Videó: amikor Halmai lövésével megvertük a vb-bronzérmes svédeket

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 10:58
A magyar labdarúgó válogatott június 15-én 18 órakor a Puskás Arénában a címvédő Portugália ellen játssza első csoporttalálkozóját az Európa-bajnokságon. Videós múltidéző sorozatunkban ezúttal azt elevenítjük fel, amikor 1995 tavaszán Eb-selejtezőn az ismét Mészöly Kálmán által irányított együttes Halmai Gábor korai találatával 1–0-ra legyőzte az egy évvel korábban az amerikai világbajnokságon bronzérmet nyert svédeket.

Miután 1994 nyarán a Caola-vezér Benkő László lett a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, az üzletember ismét Mészöly Kálmánt nevezte ki szövetségi kapitánynak. A válogatott irányítójaként harmadik periódusát töltő Szőke Szikla nagy lelkesedéssel és bizakodással látott munkához, és csapata látványos játékkal a törökök, majd a svájciak elleni Eb-selejtezőn is 2–0-ra vezetett a Népstadionban, ám az erőnléttel már gondjai akadtak a magyar játékosoknak, így a hajrában mindkét ellenfélnek sikerült 2–2-re mentenie a budapesti mérkőzését.

Ezek után következett 1995 áprilisának végén az aktuális vb-bronzérmes svéd válogatott, amelyet előzetesen a csoport favoritjának kiáltottak ki. Mészöly tanult a korábbi hibáktól, ezért óvatosabb felállásban, védekezni jobban tudó játékosokból állította össze csapatát, amelynek védelmében a fia, Mészöly Géza, a későbbi megbízott kapitány, Csábi József, valamint elöl a sérüléssel bajlódó Kiprich József helyén Csertői Aurél is helyet kapott. A kapuban pedig nem Petry Zsolt, hanem az a Végh Zoltán kezdett, aki saját bevallása szerint szeretett esőben védeni.

A mérkőzés remekül indult, egy begyakorolt figura végén Mracskó Mihály beadásából Halmai Gábor már a 2. percben betalált. A hátra lévő időben a sokat, de meddően támadó svédek domináltak, a brusztolós magyar csapat azonban fogcsikorgatva őrizte előnyét. A ráadásban egy szögletnél még a kapus, Thomas Ravelli is előrement fejelni, de ő sem tudta megakadályozni az északiak vereségét.

Bár a svédek 1994-es vb-harmadik csapatából sérülés miatt három veszélyes támadó, Thomas Brolin, Martin Dahlin és Henrik Larsson is hiányzott, a magyar válogatottnak az 1990-es években tétmeccsen ez volt a legértékesebb győzelme. Más kérdés, hogy a folytatás már nem sikerült, mert egy váratlan izlandi kudarc következett (1–2), és végül egyik csapat sem jutott ki az először 16 csapatos angliai Európa-bajnokságra, ahová a csoportból végül Svájc és Törökország kvalifikálta magát.

EB 2020, AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik