Itt kapkodja majd a levegőt Balotelli és Suárez

Vágólapra másolva!
2014.05.08. 16:35
null
A fortalezai stadiont már a Konföderációs Kupán bejárták a csapatok (Fotó: Reuters)
Bő egy hónap van hátra a 2014-es vb-ig, Brazília most már rohamtempóban kénytelen készülni a nyári labdarúgó-világbajnokságra – három stadion még befejezetlen, a FIFA pedig közel sem elégedett ezzel. Északkelet-Brazíliában ezzel nem lesz baj: Fortaleza, Natal, Recife és Salvador stadionja egyaránt készen áll a vb-re. Helyszínbemutató sorozatunk első részében e négy város áll a fókuszban.

Északkelet-Brazília vb-helyszíneivel már csak azért sem volt gond, mert a négy városból három – Recife, Fortaleza és Salvador – már a 2013-as főpróba, a Konföderációs Kupa helyszíne is volt, ezért idejében el kellett készülni a stadionokkal. Fortaleza, Natal, Recife és Salvador összesen huszonegy mérkőzésnek ad otthont, mind a négy érintett az egyenes kieséses szakaszban is. Negyeddöntőt Fortaleza és Salvador rendez, az utolsó fázisból azonban már kimarad északkelet. Nézzük a stadionokat és a városokat!

A Castelao madártávlatból (Fotó: Reuters)
A Castelao madártávlatból (Fotó: Reuters)

FORTALEZA, ESTADIO CASTELAO

A Castelao hat vb-mérkőzésnek ad otthont, egyben a házigazda Brazília egyetlen fix északkeleti fellépésének a helyszíne – a Mexikó elleni presztízsmérkőzésen garantált az őrület Fortaleza városában. A többi mérkőzés sem rossz – a sztárcsapatok közül Németország és Uruguay is pályára lép itt –, ráadásul a B1–A2 nyolcaddöntő is nagy párosításnak ígérkezik, tekintve a B-csoport brutális erősségét. Ha az A-csoport második helyezettje Brazília vagy Mexikó, akkor a csapat már megjárta Fortalezát, és annyiban előnyt élvez, hogy ismeri a körülményeket.

Az 1726-ban megalapított Fortaleza („az erőd”) Brazília ötödik legnagyobb városa és Ceará állam székhelye, több mint két és fél milliós (az agglomerációt beleszámítva több mint három és fél milliós) lakossággal. Az alapítás előtt már a spanyolok, portugálok és hollandok is jártak a város környékén kolonizációs szándékkal, végül persze a portugálok gyarmatosítottak. A város azóta Északkelet-Brazília második legnagyobb metropolisává fejlődött, szorosan Salvador mögött.

A város két patinás futballcsapat otthona: a Ceará 1914-es, ősi riválisa, a Fortaleza 1918-as alapítású. A két csapat összecsapása a Királyderbi (Clássico-Rei), a város harmadik jelentős (de jóval kisebb) klubja a Ferroviário. A vb-stadion Castelao a Ceará otthona, a fekete-fehér mezes csapat a brazil második ligában (Série B) szerepel, 2013-ban egy ponttal maradt le a feljutásról. A Fortaleza (amely nagy meccsekre szintén használja a stadiont) a Série C-ben játszik.

Repüljünk be a stadionba! A Castelaót 1973-ban avatták fel, a stadion Ceará állam tulajdonában van, teljes nevében (Estádio Plácido Aderaldo Castelo) egy helyi vezető politikusnak állít emléket. Az avatás természetesen a Királyderbi volt, amely 0–0-ra végződött, az első gólt a stadionban egy héttel később a cearás Erandy szerezte. Az első nagyobb átalakítást 2002-ben, a másodikat 2012-ben fejezték be, a befogadóképességet a FIFA 58704-ben adja meg (más források 60 ezer fölé teszik).

A nézőcsúcs megdönthetetlen, 1980-ban a brazil–uruguayi mérkőzésre szerény 118496 néző zsúfolódott be – a nem sportos nézőcsúcsot pedig II. János Pál pápa érte el, 120 ezerrel. A világbajnokságra felkészített Castelaót adták át elsőként a vb-stadionok közül. A vb után a Castelao marad multifunkcionális aréna, hisz korábban is rendszeresen helyet adott kulturális és vallási eseményeknek. A stadion ráadásul – nem ez lesz a standard a vb alatt – kifejezetten jónak tűnő tömegközlekedési kiszolgálással is rendelkezik. Natalban és Fortalezában is erős szélre és rendszeres csapadékra lehet számítani a vb alatt magas páratartalom mellett.

A MÉRKŐZÉSEK
Június 14.: Uruguay–Costa Rica
Június 17.: Brazília–Mexikó
Június 21.: Németország–Ghána
Június 24.: Görögország–Elefántcsontpart
Június 29.: Nyolcaddöntő, B1–A2
Július 4.: Negyeddöntő

A vb tán legszebb stadionja Natalban (Fotó: Reuters)
A vb tán legszebb stadionja Natalban (Fotó: Reuters)

NATAL, ESTADIO DAS DUNAS

Ha már van dűne, tevegelni is lehet (Fotó: Reuters)
Ha már van dűne, tevegelni is lehet (Fotó: Reuters)

Az északkelet-brazíliai helyszínek közül egyedül Natal nem volt érintett a Konföderációs Kupa folyamán, a Dűnék Arénáját így háromévnyi munka után, 2014-ben avatták el. A dűnéket formázó stadion az 1972-ben alapított és 2011-ben eldózerolt Machadao utódja. A világbajnokság legkisebb, ám egyik legszebb stadionját (42086 a befogadóképesség) a helyi ABC és América (América–RN) bérli húsz évre az építtető Populoustól. A két, jelenleg a brazil másodosztályban szereplő helyi rivális – alapítási időpontjuk között mindössze két hét van – 1915 óta boldogítja egymást, mérkőzésük a fortalezai derbihez hasonlóan Clássico-Rei, azaz királyderbi.

A „Nap városa”, „Dűnék városa”, avagy „A Nap menyasszonya” – mindhárom becézés az 1599-ben megalapított Natalt illeti – a másik három északkeleti helyszínhez képest rendkívül biztonságosnak számít, az erőszakos bűncselekmények viszonylag ritkák. A négy északkeleti nagyváros közül egyedüliként millió alatti a lakossága (az agglomerációval együtt már 1.3 milliót is eléri).

A MÉRKŐZÉSEK
Június 13.: Mexikó–Kamerun
Június 17.: Ghána–Egyesült Államok
Június 20.: Japán–Görögország
Június 24.: Olaszország–Uruguay

Recife büszkesége, az Arena Pernambuco (Fotó: Reuters)
Recife büszkesége, az Arena Pernambuco (Fotó: Reuters)

RECIFE, ARENA PERNAMBUCO

Pernambuco állam 1537-ben megalapított székhelye lesz a világbajnokság egyik leginkább embert próbáló helyszíne: nem elég a trópusi meleg, júniusban és júliusban is átlagosan több mint húsz esős nap van, hogy a páratartalom is boldogítsa a játékosokat. Nem véletlen, hogy az olaszok szakvezetője, Cesare Prandelli csak a fejét vakargatta a Konföderációs Kupa után, midőn Balotelliék a fülükön is szedték a levegőt a Japán ellen valahogy megnyert (4–3) meccsen. A játékosok a szövetségi kapitány elmondása alapján alig kaptak levegőt, alig várták, hogy vízhez jussanak – nem véletlenül kért Prandelli a világbajnokságra ivószünetet.

„Megtapasztalhattuk, milyen is lesz itt játszani. A japánok jobban felkészültek, mi csak küszködtünk, ám két nappal később már ők is teljesen kikészültek. Huszonöt napig kellene akklimatizálódni a helyszínen, hogy hozzászokjunk ehhez a forrósághoz, ezt nem tehetjük meg – így az orvosi stábunk segítségével tudományos alapossággal készülünk. A forróság miatt nagyon fontos az erőbeosztás és a regenerálódás is” – mondta Prandelli, aki a vb-n is megjárja Recifét csapatával, az Uruguay elleni rangadón.

A recifei aréna fölülnézetből (Fotó: Reuters)
A recifei aréna fölülnézetből (Fotó: Reuters)

A páratartalom és a meleg az összes északkelet-brazíliai városban gondot okozhat, a Sao Pauló-i játékos-szakszervezet teszteket végzett el a helyszíneken és figyelmeztetett: problémák lehetnek a korai (helyi idő szerint 13.00-kor kezdődő) mérkőzéseken. A Konföderációs Kupán a játékosok Fortaleza és Recife trópusi forróságára panaszkodtak elsősorban, de Salvador párája sem nyerte el feltétlenül a tetszésüket. A délutáni recifei mérkőzéseket egyszerűen brutálisnak vizionálják.

„Fortaleza és Recife egyaránt nagy kihívás, igen nehéz lesz akklimatizálódni a körülményekhez. Ennek megfelelően kell készülnünk a vébére” – mondta Joachim Löw német szövetségi kapitány. A DFB – szemben a legtöbb csapattal – északkeleten, Bahia államban építtetett egy edzőkomplexumot, amely a német válogatott bázisául szolgál. Többek között pont az akklimatizáció miatt.

Az északkelet-brazíliai városok közül egyedül Recife volt rendező 1950-ben – a főcímmel ellentétben végül nem két, hanem egy meccset kapott (Fotó: especiais.ne10.uol.com.br)
Az északkelet-brazíliai városok közül egyedül Recife volt rendező 1950-ben – a főcímmel ellentétben végül nem két, hanem egy meccset kapott (Fotó: especiais.ne10.uol.com.br)

Az 1950-es világbajnokságon Recife volt az egyetlen északkelet-brazíliai helyszín (a Chile–Egyesült Államok 5:2-es meccset játszották itt), a Mundial pedig 2014-ben is visszaköltözik a városba, méghozzá az állami kormányzati tulajdonú, 42849-es befogadóképességű Arena Pernambucanóba. A 2013 májusában egy Náutico–Sporting CP meccsel átadott új stadiont a helyi Náutico bérli, amely még élvonalbeli csapatként költözött be, ám a 2013-as idény végén visszazuhant a Série B-be. A Timbunak (fehér fülű oposszum) becézett csapat nagy riválisa az első és a második liga között „liftező” Sport Club do Recife (derbijük a Klasszikusok Klasszikusa) és a Santa Cruz. A Náutico–Santa Cruz derbin a fehér fülű oposszum a korallkígyóval csap össze.

Az Arena Pernambucót egy új városrész (Cidade da Copa) magjának szánják. Az építkezés nem ment konfliktus nélkül – a városrészben kevesen örültek lakóhelyük kisajátításának és lebontásának –, ráadásul a vb-projekt érintette területeken lakók sem kerültek feltétlenül jobb körülmények közé, no meg a kompenzációt is kevesellték. Ez persze nem egyedi probléma, és nem is csak Brazíliára korlátozódik – a nagy események „úthengere” rendszeresen átgázol azokon, akik szó szerint útban vannak a helyi közösségből. Sokáig úgy tűnt, hogy a vb-helyszínek közül egyedül Recifében nem lesz hivatalos szurkolói zóna – a helyi kormányzat a költségektől és az esetleges biztonsági problémáktól is ódzkodott –, ám végül a FIFA kijelölte a Fan Fest területét a Quai da Alfandegán.

A MÉRKŐZÉSEK
Június 15.: Elefántcsontpart–Japán
Június 20.: Olaszország–Costa Rica
Június 23.: Horvátország–Mexikó
Június 26.: Egyesült Államok–Németország
Június 29.: Nyolcaddöntő, D1–C2

Ilyen belülről a salvadori Arena Fonte Nova (Fotó: Reuters)
Ilyen belülről a salvadori Arena Fonte Nova (Fotó: Reuters)

SALVADOR, ARENA FONTE NOVA

Északkelet-Brazília legnagyobb, Brazília harmadik legnagyobb városa Bahia állam központja, „a Fekete Róma”, Salvador. A különleges kultúrájú, különlegesen színes, óriási történelmű, lenyűgöző és Brazílián belül is erőszakosnak számító Salvador Brazília gyarmati fővárosa volt. Salvadoré a világ legnagyobb karneválja (igen, a rióinál is nagyobb), világörökségi címmel elismert az építészetileg és kulturálisan is a várost átjáró gyarmati örökség, meghatározó szerepet játszik az afro-brazil közösség (Salvador a „legfeketébb” brazil nagyváros, nem véletlen a „Fekete Róma” becenév).

SZTRÁJKFENYEGETÉS
A bahiai rendőrség akciója nem elszigetelt tiltakozás volt: a brazil szövetségi rendőrség országos sztrájkkal fenyegetőzik a vb idejére, ha nem javítják munkakörülményeiket. A rendőrök Rio de Janeiróban demonstráltak Luiz Felipe Scolari kerethirdetése alatt. A rendőrök egy hatalmas felfújható fehér elefánttal (a fehér elefánt a drága és értelmetlen presztízsberuházások közkeletű neve) vonultak fel, mutatva, mit gondolnak a világbajnokságról

A turistákat tömegével vonzó természeti és épített környezet, no meg a hangulat mellett azonban meg kell jegyezni: a városnak megvannak a maga veszélyei is. Illusztrációképp: az áprilisi, kétnapos bahiai rendőrsztrájk alatt 39 gyilkosság történt, a szupermarketek és üzletek egy részét kifosztották (más részük ettől tartva inkább ki sem nyitott), a tömegrendezvényeket lefújták, az egyébként is súlyos hiányosságokkal küzdő tömegközlekedés alig üzemelt, sokan pedig inkább otthon maradtak. A 2012-es rendőrsztrájk több mint száz áldozattal járt – a pontos szám jelentésről jelentésre eltér. Hogy kell-e ettől tartani a vb-re látogató szurkolóknak?

Életkép az áprilisi rendőrsztrájk hatásairól: teljesen kifosztott üzlet Salvadorban (Fotó: Reuters)
Életkép az áprilisi rendőrsztrájk hatásairól: teljesen kifosztott üzlet Salvadorban (Fotó: Reuters)

„Az idelátogatókat inkább az a tény kellene, hogy elgondolkoztassa, hogy Brazíliában évente ötvenezer gyilkosság történik, leginkább a kábítószer-kereskedelemmel összefüggésben. A Brazíliába érkező szurkolók nagy száma azt jelenti, hogy rendfenntartók sorát vonják ki a szegényebb környékekről, biztosítandó a turisták épségét. Ez valószínűleg növeli az erőszakos cselekmények kockázatát a kevésbé szerencsés területeken. A rendőri biztosítás a turisztikailag fontos területeken olyan erős lesz, hogy a turisták rendőrállamban érezhetik magukat. De ők relatív biztonságban lesznek – a helyi lakosság kárára” – mutatta be a salvadori helyzetet a Nemzeti Sport Online kérésére a városban élő holland író-újságíró, Alex Hijmans, aki a város infrastrukturális gondjairól is beszélt. Salvador – amely „sztármérkőzések” helyszíne lesz a vb alatt – közlekedése kaotikus, a kötött pályás közlekedés hiánya pedig fájó. Pláne, hogy Salvadoré a világ legdrágábban megépített és legrövidebb metrója: négy állomás lesz a vb alatt nyitva, tesztüzemben – a tömegével érkező turisták ennek semmi hasznát nem látják, mert a stadion mellett külvárosokban vannak az állomások...

Az Arena Fonte Nova sikertörténetnek számít – a város ki tudja 
használni az új, multifunkciós stadiont (Fotó: Reuters)
Az Arena Fonte Nova sikertörténetnek számít – a város ki tudja használni az új, multifunkciós stadiont (Fotó: Reuters)

„A helyi közlekedési problémák elképzelhetetlenek az idelátogató európaiak számára, épp ezért nagyon hasznos lett volna, ha az infrastruktúra kiépítésére több pénzt fordítanak. A metró csak akkor lesz hasznos a város számára, ha összekötik a repülőtérrel. Jelenleg még meg sem lehet tippelni, hogy ez mikor lesz kész... A jelenlegi hálózatból senki sem profitál azokon kívül, akik közvetlenül az állomások közelében laknak. A világbajnokság egyetlen tartós öröksége maga a stadion, az Arena Fonte Nova lesz, amely tökéletesen üzemel már több mint egy éve, ráadásul idejében átadták. Ez Brazília első több célra hasznosítható stadionja – egyben koncerthelyszín és konferenciaközpont –, olyan létesítmény, amellyel Brazília harmadik legnagyobb városa egészen eddig nem rendelkezett. A stadion tehát betölti a szerepét, a két népszerű helyi csapat, a Bahia és a Vitória pedig ki is tudja használni” – vélekedett Hijmans.

Térjünk is rá a stadionra: az Arena Fonte Nova a régi Fonte Nova Stadion helyére épült, és arra is hasonlít. A régi stadion 1951 és 2007 között szolgálta ki a várost. Az 52 048 fő befogadására készült, egy tó mellett elhelyezkedő aréna a vb fő helyszínei közé tartozik, a spanyol–holland és a német–portugál mérkőzéssel nyit.

Az Arena Fonte Nova természetesen Salvador ősi rivalizálásával, a Ba-Vi (Bahia–Vitória) derbivel nyílt meg. A két csapat jelenleg is a brazil élvonal szereplője, összecsapásuk rendre hatalmas tömeget vonz. Érdekes (különösen a helyi klíma fényében), hogy a vb-stadionok mindegyikéhez hasonlóan az Arena Fonte Nova teteje sem bezárható, pedig a trópusi özönvíz teljesen reális forgatókönyv. Akár egy vb-mérkőzés alatt is...

A MÉRKŐZÉSEK
Június 13.: Spanyolország–Hollandia
Június 16.: Németország–Portugália
Június 20.: Svájc–Franciaország
Június 25.: Bosznia-Hercegovina–Irán
Július 1.: Nyolcaddöntő, H1–G2
Július 5.: Negyeddöntő

Orishák (az afro-brazil candomblé vallás istenségei) a stadion melletti tavon (Fotó: Alex Hijmans)
Orishák (az afro-brazil candomblé vallás istenségei) a stadion melletti tavon (Fotó: Alex Hijmans)
Salvador történelmi központja világörökségi címmel büszkélkedik (Fotó: Reuters)
Salvador történelmi központja világörökségi címmel büszkélkedik (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik