters)
A Nemzeti Stadion (Fotó: Reuters)

Az Estádio Nacional de Brasília Mané Garrincha 1974-ben épült, de a 2010-ben útjára indított felújítási procedúrával szinte teljesen megújult, a régi stadiont lebontották, az új helyszín pedig már minden FIFA-kívánságnak megfelel. Az újjáépítés után már több mint 68 ezer ember fér a stadionba, amelyet Mané Garrincháról, a brazilokkal két vb-címet begyűjtő legendás szélsőről neveztek el 1983-as halála után.

Brazíla fővárosában összesen hét meccset rendeznek a tervek szerint. Itt éjszakázhatunk majd Portugália, Svájc és a rendező, Brazília egy-egy találkozóján, ráadásul egy nyolcad- és egy negyeddöntőt, valamint a bronzmeccset is itt rendezik, sztárokban tehát nem lesz hiány.

A celebek egyébként is szinte állandó vendégnek számítanak a stadionban, amelynek a 2016-os olimpián is főszerepet szánnak, megfordult itt Beyoncé, az Aerosmith és a Whitesnake is a tavalyi szalagátvágás óta.

A mézes-mázos felvezetés után lássuk a negatív oldalt.

A felújítások megkezdése után máris jött a baj, 2012-ben itt jegyezték fel a vb első halálesetét, egy munkás vesztette életét az építkezés során.

2013-ban a Konföderációs Kupán jól kezdtek a brazilok, első meccsükön megszerezték első győzelmüket a felújított stadionban Japán ellen. Ám ami a találkozót megelőzte, arról kevésbé lelkesen nyilatkoznak a szervezők.

Nem mindenki örül az új stadionoknak (Fotó: yahoo.com)
Nem mindenki örül az új stadionoknak (Fotó: yahoo.com)

A helyi sajtó szerint több mint kétezer ember gyűlt össze a nyitó meccs előtt és tüntetett a vb ellen. Őket is meg lehet érteni, az 1960-tól Brazília fővárosának számító, több mint 2.7 millió ember által lakott Brazíliavárosban található Mané Garricha újjáépítése 900 millió dollárba, azaz több mint 200 milliárd forintba került, és így a Wembley után ez lett a világ második legdrágább stadionja. A fáma rendkívüli mértékű korrupcióról, elképesztően túlárazott építőelemekről, többször kiszámlázott munkavégzésekről szól, de még senkit sem vontak felelősségre az építkezés kapcsán.

Ha ez nem lenne elég, a brazíliavárosi stadion a „fehér elefánt”, tehát a minden bizonnyal fenntarthatatlan és értelmetlen presztízsépítkezés iskolapéldája. Brazíliavárosban nincsenek nagy futballhagyományok, a város három csapata (Brasiliense, Gama, Brasília) a Série C és D, tehát a harmad- és negyedosztály között ingázik. Illusztrációképpen a Brasília jegyeladásai a hazai mérkőzésekre a 2013-as bajnokságból (minden további adat kikereshető a brazil szövetség, a CBF adatbázisából): 559, 338, 329, 65 (!). A fenntartási költségek hatalmasak, az pedig kérdés, hogy a koncerteken (és a néha odacsábított, a fővárosban népszerű brazil nagycsapatokon) kívül mivel lehet megtölteni az arénát.

A MÉRKŐZÉSEK
Június 15., SVÁJC–ECUADOR
Június 19., KOLUMBIA–ELEFÁNTCSONTPART
Június 23., KAMERUN–BRAZÍLIA
Június 26., PORTUGÁLIA–GHÁNA
Június 30., nyolcaddöntő: E1–F2
Július 5., negyeddöntő
Július 12., bronzmérkőzés

PANTANAL ARÉNA, CUIABÁ

Lassan kész… (Fotó: Reuters)
Lassan kész… (Fotó: Reuters)

Az Estádio José Fragelli helyére építtetett cuiabái Arena Pantanal sem nevezhető tökéletesnek, az építkezés tovább csúszik, a stadiont elvileg május végén adják át, de az is könnyen elképzelhető, hogy csak a megnyitó előtti napokban lesz kész a nagy mű, hivatalos átadási dátum jelenleg nincs.

Az eredeti határidő 2013 decembere volt, a módosított március 22., ám ezt sem sikerült tartani. Ekkor az egyik beszállító volt a „bűnös”, mivel megcsúszott a székek átadásával. Az aréna a tervek szerint 43 ezer férőhelyes lesz, bár a tornát követően 15 ezret ebből valószínűleg elbontanak, mivel a stadionban futballozó harmadosztályú Cuiabá EC és a negyedosztályú Mixto meccseire sosem mennének ki ennyien.

A vb-re azért zsúfoltak lesznek a lelátok, pláne hogy itt játszhat majd június végén a Ferencváros bosnyák légiósa, Muhamed Besic is, aki a címeres mezben Nigéria legjobbjaival csap össze.

ÁLDOZATOK

Cuiabában alig több mint egy héttel ezelőtt újabb áldozatot szedett az építkezés. A helyi mentőszolgálat vezetője, Rosenil Moraes elmondta, hogy az áldozatnak, Mohammed Alinak fél órával azután állt meg a szíve, hogy a stadionban megrázta az áram.

A 32 éves munkás volt az építkezések nyolcadik halálos áldozata.

A stadion ettől függetlenül gyönyörű – lesz, ha elkészül –, a szervezők még a környezettudatos megvalósításra is figyeltek, a négy sarokban például zöld, fás területeket alakítottak ki.

Bár már két tesztmeccset is rendeztek itt, nem állíthatjuk, hogy minden rajtra kész lenne. Áprilisban például a szervezők egy kicsit meglepték a Mixta meccsére kilátogatókat, amikor közölték, a találkozón végig állniuk kell, mivel a székek még ekkor sem érkeztek meg.

Az már csak hab a tortán, hogy az O Globo beszámolója szerint a jegyekért a szervezők így is elkértek 35 dollárt, azaz majdnem 8 ezer forintot.

A „zöld stadion” (Fotó: Action Images)
A „zöld stadion” (Fotó: Action Images)

Mit lehet tenni? Kell a pénz, a 210 millió dollárért felhúzott „zöld stadion” nagy valószínűséggel ugyanis sosem fogja visszahozni az árát. Csak az elmúlt egy évben összesen 6 millió dollárral nőtt a stadion építésének költsége, a kivitelezők papíron ezt egyszerűen váratlan pluszköltségként könyvelték el.

Ilyenből pedig volt bőven, elég, ha csak az októberi tűzesetre gondolunk, amikor bár a helyi önkormányzat állította, a lángok nem tettek különösebb kárt semmiben, a Reuters által előkerített beszámoló szerint szinte a teljes stadion veszélybe került, és kis híján össze is dőlt.

A MÉRKŐZÉSEK
Június 13., CHILE–AUSZTRÁLIA
Június 17., OROSZORSZÁG–DÉL-KOREA
Június 21., NIGÉRIA–BOSZNIA-HERCEGOVINA
Június 24., JAPÁN–KOLUMBIA

MINEIRAO, BELO HORIZONTE

A Mineirao már csak a játékosokra vár (Fotó: globaleventforum.com)
A Mineirao már csak a játékosokra vár (Fotó: globaleventforum.com)

Minas Gerais állam legnagyobb stadionja, a Mineirao – hivatalos nevén Estádio Governador Magalhaes Pinto – 1965 szeptemberében nyitotta meg kapuit.

A „csodastadion” 1965-ben (Fotó: warmup.com.br)
A „csodastadion” 1965-ben (Fotó: warmup.com.br)

A sportolók és menedzserek által követelt építményre 1940-ben bólintottak rá a brazilok, Belo Horizontéban ezt követően azonban még több mint 25 évet kellett várni az első futballmeccsre az új arénában.

A brazil városban összesen három csapat futballozott a 40-es években, a Cruzeiro és az Atlético Mineiro, valamint a napjainkban már a másodosztályban szerénykedő América. A stadion ezen csapatoknak épült, mivel az ő otthonaik már nem feleltek meg sem a szurkolóknak, sem a biztonsági elvárásoknak.

A munkálatoknak végül 1959-ben álltak neki, bár ekkor a pénzhiány miatt még a tervezők sem hitték, hogy elkészülhet a stadion. Végül azonban egy rakat hitellel csak sikerült felhúzni a Mineiraót, amelyet a helyiek a környezetet és az anyagi helyzetet ismerve a mai napig csodának tartanak.

A stadion papíron 62 ezer ember befogadására alkalmas, ennél azonban jóval többen szoktak lenni egy izgalmasabb bajnokin. A rekord nézőszámot ettől függetlenül nem valószínű, hogy megdöntik, 1997-ben ugyanis összesen 132 834 ember látogatott ki a Cruzeiro–Villa Nova állami bajnoki döntőre.

Új rekord valószínűleg a vb-n sem lesz (Fotó: superesportes.com.br)
Új rekord valószínűleg a vb-n sem lesz (Fotó: superesportes.com.br)

Persze nemcsak a futballmeccsekre telik meg a nézőtér, mondanunk sem kell, Beyoncé már itt is adott koncertet, sőt a Kiss és Elton John is feltűnt a gyep helyére varázsolt színpadon.

Összesen hat meccsnek ad otthont a Mineirao, itt kergeti majd a labdát júniusban Eden Hazard, Wayne Rooney és Lionel Messi, valamint az egyik nyolcad-, és az egyik elődöntőt is itt rendezik.

A MÉRKŐZÉSEK
Június 14., KOLUMBIA–GÖRÖGORSZÁG
Június 17., BELGIUM–ALGÉRIA
Június 21., ARGENTÍNA–IRÁN
Június 24., COSTA RICA–ANGLIA
Június 28., nyolcaddöntő: A1–B2
Július 8., elődöntő

AMAZONIA ARÉNA, MANAUS

Lassan kész a „szauna” (Fotó: stadiumguide.com)
Lassan kész a „szauna” (Fotó: stadiumguide.com)

Az Amazonia Aréna a vb-re készülő Brazília talán legnagyobb projektje. A nagyjából 45 ezer ember befogadására alkalmas, ékszerdobozként is gyakran emlegetett modern stadionnal a mai napig akadnak gondok, pedig az itteni Anglia–Olaszország nyitó meccsig már kevesebb, mint egy hónap van hátra.

Ha már Angliánál tartunk… Roy Hodgson, a „háromoroszlánosok” szövetségi kapitánya még csak egyszer járt Manausban, máris magára haragította az egész várost. Rooneyék trénere még 2013 decemberében tette tiszteletét az akkor még félkész stadionban, és közölte, köszöni szépen, de ő nem szeretne az Amazonas-medence közepén fekvő városban izzadni a vb alatt.

Ezek után Arthur Virgilio Neto, a kétmillió lakosával Brazília hetedik legnagyobb metropolisának számító város polgármestere szót kért, és visszavágott az angolok kapitányának.

„Mi, amazóniaiak is jobb szeretnénk, ha Anglia nem érkezne hozzánk. Reméljük, sokkal jobb válogatott utazhat ide, jobb futballtudással és kulturáltabb, iskolázottabb edzővel” – mondta a polgármester.

Hodgson beszólt, bánhatja (Fotó: yahoo.com)
Hodgson beszólt, bánhatja (Fotó: yahoo.com)

A sors fura fintora, hogy az angolok pont itt játsszák első meccsüket a vb-n.

Azért Hodgsont is meg lehet érteni. A csaknem százszázalékos páratartalomhoz 33 fok feletti átlaghőmérséklet társul júliusban és augusztusban. Nem véletlenül szerette volna az angol szakember elkerülni a várost, amelyben még a helyiek szerint is elviselhetetlen az éghajlat.

MAJDNEM TÖKÉLETES

A Nacional–Remo regionális bajnoki találkozót megtekintők közül többen keserű tapasztalatokkal távoztak.

A problémák között a szurkolók megemlítették, hogy több mellékhelyiség félkész állapotban van, a büfénél nagyon hosszú sor alakul ki, s a tetőszerkezet egyes részein lyukak tátonganak.

Mindezek mellett több szurkolónak olyan helyre szólt a jegye, amely nem is létezett.

Éppen ezért került eredetileg kora estére az első meccs, amelyet aztán a tv-közvetítések miatt (az az időpont Európa nagy részén hajnali hármat jelentett volna) helyi idő szerint délután háromkor, a tűző napon kell majd lejátszani.

De nem csak a meleg miatt tartanak az Amazonia Arénától a résztvevők. A terveken csodásan mutató stadion bár hatalmas késéssel, de át lett adva, bőven van még rajta foltoznivaló.

Pedig nem spóroltak a brazilok, az arénát tervező csapat projektkoordinátora, Miguel Capobiango Neto által „a sport 21. századi operaházának” nevezett építmény alaposan túllépte a tervezett költségeket – úgy, hogy Amazóniának nincs is élvonalbeli labdarúgócsapata.

A nyitó mérkőzést játszó Nacional – az állam legrégibb és legnagyobb hagyományokkal büszkélkedő, 1913-ban alapított csapata – a Série D-ben (negyedosztály) szerepel, legutóbbi bajnokiját 3094 néző előtt játszotta. A stadion fenntartási költségeit átszámítva havi 48 millió forintra becsülik.

Mi lesz a vb után? (Fotó: yahoo.com)
Mi lesz a vb után? (Fotó: yahoo.com)

A nagy számok után a leghihetetlenebb történet az, hogy angol források szerint olyan opció is szóba került, mely szerint a világbajnokság után az Amazonia Arénát börtönné alakítják át.

A hosszas számolgatások után ugyanis úgy tűnik, ez az egyetlen mód arra, hogy a stadion a jövőben ne csak a pénzt vigye az üzemeltetőtől.

A MÉRKŐZÉSEK
Június 14., ANGLIA–OLASZORSZÁG
Június 18., KAMERUN–HORVÁTORSZÁG
Június 22., EGYESÜLT ÁLLAMOK–PORTUGÁLIA
Június 25., HONDURAS–SVÁJC

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik