Eb 2020: Ibra, Szoboszlai, Van Dijk – velük már biztosan nem találkozhatunk

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.06.05. 13:45
null
Marco Rossi számára Szoboszlai Dominik pótlása okozza a legnagyobb gondot – de más kapitányok is bajban vannak (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A június 11-én elrajtoló labdarúgó Európa-bajnokságon a kontinens számos kimagasló játékosa képviselteti majd magát, de ahogy mindig, úgy most is lesznek olyanok, akik sérüléseik, vagy az azokat követő gyenge fizikai állapotuk miatt nem lehetnek közöttük. Összeállításunkban bemutatjuk a jelentősebb Eb-hiányzókat.

 

F-CSOPORT

A térdsérüléssel bajlódó Kalmár Zsolt és az elmúlt fél évben nem játszó, elégtelen fizikai állapotban lévő Szoboszlai Dominik hiánya hatalmas csapásként éri a magyar válogatottat – de más országoknak is vannak komoly hiányzóik.

Csoportellenfeleink közül először a portugálokkal találkozunk, akiknél kimaradt a keretből Pedro Neto – a Wolverhampton szélsője várhatóan csak augusztusban térhet vissza a pályára térdsérülését követően. Csapattársa, az egyszeres válogatott Daniel Podence Eb-szereplését ágyéki problémái zárták ki.

Második csoportmérkőzését a franciák ellen játssza a magyar csapat – Anthony Martial (Manchester United) pedig már biztosan nem nehezíti meg védelmünk dolgát, hiszen korábbi térdficamát követően még mindig nem ismert, mikor léphet újra pályára. Nem lesz ott a kontinenstornán Ferland Mendy (Real Madrid) sem, aki korábban vádlisérüléssel bajlódott és még mindig nincs százszázalékos állapotban.

Az F-csoportban utoljára Münchenben lép pályára Magyarország, Németország vendégeként, akiknél a legnagyobb nevek a kimaradók közül az elmúlt idényben íngyulladásban és bokazúzódás miatt is szenvedő, az Eb-szereplést önként lemondó Dortmund-csatár, Marco Reus, valamint a térdproblémákkal küszködő Barcelona-kapus, Marc-André ter Stegen.

A-CSOPORT

Az olaszoknál Roberto Mancini nem számít a combizomsérüléséből nemrégiben felépült Roma-támadóra, Stephan El Shaarawyra. A svájci keretből pedig hiányozni fog a Wolfsburg márciusban bokasérülést szenvedő szélsője, Renato Steffen.

B-CSOPORT

Ebben a négyesben nincsenek jelentős hiányzók, egyedül a belgák aggódhatnak a BL-döntőben orr- és szemüregcsonttörést szenvedő Kevin De Bruyne miatt, akinek az esetében az a legnagyobb kérdés, hogy az Eb melyik napján válik játékra alkalmassá.

C-CSOPORT

Hollandia az Eb-egyik legnagyobb klasszisára, a keresztszalag-szakadásából lábadozó Liverpool-hátvédre, Virgil van Dijkre nem számíthat.

Az ukránok bő keretébe több játékos is sérülten került be, akik nem tudtak az elmúlt hetekben olyan állapotba kerülni, hogy játszani tudjanak a kontinenstornán. A Dinamo Kijev középpályáját erősítőVolodimir Sepeljevahátával,csapattársa, a hasonló poszton szereplőOlekszandr Andrijevszkijtérdszalaggyulladással,míg a Sahtar szélsője,Jevhen Konopljankaizomszakadássalbajlódott és nem jött rendbe.

Az északmacedónoknál a legnagyobb gondot nem sérülés, hanem betegség okozza: Enisz Bardi a végleges keret tagjaként produkált nemrégiben pozitív koronavírustesztet – az ő Eb-részvétele így kérdésessé vált.

D-CSOPORT

Trent Alexander-Arnold hiába került bele a D-csoportban szereplő angolok keretébe, az osztrákok elleni (1–0) felkészülési mérkőzésen combizomsérülést szenvedett, így ki kell hagyja a kontinenstornát. Az őt helyettesítő játékost június 6-án nevezi meg Gareth Southgate szövetségi kapitány. A lemaradók között van még a Liverpool-hátvéd Joe Gomez, akinek a térdsérülése várhatóan csak a hónap végére jönne rendbe.

A horvátoknál nem lesz ott a decemberben keresztszalag-szakadást szenvedő Cagliari-középpályás, Marko Rog, a cseheknél pedig hasonló okból a Slavia Praha szélsője,Lukás Provod.

A svédek legendás csatára, Zlatan Ibrahimovic is lemaradt a kontinenstornáról (Fotó: AFP)
A svédek legendás csatára, Zlatan Ibrahimovic is lemaradt a kontinenstornáról (Fotó: AFP)

E-CSOPORT

A spanyolok jó pár játékost hiányolhatnak. Nem fért be a csapatba acombhajlítóizom-sérüléséből felépülő, de a korábbi formáját még vissza nem nyerő 180-szoros válogatott Real-hátvéd Sergio Ramos. Rajta kívül nem lesz ott az Eb-n a hasonló poszton játszó, izomsérülés miatt pihenő, a nemzeti csapatban márciusban bemutatkozó Sporting-játékos, Pedro Porro, a keresztszalag-szakadásamiatt szeptember óta mérkőzést nem játszó PSG-balhátvéd,Juan Bernat, a bal térdével november óta bajlódó ifjú Barcelona-támadó, Ansu Fati, valamint a Betis íngyulladásban szenvedő középpályása, Sergio Canales.

Vélhetően a torna egyik legtöbb figyelmet kapó játékosa lehetett volna a svéd Zlatan Ibrahimovic, ám az AC Milan 40. életévét idén betöltő legendás csatára térdproblémái miatt kénytelen volt lemondani az Eb-szereplést.

A lengyeleknél a Hertha csatára, a bajnokság vége előtt nem sokkal bokatörést szenvedő Krzysztof Piatek játékára nem számíthatnak.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik