Eb-pótselejtező: Szlovákia hosszabbítás, Skócia 11-esek után az Eb-n

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2020.11.12. 23:37
null
Szlovákia megszenvedett, de kijutott az Eb-re (Fotó: AFP)
Skócia 1–1-es döntetlen, majd tizenegyesek után győzni tudott Szerbiában, míg Szlovákia a hosszabbításban 2–1-es sikert könyvelhetett el Észak-Írországban, így Észak-Macedónia után a skótok és a szlovákok is kijutottak a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokságra.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT HIHETETLEN FORDÍTÁSÁRÓL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

GRÚZIA–ÉSZAK-MACEDÓNIA 0–1

Az észak-macedónok már a mérkőzés előtt nehéz helyzetben voltak. Az Újpest egykori, a Levante jelenlegi középpályása, Enisz Bardi ugyanis sérülés miatt nem utazhatott el Tbiliszibe, míg az újpesti Kire Risztevszki pozitív koronavírustesztet produkált, így ő sem lehetett ott a sorsdöntő mérkőzésen – olvasható a macedonianfootball.com oldalán.

A hazaiaknál ott volt ellenben a kezdőben a Ferencváros védője, Lasa Dvali, míg a vendégeknél a Fehérvár játékosai, Boban Nikolov és Visar Musliu az első perctől játszhatott . Az FTC korábbi légiósa, Sztefan Szpirovszki pedig csereként lépett pályára a második félidőben.

A grúzok az első félidőben jobban játszottak, több lehetőséget is alakítottak ki – a szünetben 6–2 volt a lövések aránya, ám hiába a hazai mezőnyfölény, gól nélküli döntetlennel fordultak a felek. A második félidőben parádés észak-macedón támadás végén Goran Pandev került egy az egyben helyzetbe, elpöckölte a labdát a kapus mellett, és megszerezte a vezetést a vendégeknek!0–1

A gólt követően Grúzia próbált támadni, ám inkább Észak-Macedónia előtt adódtak újabb lehetőségek. A vendégek szinte végig stabilak maradtak, a grúzok szinte helyzetbe sem kerültek. Ez kitartott a mérkőzés végéig, így Pandevék ünnepelhették az Európa-bajnoki részvétel kiharcolását! Észak-Macedónia először szerepelhet a kontinenstornán; a C-csoportban Hollandia, Ukrajna és Ausztria ellen lép majd pályára.

SZERBIA–SKÓCIA 1–1 – 11-ESEKKEL 4–5

A Nemzetek Ligája-beli csoporttársunk, Szerbia hazai pályán fogadta Skócia válogatottját. Az első játékrészben nem villogtak a csapatok, csupán három olyan lövés született, amelynél valamelyik kapusnak védenie kellett. A második félidő elején, az 52. percben a skótoknál Ryan Christie villant – a Celtic játékosa a tizenhatos vonalánál két hazai között fordult be, ballal laposan nagyon sunyi lövést eresztett meg, Rajkovics nem érhetett oda. Sokáig úgy tűnt, ez a gól döntőnek bizonyul, ám a 90. percben a Real Madridban futballozó Luka Jovics szögletből pazar gólt fejelt, így hősies körülmények között kiegyenlítette az állást.1–1

A hosszabbításban egyik csapat sem tudta kisajtolni a győzelmet, így jöhettek a tizenegyesek. A felek szinte hibátlanul lövöldöztek, majd az utolsó rúgó, Mitrovics megremegett – Marshall kapus bravúrral védett, így Skócia lesz ott az Eb-n!

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–SZLOVÁKIA 1–2 – HOSSZABBÍTÁS UTÁN

A szlovákok válogatottban októberben földrengés volt. Ugyan az Írország elleni sikeres EB-pótselejtező után Pavel Hapal megerősítette helyét a kispadon, de ezután három nap alatt a csapatával kétszer kikapott az NL-ben, és menesztették. Stefan Tarkovic, az egykori pályaedző lett a szövetségi kapitány. Az első napokban a Skrtel – Nemec – Hubocan hármast szerette volna meggyőzni a visszatérésre a nemzeti csapatba. Végül csak az Omonia Nicosiában futballozó Lang Ádám csapattársa, Tomás Hubocan jelentkezett az összetartáson. A védelem bal oldalán játszott, nagyon jól tartotta a hazai Magennist.

A belfasti Windsor Parkban 1060 néző előtt nagyon aktívan kezdtek a hazaiak, de helyzetbe nem kerültek. A szlovákok a biztonságra törekedtek, és vártak a megfelelő alkalomra. Ez a 17. percben jött el. A ferencvárosi Róbert Mak labdája után Jonny Evans hátrafelé fejelte a labdát, amelyre JurajKucka csapott le, lefutottaCraig Cathcartot,és higgadtan a bal alsó lőtt.A vendégek továbbra is játszották a sokpasszos, altató játékukat, a hazaiak csak rugdalták a vendégek tizenhatosára a labdát.

Óriási nyomással kezdte a második félidőt az északír csapat, ám csak egy helyzetbe került, Marek Rodák kapus állta a sarat. A szlovákok birtokolták többet a labdát, úgy tűnt, behúzzák a meccset, de kevéssel a vége előtt meglódult Paddy McNair, erősen középre lőtte a labdát, amelyetMilan Skriniar a saját kapujába küldött. A hosszabbítás óvatos játékot hozott, a vendégek aranygólját, élete legfontosabb találatátMichal Duris szerezte a 110. percben.1–2

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ, DÖNTŐ
A-DIVÍZIÓ
Magyarország
Izland 2–1 (Nego 88., Szoboszlai 90+2., ill. G. Sigurdsson 11.)
B-DIVÍZIÓ
Észak-Írország–Szlovákia 1–2
(Skriniar 87. – öngól, ill. Kucka 17., Duris 110.)– hosszabbítás után
C-DIVÍZIÓ
Szerbia–Skócia 1–1
(L. Jovics 90., ill. Christie 52.)11-esekkel 4–5
KORÁBBAN
D-DIVÍZIÓ
Grúzia–Észak-Macedónia 0–1
(Pandev 56.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik