Labdarúgás: Kovács Kálmán az Eb-re is jelentkezett önkéntesnek

Vágólapra másolva!
2021.04.07. 08:19
null
Kovács Kálmán az U21-es Eb-n is önkéntesként dolgozott (Fotó: Dömötör Csaba)
A Kispesten és Franciaországban sem feledett Kovács Kálmán évek óta ott segít, ahol tud, legutóbb hazai pályán, a Bozsik Arénában akadt teendője.

A szokása szerint mosolygó Kovács Kálmán a már készen álló Bozsik Aréna „büszkeségfaláról” beszél, annak is arról a darabjáról, amelybe az ő nevét vésték. Köztünk szólva nem véletlenül került oda: aki ötször volt magyar bajnok és kétszer Magyar Népköztársasági Kupa-győztes a Honvéddal, ráadásul idehaza csak Kispesten játszott klubszinten, annak ennyi jár.

„Jó, talán nem véletlen, hogy az én nevem is olvasható a falon, de amikor a napokban a stadionban akadt teendőm, csodálatos volt látni, hogy mások mellett Kocsis Lajosnak a társaságába kerültem, akinek még labdát szedtem, vagy Détári Lajossal emlegetnek egy lapon, akivel volt szerencsém együtt futballozni. És ott van még persze Öcsi bácsi is, aki tényleg külön kasztba tartozik. Felemelő, hogy ily módon engem is a legendák közé soroltak, ahogy körbenéztem, arra gondoltam, ennél jobb helyet én sem választhattam volna magamnak.”

S hogy a manapság az Ikarus BSE játékosmegfigyelőjeként is ténykedő 56-szoros válogatott támadónak mi dolga volt a Bozsik Arénában?

„Az U21-es Európa-bajnokságon önkéntes voltam!– újságolta. –Az előzményekről csupán annyit, hogy a nagyobbik fiammal kint voltam az öt évvel ezelőtti franciaországi Európa-bajnokságon, de amikor mentünk a marseille-i meccsre, nem tudtuk, hol kell leszállni a metróról. Egy önkéntesként dolgozó bácsi igazított minket útba, a még játékosként Franciaországban töltött éveknek köszönhetően könnyen megtaláltuk a közös nyelvet. Az élet aztán úgy hozta, hogy nem sokkal később már annak a szektornak a bejáratánál találkoztunk vele újra, amelyikbe szólt a jegyünk. Akkor döbbentem rá, milyen jó, hogy segített – és milyen jó lenne, ha én is segíthetnék. Ezért is jelentkeztem önkéntesnek a Puskás Aréna megnyitójára, a Szuperkupa-meccsre, az U21-es Eb-re, sőt már a nyári Európa-bajnokságra is. Az Uruguay elleni stadionavatóra válogatott labdarúgóként kaptam VIP-jegyet, de lemondtam róla, mert önkéntesként szerettem volna részt venni az eseményen. Óriási élmény volt!”

Meglehet, a kispestiek korábbi kedvence tartja a látogatottsági rekordot a Bozsik Arénában: eddig négyszer járt ott, ahová sokan még be sem tehették a lábukat. A Hollandia–Románia, a Magyarország–Románia és a Németország–Románia csoportmeccsen „hivatalból” volt ott, a második és a harmadik mérkőzés között pedig egy megtisztelő felkérésnek tett eleget.

„Bernard Lions, a L'Équipe újságírója keresett meg – árulta el a karrierje során az Auxerre és a Valenciennes híveit is boldogító támadó. –  Jó volt ismét franciául beszélgetni, jó volt emlékezni és jó volt érezni, Bernard mennyire felkészült. Elsősorban az U21-es Eb miatt érkezett Magyarországra, ám az alkalmat megragadva több cikket készített, úgy tudom, a Honvéd vezetőivel is csinált interjút, és járt a Fradi-múzeumban is. Tetszett neki a Bozsik Aréna – engem egyenesen lenyűgözött. Hogy miért éppen ezt a helyszínt jelöltem meg? A szívem hazahúzott. A Honvéd-pályára nézőként gyakran kimehetek majd, de önkéntesként fontosnak tartottam, hogy olyan feladatot vállaljak, amelynek köszönhetően a létesítményt belülről is megismerhetem. Így lettem a doppingellenőrök segítője, ingáztam a csapatok öltözői között, hoztam-vittem a futballistákat. Eszembe is jutott az a több mint három évtizedes, Panathinaikosz elleni UEFA-kupa-meccs, amelyet úgy nyertünk meg öt-kettőre, hogy lőttem egy-két gólt, majd miután engem sorsoltak ki a vizsgálatra, szenvedtem két-három órán át, mire mintát produkáltam…”

Az ominózus mérkőzésen négy gólt szerző Kovács Kálmán aznap nemcsak mintát adott, példát is mutatott, mint ahogyan máskor is. Na ja, véletlenül senkinek sem vésik falba a nevét…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik