Eb 2024: nagy csata végén Olaszország kijutott az Európa-bajnokságra

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.11.20. 22:44
null
A fehér mezes olaszok kijutottak az Eb-re (Fotó: Getty Images)
Nem hozott gólt Ukrajna és Olaszország hétfő esti leverkuseni mérkőzése, ami azt jelentette, hogy az olasz válogatott végzett a selejtező C-csoportjának második helyén, és kijutott a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra – az ukránokra pótselejtező vár. A csoportelső Anglia 1–1-es döntetlent játszott Észak-Macedóniában, azaz veretlenül végzett az élen. 

 

UKRAJNA–OLASZORSZÁG 0–0

Olaszországnak (a szeptemberi első meccs, a milánói 2–1-es siker miatt) az egy pont is elég az Európa-bajnoki részvételhez, Ukrajnának csak a győzelem – ez volt a képlet a semleges helyszínen, Leverkusenben megrendezett mérkőzés előtt, azzal a kiegészítéssel, hogy a 24-es döntőről hétfőn lemaradó válogatottnak a tavaszi pótselejtezőben lesz lehetősége javítani. De az a kvóta, ha meg is lesz, bizonyosan a negyedik sorsolási kalapba szól, ami csak megerősítette a felek ambícióját: célba érni már hétfőn!

Noha Georgij Szudakov lapos bombával korán tesztelte Gianluigi Donnarummát, az első félidőben az olaszok támadtak többet és veszélyesebben. Anatolij Trubinnak előbb Nicolo Barella távoli lövésénél, majd a középen kiugró Davide Frattesi akciójánál nagyot kellett védenie.

A második játékrésznek is a Spalletti-csapat futott neki kezdeményezőbben, igaz, néha-néha az ukránok is kiszabadultak, és egy olasz védelmi megingást Mihajlo Mudrik majdnem kihasznált – közelről, éles szögből Donnarummába bombázta a labdát.

A végjátékban Szerhij Rebrov játékosai többször is járatták a labdát az olasz térfélen, de nem találtak rést a védelmen – egészen a 93. percig, amikor Mudrik egy labdaátvétel után átesett Bryan Cristante lábán a 16-oson belül, nagyon gyanús volt, de Jesús Gil Manzano játékvezető nem ítélt tizenegyest…

Így aztán maradt a 0–0, ami az olaszok Eb-re jutását jelentette (igaz, a sorsoláskor alighanem negyedik kalapos pozíciót), Ukrajna, ahogyan a bevezetőben jeleztük, jövő tavasszal pótselejtezőt játszik.

ÉSZAK-MACEDÓNIA–ANGLIA 1–1

A már biztos csoportelső Anglia számára a veretlenség megőrzése jelentette a pluszmotivációt, a házigazdáknál értelemszerűen a nagy rivális megfricskázása.

Az első félidő után az északmacedónok álltak jobban: a 41. percben, VAR-ozás után megítélt tizenegyest Enisz Bardi kihagyta, ám Jordan Pickford hiába védett vetődve, a kipattanó labda a korábbi újpesti támadó elé került, aki másodszorra már nem hibázott, 1–0. (VIDEÓ ITT!)

A második félidő elején Jack Grealish a kapuba talált, de lesről, így hamarosan elérkezett az ideje Harry Kane becserélésének. És az angolok gólgyárosa az első megmozdulásával kicsikarta az egyenlítést… Az 59. percben jobbról jött Phil Foden szöglete, a jó ütemben berobbanó Kane és az őt szorongató Jani Atanaszov közül az utóbbiról a kapuba pattant a labda, öngól, 1–1. (VIDEÓ ITT!)

EB-SELEJTEZŐK, CSOPORTKÖR
10. (UTOLSÓ) FORDULÓ
C-CSOPORT

Ukrajna–Olaszország 0–0
Leverkusen

Észak-Macedónia–Anglia 1–1 (1–0)
Szkopje. G: Bardi (41.), ill. Atanaszov (59. – öngól)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia 8 6 2 22–4 +18 20
2. Olaszország 8 4 2 2 16–9 +7 14
3. Ukrajna 8 4 2 2 11–8 +3 14
4. Észak-Macedónia 8 2 2 4 10–20 –10 8
5. Málta 8 8 2–20 –18 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik