nemzetisport.hu 2019.03.21 20:35 Frissítve: 2019.03.21 23:08

Horvátország megszenvedett a három pontért Azerbajdzsán ellen

A horvát labdarúgó-válogatott 2–1-es hazai győzelemmel kezdte az Európa-bajnoki selejtezőket. Zlatko Dalic világbajnoki ezüstérmes gárdája az első félidőben ugyan hátrányba került a jól kontrázó Azerbajdzsánnal szemben, de Luka Modric aktív játékával és a sorozatban harmadik válogatott meccsén eredményes Andrej Kramaric góljával a horvátok felülkerekedtek.

A horvátok sokat küszködtek a selejtezősorozat nyitányán, de Andrej Kramaric csavarása három pontot ért (Fotó: AFP)

 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, E-CSOPORT

Horvátország–Azerbajdzsán 2–1 (Barisic 44., Kramaric 79., ill. Sheydayev 19.) – ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Az első két perc alapján arra lehetett számítani, hogy ismét az lesz a kérdés, mint a két válogatott öt évvel ezelőtti meccsén, amikor Horvátország 6–0-ra legyőzte Azerbajdzsánt: mennyi lesz a vége? Hiszen a „kockásonak” másfél perc után sikerült nagy helyzetet kialakítani, amikor Ivan Perisic beadását követően Andrej Kramaric gyönyörűen fordult le, és csak a becsúszó védők akadályozták meg a gólban.

Igen ám, de tíz perc elteltével Azerbajdzsán a kontráival átvette a kezdeményezést a csupán a 16-osig magabiztos házigazdával szemben, sőt meg is szerezte a vezetést. Ramil Sheydayev az első helyzetét még kihagyta, hiába játszotta magát tisztára Duje Caleta-Carral szemben, Lovre Kalinic védeni tudott. A 19. percben viszont már ő is verve volt! Sheydayev ekkor a jobb oldalon indult meg, Caleta-Car túlzottan behátrált előle, és hibásan tette: a támadó 11 méterről, jobbról nagy erővel a hálóba zúdította a labdát, ami a lécről vágódott a kapu hosszú oldalába. 0–1!

A gól megfogta a horvátokat, de Luka Modric vezetésével észhez tértek, és a félidő hajrájában a gólra váltották mezőnyfölényüket, illetve az azeri kapu előtti pontrúgásaikat. A 44. percben bal oldali szöglet után Perisic csúsztatta meg a rövid oldalon a labdát, Caleta-Car fejese után még hárított Kamran Agayev, viszont a lepattanót Borna Barisic egy méterről a hálóba pofozta. 1–1

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: Azerbajdzsán nem igazán tudta megtartani a labdát, Horvátország sok lövési helyzetet dolgozott, de igazán nagy ziccere nem akadt, a sok szögletet, szabadrúgást pedig sokáig megúszta az azeri csapat, és egyszer Georgi Kabakov játékvezető is mellé állt, amikor a debütáló Bruno Petkovic visszahúzásáért nem ítélt 11-est.

Ám amit elvett a sors a horvátoktól, nem sokkal később visszaadta: a 79. percben újabb góllá érett a hazai fölény. A csereként beálló Ante Rebicről szerencsésen Andrej Kramaric elé pattant a labda, aki csinált egy jó cselt, majd 14 méterről okosan a kapu bal alsó sarkába csavart. A támadó sorozatban harmadik válogatott meccsén talált be. 2–1

Azerbajdzsán bizonyította, hogy senki számára sem ajánlott előzetesen leírni, mert képes lehet a meglepetésre. Horvátország megszenvedett a három pontért, de a játék képe alapján rászolgált a győzelemre, és összességében mégis magabiztosan érkezhet Budapestre.

A csoport másik mérkőzésén: Szlovákia–Magyarország 2–0 (1–0)

 

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).