Eb 2024: „férgek és varjak az újpesti pályán” – a román sajtó kiakadt, de a klub cáfol!

Vágólapra másolva!
2023.10.12. 12:31
null
Ezekkel a fotókkal a címlapján közölt cikket a GSP.ro a Szusza Ferenc Stadion állapotáról, de az Újpest FC-nél állítják, ezek a képek nem a Megyeri úti stadionban készültek (Forrás: gsp.ro)
Szerdán még a magyar huligánok voltak Románia mumusai, csütörtökön már az újpesti gyep lett a Fehéroroszország elleni Európa-bajnoki selejtezők legnagyobb problémája a román válogatott számára a bukaresti sajtóban. A Nemzeti Sport az Újpest FC-t is megkereste az ügyben.

 

 

A Budapestre utazó román újságírók elszörnyedtek a Szusza Ferenc Stadion fűhiányos játékterén.

„Horrorpálya vár ránk Budapesten” – írja az országos sportlap, a Gazeta Sporturilor, amely férgekkel és varjakkal teli gyepet mutat olvasóinak, amelynek esélye sincs javulnia a mérkőzés kezdetéig. Csakhogy az állatokról készült képeken és videókon nem látszik, hogy azok valóban a Megyeri úton készültek volna…

A pálya minősége Edward Iordanescu román szövetségi kapitányt is felbőszítette, aki tiszteletlenségnek nevezte, hogy ilyen körülmények között kell játszaniuk.

„Katasztrofális a pálya. Ebben a selejtezősorozatban megtanultunk túllépni az akadályokon, és ezen is túl leszünk, de nem normális a helyzet. Főleg, hogy nézők nélkül játszunk, lehetett volna más stadiont találni a közelben” – mondta a szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a szakvezető.

Az újpesti pálya állapotáról számos képet közöl a gsp.ro
Az újpesti pálya állapotáról számos képet közöl a gsp.ro

 

A sportlap az Újpesten játszó román támadót, George Ganeát is megszólaltatja, aki szerint egy gombafertőzés okozta a gyep jelenlegi állapotát

„Próbálták kezelni, de a műtrágyát megették a varjak, ezért egyes helyeken nem nő a fű. Hoztak oda némi homokot, és ott gyorsabban gurul labda, a kelleténél csúszósabb a pálya. De más gond nincs, lehet rajta játszani, mi is ezen a pályán nyertünk a hétvégén. Gyors, technikás játékosaink vannak a válogatottban, akiknek nem okozhat gondot egy ilyen pálya. Úgy emlékszem, Koszovóban ennél sokkal rosszabb volt” – mondta az interjúban Ganea.

A Gazeta nyomtatott változatában is az újpesti pálya állapota a fő téma – katasztrofálisnak nevezik
A Gazeta nyomtatott változatában is az újpesti pálya állapota a fő téma – katasztrofálisnak nevezik

 

A szerdai „sétabotrányt” kirobbantó Fanatik portál, amely egy nappal korábban még a román csapatra támadó magyar huligánokkal riogatott, csütörtök reggeli újpesti riportjában már arról ír, hogy a magyarok nem is tudnak a mérkőzésről, és a Szusza Ferenc Stadionnál is csupán a televíziós közvetítőkocsik jelenléte utal az esti Európa-bajnoki selejtezőre.

Románia hat forduló után 12 ponttal az I-csoport második helyén áll, egy ponttal megelőzve Izraelt, amely az országban kirobbant háborús helyzet miatt mindkét októberi mérkőzését (Svájc, illetve Koszovó ellen) elhalasztotta. Az elsőt november 15-én pótolják, semleges pályán, a második időpontját viszont még nem jelölte ki az UEFA.

Egy decemberi mérkőzés esetén, amit az izraeli szövetség javasolt, viszont a román szakvezetés attól tart, hogy a továbbjutási versenyből már kiszállt Koszovó, külföldön játszó futballistái nélkül, nem fejtene ki érdemi ellenállást legfőbb riválisukkal szemben.

„Nyugalmat és békét szeretnék a világban, sajnálom, hogy ártatlan emberek szenvednek, és egyértelműen mind megszenvedjük az ilyen eseményeket. De az egyenlő esélyek elvét is be kell tartani, azt szeretném, ha minden csapat számára egyszerre érnének véget a selejtezők, ne legyenek utólagos mérkőzések, ahol a résztvevők ismerik a többiek eredményeit, és az ellenfél ki tudja milyen felállásban akarja kipipálni a találkozót” – nyilatkozta erről Edward Iordanescu.

Az Újpest FC a román sajtóban megjelentekkel kapcsolatban a következő tájékoztatást adta a Nemzeti Sport megkeresésére.

„A román sajtóban a lárvákról és a varjakról közzétett képek és videó nem az Újpest FC stadionjában készült. Határozottan visszautasítunk minden rosszindulatú álhírt, a román sajtóban megjelent valótlan állítást. A pálya hetekkel ezelőtt elkapott egy fertőzést, amit szakembereink időben észleltek és az érintett szakaszon újravetették a pályát, mert a pálya jellegéből fakadóan ez volt az egyetlen megoldás. Ahhoz, hogy a pálya az érintett szakaszokon újra tökéletes állapotba kerüljön, időre van szükség, de ez a mérkőzések megrendezését nem befolyásolja. A pályán madárijesztők is vannak kihelyezve, éppen azért, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, amiről a román sajtó fantáziál. A szerdai edzés után a játékosokat is megkérdeztük a pálya állapotáról és egyöntetű vélemény volt, hogy játékra alkalmas.”

Fehéroroszország a most folyó Eb-selejtezősorozatban a harmadik hazai mérkőzését rendezi Újpesten, a Szusza Ferenc Stadionban. Korábban, június 16-án 2–1-re kikapott Izraeltől, majd három nappal később, június 19-én 2–1-re legyőzte Koszovót – akkor még nem volt ilyen állapotban az újpesti stadion gyepszőnyege.

I-CSOPORT
20.45: FEHÉROROSZORSZÁG–ROMÁNIA

Budapest, Szusza Ferenc Stadion Vezeti: Espen Eskas (norvég) (Tv: Match 4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik