Eb 2024: a svédek lemaradnak, Grúzia, Bosznia-Hercegovina, Finnország pótselejtezős – ami már eldőlt

Vágólapra másolva!
2023.10.18. 17:01
null
A svéd válogatott előtt már bezárult az ajtó – Viktor Gyökeresék biztosan nem lesznek ott az Eb-n (Fotó: AFP)
Mindegyik Eb-selejtezős csoportban befejeződtek az októberi fordulók, így érdemes szétnézni a mezőnyön, hogyan állnak a csoportok, mely csapatoknak adhat esélyt a kvalifikációra a Nemzetek Ligája, illetve a pótselejtező.

 

A 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokságra a résztvevő Németország mellett a tíz csoport első két helyezettje (20 csapat) jut ki, további három válogatott pedig pótselejtezőn harcolhatja ki a részvételt.

MI VÁRHATÓ MÉG A CSOPORTKÖRBEN?

Akik már kijutottak: az A-csoportból Spanyolország és Skócia, a B-ből Franciaország, a C-ből Anglia, a D-ből Törökország, az F-ből Belgium és Ausztria, a J-ből Portugália.

Akik nagy valószínűséggel továbbjutnak, ha nem borul a papírforma: a B-ből Hollandia (két meccsből, Írország és Gibraltár ellen elég egy győzelem), az E-ből Albánia (egy pont már elég neki Moldova és Feröer ellen), a G-ből Magyarország (Bulgária és Montenegró ellen egy pont kell a mieinknek) és Szerbia (Bulgária ellen otthon döntetlen is elég), a H-ból Dánia és Szlovénia (csak akkor változhat a helyzet, ha Kazahsztán megveri San Marinót, és az utolsó fordulóban idegenben Szlovéniát is), a J-ből pedig Szlovákia (összesen egy pont kell Izland és Bosznia ellen).

A nyitott kérdések: a C-csoportban az Ukrajna–Olaszország ki-ki meccs dönthet a 2. helyről (az olaszoknak elég lehet az iksz is, ha előtte megverik otthon az északmacedónokat), a D-ben jó eséllyel Wales és Horvátország között dől el a 2. hely sorsa (Wales van jobb helyzetben, de a biztos továbbjutáshoz Örményországban és otthon a törökök ellen is nyernie kellene), az E-ben Csehországé lehet a 2. hely, ha vagy Lengyelországot (idegenben), vagy Moldovát (otthon) meg tudja verni. Az I-csoportban Románia vezet egy ponttal Svájc, öttel Izrael előtt, de az izraelieknek van két elmaradt meccsük (Svájc és Koszovó ellen), ami még jelentősen átírhatja a csoport kimenetelét.

AMIT A PÓTSELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL...

Azok a csapatok, amelyek az Európa-bajnokság selejtezőjéből nem jutnak ki az Eb-re, pótselejtezőn szerezhetnek részvételi jogot a tavalyi, Nemzetek Ligája-helyezésük révén. A Nemzetek Ligája A-, B- és C-ligája egy helyet biztosít a maradék három kiadó helyre egy-egy négycsapatos rájátszás keretében. Mindhárom ágon két elődöntőt (2024. március 21.) és egy döntőt (2024. március 26.) rendeznek, utóbbi nyertesei jutnak ki az Európa-bajnokságra. Az elődöntő és a döntő is egyfelvonásos. A 2024 márciusában sorra kerülő rájátszásban a Nemzetek Ligája három legerősebb osztályának (A, B, C) négy-négy legerősebb a 2022–2023-as NL abszolút sorrendjében a legmagasabban rangsorolt – olyan válogatottja vesz részt, amelyik nem jutott kvótához az Eb-selejtezőben. Ha valamelyik osztályban négynél kevesebb csapat marad Eb-kvóta nélkül – erre nyilvánvalóan az A-ban van a legnagyobb esély –, akkor az alsóbb osztályokból töltik fel a mezőnyt. A feltöltés első számú kedvezményezettje a D-osztály legjobb csoportelsője, Észtország (amely egyenes ágon már biztos nem jut ki az F-csoportból). A feltöltésnél fontos kritérium, hogy a B- vagy a C-liga csoportgyőztesei a rájátszásban nem kerülhetnek össze magasabb osztályból érkező csapattal.

A pótselejtezők kapcsán ami már biztos, hogy a C-liga legjobb csapata, Grúzia pótselejtezőt fog játszani. Abból a ligából jelen állás szerint Görögország, Kazahsztán és Luxemburg kap még esélyt pótselejtezőn. Ez valószínűleg már nem is változik majd novemberen, esetleg akkor, ha Kazahsztán nagy bravúrral kijut egyenes ágon, mert akkor Azerbajdzsán kerülhet a helyére.

A B-ligában most Izrael, Bosznia-Hercegovina, Finnország és Izland áll pótselejtezőre. Az már biztos is, hogy a B-liga egyik pótelejtezős csapata a bosnyák válogatott lesz, amely az NL-ben megnyerte a csoportját, így nem kerülhet össze magasabb ligás csapattal. A finnek viszont még kerülhetnek A-ligás csapat mellé, de az már biztos, hogy pótselejtezőt játszhatnak.

Az A-ligában jelen állás szerint Horvátország, Olaszország és Lengyelország szerepelhetne pótselejtezőn, és hozzájuk jönne Izland, de mint fent már kifejtettük, például az olaszoknak még jó esélyük van az egyenes ági kijutásra, amivel pedig az ukránok lehetnének pótselejtezősök.

Sok tehát még a nyitott kérdés, de az például már eldőlt, hogy Svédország – függetlenül a belgákellen félbeszakadt meccs végkimenetelétől – egymást követő hat Eb-részvétel és a legutóbbi nyolcaddöntős szereplés után 2024-ben nem lesz ott a tornán. Ahogy a 2021-ben Eb-szereplő Észak-Macedónia és a 2016-ban nyolcaddöntős Észak-Írország sem. Ami a magyar válogatottat illeti: abban bízhatunk, hogy a pótselejtezős számolgatásban a mieink már nem lesznek érdekeltek, mert a hátralévő két fordulóban szereznek egy pontot, és egyenes ágon kijutnak az Eb-re.

A SELEJTEZŐS CSOPORTOK ÁLLÁSA, ILLETVE A TOVÁBBI MENETREND INNEN ÉRTHETŐ EL!

AZ NL-VÉGERDMÉNY ÉS AZ EB-PÓTSELEJTEZŐS ESÉLYEK
A-liga Csapatok Esély az Eb-szereplésre*
1. Csoportgyőztes
Spanyolország Eb
2. Cs
Horvátország Ps? X
3. Cs Olaszország Ps? X
4. Cs Hollandia Eb?, X
5. Dánia Eb?, X
6. Portugália Eb
7. Belgium Eb
8. Magyarország Eb?
9. Svájc Eb?
10. Németország Eb, rendező
11. Lengyelország Ps?
12. Franciaország Eb
13. Ausztria Eb
14. Csehország Eb?
15. Anglia Eb
16. Wales Eb?
B-liga
17. Cs Izrael Ps?, X
18. Cs Bosznia-Hercegovina Ps
19. CS Szerbia Eb?, X
20. CS Skócia Eb
21. Finnország Ps
22. Ukrajna Eb?
23. Izland Ps?
24. Norvégia Y
25. Szlovénia Eb?
26. Írország Y
27. Albánia Eb? Z
28. Montenegró Z
29. Románia Eb? Z
30. Svédország K
31. Örményország Z
32. Oroszország Kizárva

C-liga
33. Cs Grúzia Ps
34. Cs Görögország Ps? X
35. Cs Törökország Eb
36. Cs Kazahsztán Ps? X
37. Luxemburg Ps? X
38. Azerbajdzsán Y
39. Koszovó
40. Bulgária Y
41. Feröer Y
42. Észak-Macedónia K
43. Szlovákia Eb?, Z
44. Észak-Írország K
45. Ciprus K
46. Fehéroroszország K
47. Litvánia K
48. Gibraltár K
D-liga
49. D-liga 1.
Észtország Ps, Y
50. Lettország K
51. Moldova Z
52. Málta K
53. Andorra K
54. San Marino K
55. Liechtenstein K

*Jelölések:
Cs: Csoportgyőztes
Eb: Kijutott az Európa-bajnokságra
Eb?: Dőlt betűvel szedtük, jelenleg az Európa-bajnokságra kijutást érő helyen áll
Ps: Már biztosan a pótselejtezőbe jutott
Ps?: Jelenleg pótselejtezőt érő helyen áll
X: Pótselejtezős, ha nem jut ki közvetlenül az Európa-bajnokságra
Y: Közvetlenül nem juthat ki az Európa-bajnokságra, de még a pótselejtezőbe bejuthat
Z: Közvetlenül kijuthat az Európa-bajnokságra, de a pótselejtezőbe már nem juthat be
K: Kiesett, sem az Európa-bajnokságra, sem a pótselejtezőbe nem juthat be

Forrás: Wikipedia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik