Eb 2020: Sousa a hitre és a világ legjobb csatárára épít

TOMASZ WLODARCZYK (Meczyki)TOMASZ WLODARCZYK (Meczyki)
Vágólapra másolva!
2021.06.07. 16:17
Paulo Sousa, a lengyelek szövetségi kapitány úgy véli, a világ legjobb csatára mellett remek játékosok állnak rendelkezésére. Európa-bajnoki csapatbemutató sorozatunk mostani részének főszereplője: Lengyelország.

Paulo Sousa (jobbra) eltervezi, Robert Lewandowski pedig reményei szerint végrehajtja a nyerőnek vélt lengyel taktikát
(Fotó: Getty Images)
Paulo Sousa (jobbra) eltervezi, Robert Lewandowski pedig reményei szerint végrehajtja a nyerőnek vélt lengyel taktikát (Fotó: Getty Images)
Paulo Sousa (jobbra) eltervezi, Robert Lewandowski pedig reményei szerint végrehajtja a nyerőnek vélt lengyel taktikát
(Fotó: Getty Images)
Paulo Sousa (jobbra) eltervezi, Robert Lewandowski pedig reményei szerint végrehajtja a nyerőnek vélt lengyel taktikát
(Fotó: Getty Images)
Paulo Sousa (jobbra) eltervezi, Robert Lewandowski pedig reményei szerint végrehajtja a nyerőnek vélt lengyel taktikát (Fotó: Getty Images)

 

Lengyelország számára nem jelentett gondot az Európa-bajnokságra jutás. A selejtezős csoportját simán megnyerte a második Ausztriát hat ponttal megelőzve. Ugyanakkor a kijutás elrejtette a csapat hiányosságait. Több mérkőzésen csak szenvedett Jerzy Brzeczek legénysége, a szurkolók türelme kezdett elfogyni, míg a végső szót Zbigniew Boniek mondta ki. A szövetség elnöke három év munkáját köszönte meg 2021. január 18-án, az utód Paulo Sousa lett. Boniek úgy vélte, hogy a Videotonnál 2011 és 2013 között dolgozó szakvezetőnek van elég ideje és tapasztalata felkészíteni a válogatottat arra, hogy továbbjusson Eb-csoportjából (Spanyolország, Svédország, Szlovákia ellen), és kvalifikáljon a 2022-es világbajnokságra. Sousa már az első lengyel sajtótájékoztatóján lenyűgözte a drukkereket: őszintén beszélt az ország futballhagyományairól, a nemzet történelméről, valamint II. János Pál pápáról is. Kifejtette, a válogatottnak miben kell még fejlődnie.

A pályán azonban korántsem kezdett lenyűgözően. A világbajnoki selejtező eddigi három összecsapásán Lengyelország nem szerepelt jól: Magyarország ellen döntetlenre mentette a mérkőzést (3–3), Angliától vereséget szenvedett (1–2), míg Andorrát 3–0-ra megverte. Sousa továbbra is meg van győződve arról, hogy a lehető legtöbbet hozhatja ki a mostani generációból. A pozitív mentalitás mellett taktikai segítséget is nyújt a válogatottnak. Lengyelország gyakran hadrendet tud váltani: általában három védővel játszik, ha beszorítja az ellenfél, négyre vagy ötre áll át.

Sousa megköveteli, hogy futballistái tökéletes erőnléti állapotban legyenek, anélkül nem tud nyomást gyakorolni a vetélytárs játékára. Szereti a rivális védelmét már a labdakihozatalkor megzavarni, nem engedi, hogy építkezzen az ellenfél. A támadásoknál a középpályások elsődleges feladata, hogy megtalálják a labdával Robert Lewandowskit és csatártársát.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne használjuk ki Robert képességeit – nyilatkozta Sousa. – Lengyelországé a világ legjobb csatára, de mellette is kivételes támadók közül választhatok, kulcs­szerep hárulhat Piotr Zielinskire a középpályán. Labdarúgóink a legjobb európai bajnokságokban játszanak, jó keret áll a rendelkezésemre. Hinnünk kell önmagunkban, akkor sikeresek lehetünk az Európa-bajnokságon. Mindent megteszünk az eredményes szereplésért.”

 

A KAPITÁNY: Paulo Sousa
Lengyelország jelenlegi szövetségi kapitánya fiatal volt, amikor édesapja autóbalesetet szenvedett és kómába került. A kicsi Paulo édesanyjával rendszeresen látogatta a kórházban, és imádkozott a felépüléséért. A család imája meghallgattatott, az édesapa felgyógyult. Sousa tehát hamar megtanulta, miként segíthet az életben a hit. Szakemberként nem babonás, a kemény munkában és a sikeres kommunikációban hisz. Igyekszik sokat beszélgetni játékosaival, tudatosítani bennük, hogy nélkülözhetetlenek. Ebben segíti, hogy portugálul, angolul, olaszul és spanyolul is jól beszél.

Paulo Sousa (Fotó: AFP)
Paulo Sousa (Fotó: AFP)
LEWANDOWSKI • PIATKOWSKI • „FUTBOL”
EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS. Robert Lewandowski, a Bayern München elnyűhetetlen csatára, idényről idényre egyre jobban teljesít. A 2019–2020-as évadban triplázott a német rekordbajnokkal. Fáradozásainak köszönhetően a világ tetejére kapaszkodott fel, amikor az UEFA, valamint a FIFA is a legjobbnak találta 2020-ban. Noha a France Football tavaly nem hirdetett győztest az Aranylabda-szavazáson a koronavírus-járvány miatt, a Bayern München csatárát nem lehetett megállítani, és válogatottjával is győzelemre tör.
A HALASZTÁS NYERTESE. Kamil Piatkowski egy éve még a Rakówban futballozott, ma már viszont generációjának egyik legtehetségesebb középhátvédjeként tartják számon. A fiatal titán teljesítményére már az RB Salzburg is felfigyelt, a nyáron csatlakozik az osztrák egyesülethez. Ki tudja, az Eb idején a 21. életévét betöltő labdarúgó akár több topklub érdeklődését is felkeltheti.
A VÁLOGATOTT DALA A lengyel szurkolók nem nagy énekesek a lelátón, de egy dal régóta elkíséri őket. A legnagyobb hatást gyakorló nóta alighanem Maryla Rodowicz 1974-es „Futbol” című műve, amely sok régi szép emléket felidéz. Lengyelország ugyanis 1974-ben a harmadik helyen végzett a világbajnokságon. Több kísérletet tettek az országban egy új, népszerű dal komponálására, de egyik sem érte el a kívánt hatást. Noha a tornák előtt mindig sokat játszották az éppen aktuális kedvencet, mindegyik a feledés homályába veszett.

 

Robert Lewandowski (Fotó: AFP)
Robert Lewandowski (Fotó: AFP)

LENGYELORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK:
Lukasz Fabianski (West Ham United – Anglia), Wojciech Szczesny (Juventus – Olaszország), Lukasz Skorupski (Bologna – Olaszország)
VÉDŐK:Jan Bednarek (Southampton – Anglia), Bartosz Bereszynski (Sampdoria – Olaszország), Pawel Dawidowicz (Hellas Verona – Olaszország), Kamil Glik (Benevento – Olaszország), Michal Helik (Barnsley – Anglia), Tomasz Kedziora (Dinamo Kijev – Ukrajna), Kamil Piatkowski (Raków Czestochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznan), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva – Oroszország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Przemyslaw Frankowski (Chicago Fire – Egyesült Államok), Kamil Józwiak (Derby County – Anglia), Mateusz Klich (Leeds United – Anglia), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Karol Linetty (Torino – Olaszország), Jakub Moder (Brighton – Anglia), Przemyslaw Placheta (Norwich City – Anglia), Piotr Zielinski (Napoli – Olaszország)
TÁMADÓK:Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf – Németország), Robert Lewandowski (Bayern München – Németország), Arkadiusz Milik (Olympique Marseille – Franciaország), Karol Swiderski (PAOK – Görögország), Jakub Swierczok (Piast Gliwice)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Paulo Sousa (portugál)

AZ E-CSOPORT PROGRAMJA
Június 14., hétfő, 18.00
Szentpétervár
Lengyelország–Szlovákia
Június 14., hétfő, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Svédország
Június 18., péntek, 15.00
Szentpétervár
Svédország–Szlovákia
Június 19., szombat, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Lengyelország
Június 23., szerda, 18.00
Sevilla
Szlovákia–Spanyolország
Június 23., szerda, 18.00
Szentpétervár
Svédország–Lengyelország

AZ E-CSOPORT CSAPATAINAK BEMUTATÓI
SPANYOLORSZÁG: Igazi vezér nélkül – a spanyoloknál nincs vérbeli klasszis
SZLOVÁKIA: Eufória nincs, Hamsík van – mire mennek a szlovákok?
LENGYELORSZÁG: Sousa a hitre és a világ legjobb csatárára épít
SVÉDORSZÁG: Ibrahimovic nélkül is bizakodnak a svédek
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be lapunkban.

(Fordította: Tóth Ádám)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik