Vb 2010: a játékvezetők döntéseinek 96 százaléka jó volt

Vágólapra másolva!
2010.07.10. 17:13
A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon eddig többször szolgáltattak beszédtémát a nyilvánvalóan hibás játékvezetői döntések, ennek fényében a nemzetközi szövetség (FIFA) kimutatása némileg meglepő eredményt mutat, ugyanis e szerint az eddigi 62 meccsen a bírók ítéleteinek 96 százaléka helyes volt.

A FIFA játékvezetői bizottságának tagjai a szövetség több más szakértőjével közösen készítették a felmérést a mérkőzések felvételei alapján. Az elemzés során csak a kulcsszituációkban, többek között a góloknál és büntetőknél hozott ítéleteket figyelték, míg a kisebb jelentőségű döntéseket – például a bedobásoknál – nem.

„A legjobb bíróknak nagyjából ilyen hatékonysággal illik dolgozni, én nem lepődtem meg – nyilatkozta Kassai Viktor, a vb-n négy meccset, többek között a spanyol–német elődöntőt dirigáló magyar játékvezető. – Sajnos a mi helyzetünk a kapusokéhoz hasonló, mert hiába véd tíz óriásit a kapus, ha kap egy potyagólt. Mi egy meccsen kétszázszor is ítélhetünk, és senkit nem érdekel, hogy százkilencvenkilencszer jól döntöttünk, ha egy nagyot hibázunk."

A dél-afrikai vb két legemlékezetesebb bírói hibáját a nyolcaddöntő második napja (június 27.) hozta, amikor előbb a német–angol meccsen az uruguayi Larrionda nem adta meg Frank Lampard szabályos gólját, majd az esti argentin–mexikói összecsapáson az olasz Rosetti és segítője nem vette észre, hogy Carlos Tévez egyméteres lesről fejelte az első találatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik