Eb 2024: egy apró svájci élete meccsét játszotta, 5–0 a vége

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.03.25. 19:59
Renato Steffen első félidei mesterhármasára alapozva Svájc 5–0-ra győzött Fehéroroszország ellen a két labdarúgó-válogatott semleges pályán, Újvidéken megrendezett Európa-bajnoki selejtezőjén szombat este. Az I-csoport másik kora esti mérkőzésén Koszovó pontot szerzett Izraelben (1–1), míg késő este Románia érvényesítette a papírformát Andorrában (2–0).

Renato Steffen (11, középen) élete meccsét játszotta a svájci válogatottban (Fotó: Getty Images)
Renato Steffen (11, középen) élete meccsét játszotta a svájci válogatottban (Fotó: Getty Images)
Renato Steffen (11, középen) élete meccsét játszotta a svájci válogatottban (Fotó: Getty Images)
Renato Steffen (11, középen) élete meccsét játszotta a svájci válogatottban (Fotó: Getty Images)
Renato Steffen (11, középen) élete meccsét játszotta a svájci válogatottban (Fotó: Getty Images)

 

FEHÉROROSZORSZÁG–SVÁJC 0–5

A fehéroroszok – mivel országuk segédkezik Oroszország Ukrajna elleni háborújában – nem játszhatják hazai pályán a selejtezőiket, ezért szombat este Svájcot a szerbiai Újvidéken fogadták, és nagyon gyorsan világossá vált, hogy nem érzik otthon magukat: egy kavarodás után Renato Steffen már a 4. percben a kapujukba tuszkolta a labdát közvetlen közelről, 0–1. VIDEÓ ITT!

Kísértetiesen hasonló események zajlottak a 17. percben: ismét Ruben Vargas játszott középre a bal oldalról, a labda megint kipattant, ezúttal a kapusról, és Steffen közelről a léc alá lőtt, 0–2. VIDEÓ ITT!

Bő tíz perc elteltével ismét a belarusz védelem jobb oldalán találtak lyukat a svájciak, ezúttal Ricardo Rodríguez játszotta középre a labdát Steffennek, és a Lugano 31 éves, apró termetű szélsője ezúttal is kegyetlen volt, ballal a hálóba lőtt, 0–3. VIDEÓ ITT!

Egy kis stat: Renato Steffen, akinek a megelőző 29 válogatott meccsén csupán egy gólja volt, átírta a Nati rekordkönyvét. Most fordult elő először a svájci nemzeti csapatban, hogy egy játékos a 29. percre mesterhármast ért el. (Opta)


Steffent az 58. percben lecserélte Murat Yakin szövetségi kapitány, de ezzel nem szakadt meg a gólözön: a 62. percben Granit Xhaka ballábas távoli lövése nyomán suhant a labda a bal alsóba, 0–4. VIDEÓ ITT!

Három perccel később Steffen cseréje következett: Zeki Amdouni a csapatkapitány Xhaka mesteri indításával lépett ki a bal oldalon, és nagy roham végén laposan a hosszú sarokba lőtt, 0–5. VIDEÓ ITT!

IZRAEL–KOSZOVÓ 1–1

A bevallottan a továbbjutásban reménykedő két csapat harcos első félidőt vívott, az izraeliek támadtak többet, ők is találtak a kapuba – de a sajátjukba… A 36. percben a hazaiak labdát vesztettek a saját térfelük közepén, Milot Rashica balról középre játszott, és a labda az izraeliek csapatkapitányáról, a visszafutó Eli Daszáról a hálóba vágódott, öngól, 0–1. VIDEÓ ITT!

A második félidő elején Rashica saját erőből is a kapuba talált, ám a VAR véget vetett az ünneplésnek, kezezés miatt szabadrúgás következett kifelé. Aztán az 56. percben már csúcsra járt a gólöröm, csakhogy izraeli oldalon: Manor Szolomon határozottan tört előre középen, és remek passzából Dor Perec a jobb alsóba vágta az egyenlítő gólt, 1–1. VIDEÓ ITT!

ANDORRA–ROMÁNIA 0–2

A papírformának megfelelően jelentős fölényben játszottak, többet támadtak a románok, ezt előbb egy meg nem adott gól nyomatékosította, majd jött az „igazi”: a 35. percben Olimpiu Morutan jobb oldali beíveléséből a hosszú oldalon érkező Dennis Man a léc alá fejelt, 0–1. VIDEÓ ITT!

A második félidő elején Denis Alibec, aki a korábbi lesgólt lőtte, szerzett egy érvényeset is: a Farul rutinos támadója a leshatáron kapta a labdát, de a VAR ezúttal vele volt, így nem feleslegesen fejezte be az akciót higgadt lövéssel, 0–2.VIDEÓ ITT!

A románok a 61. percben emberelőnybe kerültek, de újabb gólt már nem szereztek.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ 1. FORDULÓ
I-CSOPORT
Fehéroroszország–Svájc 0–5
(0–3)
Újvidék. G:
Steffen (4., 17., 29.), Xhaka (62.), Amdouni (65.)
Izrael–Koszovó 1–1 (0–1)
Tel-Aviv. G:
Perec (56.), ill. Dasza (36. – öngól)
Andorra–Románia 0–2
(0–1)
Andorra La Vella. G: Man (35.), Alibec (49.). K: Marc Rebés (Andorra, 61.)

kÖVETKEZIK
Március 28., kedd

Koszovó–Andorra
Románia–Fehéroroszország
Svájc–Izrael

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik