Eb 2020: Marco Rossi mesterművéről ír a Gazzetta

Vágólapra másolva!
2021.06.24. 14:52
null
Marco Rossi (Fotó: Árvai Károly)
Marco Rossi és fiai hősként tértek vissza Budapestre; „Ha viszont Olaszországban maradtam volna...” – a németek elleni 2–2-es döntetlen másnapján ezt a címet adta a tekintélyes La Gazzetta dello Sport online kiadása kora délutáni egyik vezető anyagának, amelyben az olasz sportlap a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának munkáját méltatja röviden.

A lap úgy véli, Marco Rossi kisebb mesterművet hozott össze a magyar válogatottal, „még az is lehet, hogy az egész Európa-bajnokság mesterművét”.

A Gazzetta szerint hiába jutott a legjobb 16 közé a magyar válogatott a 2016-os Eb-n, senki sem várt tőle jó szereplést a németek, a franciák és a portugálok társaságában, különösen azok után, hogy Szoboszlai Dominik sérülés miatt kidőlt.

Igaz, hogy a csapat nyeretlenül utolsó lett a csoportjában és kiesett, de a megszerzett két pont éppen kettővel több annál, amennyit a szakértők többsége jósolt számára. Marco Rossi hitt a saját tudásában, hitt a kiválogatott játékosaiban, és a rengeteg közös munkának meglett az eredménye – összegez a lap, majd felidézi, miként beszélt az elérzékenyülő Rossi az edzői pályafutása itáliai kezdetéről a franciák elleni 1–1 után:

„Ha Olaszországban maradtam volna, valószínűleg már a testvérem kereskedelmi cégénél dolgozom. Akkoriban a Serie C-ből kaptam egy-két ajánlatot, de nekem kellett volna fizetnem azért, hogy edzőként dolgozzak, ami undorral töltött el – idézik Marco Rossit, aki az egyik olasz barátja budapesti éttermében tett 2012-es látogatását tekinti fordulópontnak: – Az volt az első alkalom pályafutásom során, hogy én ajánlottam fel a szolgálataimat valakinek. Kapcsolatba kerültem a Honvéd vezetőivel, és aláírtam a csapathoz.”

A Gazzetta cikke Marco Rossiról
A Gazzetta cikke Marco Rossiról

A többi, mondhatjuk, már történelem: Rossi 24 év után magyar bajnokot faragott a Honvédból. A Kispesten töltött éveket rövid dunaszerdahelyi kitérő követte, majd 2018-ban megkapta edzői karrierje eddigi legjelentősebb megbízását: a magyar válogatott szövetségi kapitánya lett.

Papíron az Európa-bajnoki szereplés nem volt sikeres – von mérleget a Gazzetta –, de valójában az volt: a franciák elleni sajtótájékoztató utáni elérzékenyülést felválthatja a büszkeség. Hosszú volt Rossi útja, de sikerült olyan közösséget kialakítania, amely a legjobbakkal is képes felvenni a verseny.

Az Európa-bajnokság előtt Marco Rossi Facebook-bejegyzésben maga is felidézte, hogy volt olyan pillanat az életében, amikor komolyan elgondolkodott azon: hátat fordít a futball világának.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 3. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–2 (0–1)
München, Allianz Aréna, 12 413 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
Németország: Neuer – Ginter (Volland, 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka, 58.), Kroos, Gosens (Musiala, 82.) – Havertz (Werner, 67.), Sané – Gnabry (Th. Müller, 67.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Magyarország: Gulácsi – Nego, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola (Nikolics, 88.) – Kleinheisler (Lovrencsics G., 88.), Nagy Á., Schäfer – Sallai R. (Schön, 75.), Szalai Á. (Varga K., 82.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Havertz (66.), Goretzka (84.), ill. Szalai Á. (11.), Schäfer (68.)

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A csoport másik mérkőzésén
Portugália–Franciaország 2–2 (C. Ronaldo 31., 60. – mind a kettő 11-esből, ill. Benzema 45+2., 47. – az elsőt 11-esből)

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 3 1 2 4–3 +1 5
2. Németország 3 1 1 1 6–5 +1 4
3. Portugália 3 1 1 1 7–6 +1 4
4. MAGYARORSZÁG 3 2 1 3–6 –3 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik