Brazília-KNDK: ismertek az ismeretlenek ellen

Vágólapra másolva!
2010.06.15. 15:01
null
Ismert és ismeretlen arcok, már a mérkőzés előtt is
Az ötszörös világbajnok brazil válogatott a labdarúgó-világbajnokság egyik legegzotikusabb válogatottjával, az észak-koreaival csap össze ma este, és bár a dél-amerikaiak igyekeznek udvariasan fogalmazni („Nem becsüljük le ellenfelünket"), mindenki tudja: brazil gólzápor is elképzelhető a dél-afrikai téli éjszakában.

Hatodik csillagáért érkezett a vb-re a brazil nemzeti csapat, magyarán szeretné a végső győzelmet jelentő kis csillagocskát a mezekre varratni a finálé után, és nem valószínű, hogy megbotlana az ázsiaiak ellen a Kassai Viktor vezette mérkőzésen. Észak-Korea azonban sohasem adta meg könnyen magát, és szövetségi kapitánya is arra készül, hogy megismétlik 1966-os remeklésüket, amikor is továbbjutottak csoportjukból, majd a nyolcaddöntőben a portugálokat is megszorongatták.

EGYMÁS ELLENI MÉRLEG

A két válogatott korábban nem találkozott egymással.

„Tudjuk, hogy az ellenfél összes játékosa kiváló és ismert labdarúgó, a brazil pedig a legerősebb válogatott a világon – nyilatkozta Japánban született középpályásuk, An Jong Hak. – Nem úgy tűnik, hogy lenne gyenge pontjuk. Esélyeink nem a legjobbak, de nem mondanám, hogy a nullával lenne egyenlő. Győzni akarás, szervezettség, csapategység és harci kedv: ezekben jobbak vagyunk a braziloknál."

Az egyetlen KNDK-s játékos, akitől tartaniuk kell a braziloknak, az „észak-koreai Rooney, aki úgy viselkedik, mint Beckham", azaz Dzsong Te Sze. A szintén Japánból származó játékos 24 válogatott mérkőzésén 16 gólt szerzett, már amennyiben hinni lehet a statisztikáknak (arrafelé nem kötik éppen a „többiek" orrára az ilyesmit, példának okáért azt sem tudjuk, melyik csapat nyerte a legutóbbi két észak-koreai pontvadászatot). Dzsong Te Sze hazájában abban reménykednek, hogy az autó- és divatbolond csatár a vb-n elhomályosítja magát Wayne Rooneyt is.

 NSO VB-CSAPATMUSTRA
Brazília
Észak-Korea

„10-es mezt viselő testvérem, te egy zseni vagy! Higgy magadban!"
„Kölyök, gyerünk, mutasd meg, mit tudsz! Táncoltasd meg őket!"
„Harcos, jobb vagy a többieknél. Tudod, hogy mekkora dicsőség a 9-es mezt viselni."

Három sms-ből idéztünk, amelyekkel a tornáról lemaradó Ronaldo próbálta meg feltüzelni sorrendben Kakát, Robinhót és Luís Fabianót. Kell is a motiváció, hiszen mindenki gólzáport vár a braziloktól, bár kapitányuk, Dunga meglehetősen óvatosan nyilatkozott a mérkőzést megelőzően: „Mindenkit tisztelünk, aki eljutott a vébére. De minden meccsen a saját futballunkat kell játszanunk, nem az ellenfélre figyelni".

„Természetesen idegesek vagyunk az első meccs előtt, de úgy kell játszanunk, ahogyan szoktunk, és minden rendben lesz" – vélekedett Kaká, akinek fizikai állapotával kapcsolatban sokan megfogalmazták aggályaikat.

A balhátvéd Michel Bastos, aki a vb egyik nagy felfedezettje lehet, fiatal kora ellenére szintén ragaszkodott a sablonos nyilatkozathoz. „Ha azt játsszuk, amit eddig is, győzni fogunk" – bölcselkedett a Lyon profija. Mi tagadás, nehéz is lenne vele érdemben vitába szállni.

VB 2010
G-CSOPORT, 1. FORDULÓ
BRAZÍLIA–ÉSZAK-KOREA
20.30, Johannesburg, Ellis Park. Vezeti: Kassai Viktor (magyar).
Brazília: Júlio César – Maicon, Juan, Lúcio, Bastos – Gilberto Silva, Felipe Melo – Elano, Kaká, Robinho – Luís Fabiano.
Észak-Korea: Ri Mjong Guk – Ri Dzsun Il, Ri Kvang Csong, Pak Csol Dzsin, Pak Nam Csol, Nam Szong Csol – Mun In Guk, An Jung Hak, Pak Nam Csol – Hong Jong Dzso, Dzsong Te Sze.
A mérkőzést élő, szöveges tudósításunk, illetve folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!
 A KÉT CSAPAT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

BRAZÍLIA. Márc. 2.: Írország 2–0, jún. 2.: Zimbabwe 3–0, jún. 8.: Tanzánia 5–1.

ÉSZAK-KOREA. Márc. 6.: Venezuela 1–2, márc. 8.: Venezuela 2–1, márc. 17.: Mexikó 1–2, ápr. 22.: Dél-Afrika 0–0, máj. 15.: Paraguay 0–1, máj. 25.: Görögország 2–2,  jún. 4.: Nigéria 1–3.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik