Eb 2024: bajban a horvátok, Walestől is kikaptak

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2023.10.15. 22:49
null
Wilson első gólját megelőzően Vidával birkózott meg (Fotó: Getty Images)
Horvátország 2–1-re kikapott Walestől, míg Törökország 4–0-ra legyőzte Lettországot a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének D-csoportjában.

A Törökország elleni eszéki vereség után Cardiffban Walestől is kikapott Horvátország. Déli szomszédjaink hiába játszottak szinten végig mezőnyfölényben, sokáig nehezen találták a kaput. A második félidő elején nem okozott meglepetést, amikor több nagyobb helyzet után a hazaiak szereztek vezetést: vendég labdavesztés után Brooks Harry Wilsonhoz továbbított, aki megnyert egy párharcot Vidával szemben, majd ballal a kapus felett a kapuba emelt.

A Fulham csatára ezután duplázott: a 60. percben James ívelését fejelte a kapuba. James nem sokkal később a harmadik walesi találatot is megszerezhette volna, tizenöt méterről leadott lövése azonban kevéssel a jobb kapufa mellett zúgott el.

Igen borúsak voltak a horvát szurkolók a második walesi gól után (Fotó: Getty Images)
Igen borúsak voltak a horvát szurkolók a második walesi gól után (Fotó: Getty Images)

A hajrában a horvátok visszajöttek a meccsbe: Modric szöglete után Moore próbált menteni fejjel, azonban a labda Mario Pasalichoz érkezett, aki közelről a kapuba bólintott. A legvégén Beljo előtt adódott még lehetőség a gólszerzésre, a walesi kapus azonban könnyedén hárított – csapata pedig nyert, letaszítva ellenfelét az Eb-kijutást érő második helyről.

A mérkőzés összefoglalója

Jó magasra ugrott Akgün, miután megszerezte a vezetést a törököknek (Fotó: Getty Images)
Jó magasra ugrott Akgün, miután megszerezte a vezetést a törököknek (Fotó: Getty Images)


Már az első félidőben is sortüzet nyitott Lettország kapujára Törökország, azonban ekkor még nem volt elég pontos a D-csoportot vezető csapat. A második félidő elején aztán megtört a jég: Yunus Akgün Sallai Rolandot és Xherdan Shaqirit követve benevezett a forduló legszebb találatáért vívott versenybe: Özkacar ívelése után nagyszerű mozdulattal, kapásból lőtt a bal felső – ezzel szereztek vezetést a törökök. (VIDEÓ ITT!)

Az első gól után sorban dolgozta ki a helyzeteit a török válogatott, az újabb gólok ideje a véghajrában jött el: ekkor kilenc perc leforgása alatt lőtt még hármat Vincenzo Montella együttese. Cenk Tosun fejjel növelte az előnyt, Kerem Aktürkoglu egy kontra végén, ziccerből talált be, majd egy labdavesztés és Yüksek önzetlen lekészítése után Tosun duplázott, kialakítva a végeredményt. Törökország ezzel sorozatban harmadszor, történelme során pedig (a 2032-es, olaszokkal közös rendezést beleszámítva) hetedszer kijutott az Eb-re.

A mérkőzés összefoglalója

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ

D-CSOPORT
Törökország–Lettország 4–0
Konya. G:
Akgün (58.), Tosun (83., 90+2.), Aktürkoglu (87.)
Wales–Horvátország 2–1
Cardiff. G:
Wilson (47., 60.), ill. Pasalic (75.)

A D-csoport állása
1. Törökország 7 5 1 1 13– 6 +7 16
2. Wales 6 3 1 2 8– 8 0 10
3. Horvátország 6 3 1 2 10– 4 +6 10
4. Örményország 6 2 1 3 8– 9 –1 7
5. Lettország 7 1 6 5–17 –12 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik