Eb 2020: eufória nincs, Hamsík van – mire mennek a szlovákok?

Lukás Vráblik (Dennik N)Lukás Vráblik (Dennik N)
Vágólapra másolva!
2021.06.06. 17:25
null
Milan Skriniar a szlovák hátvédsor legbiztosabb pontja (Fotó: Getty Images)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be. A szlovák csapatot övező légkör meg sem közelíti a 2016-os kontinenstorna előtt tapasztalt eksztázist.

 

EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS

A jellegzetes hajviseletéről ismert Marek Hamsík régóta az öltöző legnagyobb sztárja. Már 22 évesen ő volt a csapatkapitány, ennélfogva mindig nagy reményeket fűztek hozzá, hiszen általában ő volt az egyetlen világklasszisa vagy művésze a csapatnak. Kapcsolata a szlovák szurkolókkal azonban nem mindig volt egyszerű. Amikor a csapat rosszul játszott, rendre elhárította a kritikákat, pedig gyakran nem volt igaza. A nagy felhajtás ellenére azonban megfelel az elvárásnak.

A HALASZTÁS NYERTESE

A védelem vezérén, Milan Skriniaron tavaly nyáron látszott, hogy formán kívül van, úgy tűnt, elhagyja az Internazionalét, mivel felkeltette José Mourinho Tottenhamjének érdeklődését. Ezután beverekedte magát Antonio Conte kezdőcsapatába, és az olasz bajnokegyüttes egyik fontos láncszeme lett. „Szeretném ezt a címet felajánlani minden szlováknak” – mondta. Hatalmas felelőssége lesz ezen a nyáron a válogatottban, de képes arra, hogy boldoguljon a helyzettel.

A VÁLOGATOTT DALA

Szlovákiát régi szerelem fűzi a hagyományos népzenéhez, úgyhogy a rajongók feldolgozták az ország egyik leghíresebb népdalát, a Macejkót. A mérkőzéseken mindig felcsendül, de főleg ha Szlovákia otthon, csordultig megtelt stadionban játszik. Mellesleg a csapat néhány évvel ezelőtt a „Sólymok” becenevet kapta, mivel a ragadozó madár gyakorta szerepel a szlovák mesékben és a klasszikus irodalomban. A játékosoktól pedig az interjúk elején általában azt hallhatjuk, hogy „Tak urcite” – ami annyit jelent, „Igen, valóban.”

Három évvel ezelőtt Szlovákia válaszút előtt állt. Miután nem sikerült kijutnia a világbajnokságra, egyértelmű volt, hogy a csapatnak újjáépítésre van szüksége, már csak azért is, mert az együttes gerince kezdett szétesni: a kezdő tizenegy három régi motorosa, a csatár Adam Nemec, a balhátvéd Tomás Hubocan és a középhátvéd Martin Skrtel visszavonult.

Ugyanakkor egy fiatalabb generáció beérett, olyan játékosokkal, mint Milan Skriniar vagy Stanis­lav Lobotka, akik kiemelt figyelemben részesülnek. Szlovákia remekül teljesített az U21-es Európa-bajnokság 2017-es kiírásában, a gárda szövetségi edzője, Pavel Hapal a torna után a felnőttválogatott élére állt.

A 2021-es Európa-bajnokságig azonban hosszú és rögös út vezetett a rájátszáson keresztül. A csapat a rájátszás elődöntőben drámai tizenegyespárbajban győzte le Írországot, ami után Hapalt furcsamód elbocsátották. Helyét Stefan Tarkovic, a válogatott korábbi segédedzője vette át, a gárda már az ő irányításával verte meg Észak-Írországot a rájátszás döntőjében.

A torna előtti hangulat meg sem közelíti a 2016-os kontinenstorna előtti eufóriát. A csapat és a szurkolók kapcsolata a rossz eredmények miatt megbicsaklott, a világbajnoki selejtezősorozat gyenge kezdése márciusban tovább rontott a helyzeten. Ekkor Marek Hamsík, a csapat sztárja sérült volt, nélküle fájdalmas volt nézni a válogatott játékát. Az idén márciusi mérkőzések taktikai leckével is szolgáltak Tarkovic számára. Az együttesnek elképesztően hiányzott Hamsík, aki 2007-es bemutatkozása óta a csapat sztárja. A 4–2–3–1-es játékrendszer ugyanis nagyban függ Hamsík kreativitásától.

Ondrej Duda játékstílusa nem hasonlít Hamsíkéra, pedig Tarkovic még azt is megpróbálta, hogy egyszerre játszatta őket, a kölni támadó középpályás amolyan hamis kilences volt a 4–6–0-s hadrendben. Dudán kívül Bénes Lászlónak is ígéretes jövőt jósolnak.

A legnagyobb aggodalomra a védekezés ad okot, mivel Skriniarnak nincsen állandó társa a középhátvéd posztján. A balhátvédeket tekintve annyira korlátozottak lehetőségek, hogy a 35 éves Hubocannak vissza kellett térnie, pedig korábban lemondta a válogatottságot. Míg az ő jelenléte stabilitást kölcsönöz a védelemnek, Peter Pekaríknak jobbhátvédként kell támogatnia a támadásépítést, ahogyan 2008 óta fáradhatatlanul teszi.

A KAPITÁNY: STEFAN TARKOVIC

Tarkovic számos posztot betöltött a Szlovák Labdarúgó-szövetségnél, mielőtt tavaly decemberben kinevezték vezetőedzőnek. Előtte a szlovák bajnokságban fokozatosan lépkedett előre, nyugodt és barátságos embernek tekintik. Azért persze felemeli a hangját, ha szükséges.

A várható kezdőcsapat
A várható kezdőcsapat

Fordította: Borsos László

EB 2020
E-CSOPORT (SEVILLA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 14., hétfő, 18.00
Szentpétervár
Lengyelország–Szlovákia
Június 14., hétfő, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Svédország
Június 18., péntek, 15.00
Szentpétervár
Svédország–Szlovákia
Június 19., szombat, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Lengyelország
Június 23., szerda, 18.00
Sevilla
Szlovákia–Spanyolország
Június 23., szerda, 18.00
Szentpétervár
Svédország–Lengyelország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik