R. B. 2019.10.15 09:12 Frissítve: 2019.10.15 10:07

Eb 2020: az angol játékosok megfontolták, levonuljanak-e a pályáról

„Ha valamelyik színes bőrű angol labdarúgónál volt a labda, a bolgár szurkolók egy csoportja rasszista módon kiabált, huhogott, sőt többen náci karlendítést imitáltak” – jelentette a Sky Sports az angol válogatott hétfői, Bulgária ellen 6–0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtezője kapcsán. A botrányos meccs szünetében az angolok megvitatták, lejátsszák-e a második félidőt. Gareth Southgate büszke játékosaira, hogy nehéz körülmények között is jól teljesítettek.

Az angolok tanácskoztak, folytassák-e a játékot (Fotó: AFP)

 

Már a szófiai találkozó előtti napokban téma volt a bolgár drukkerek egy csoportjának aggasztó viselkedése. Mint ismert, a szurkolók júniusban sportszerűtlenül viselkedtek a csehek és a koszovóiak elleni mérkőzésen is, amiért részleges stadionbezárással bűnhődött a bolgár szövetség.

Tammy Abraham, a Chelsea válogatott támadója jelezte, ha a lelátó rasszista megnyilvánulásoktól lesz hangos, az egész csapat levonul a pályáról.

Végül erre nem került sor, pedig Kane-ék egyeztettek erről a meccs alatt.

„A srácok úgy döntöttek, lejátsszuk a mérkőzést. Futballozni akartak, folytatni, amit elkezdtünk”
– így a Tottenham sztárja, Harry Kane.

Gareth Southgate szövetségi kapitány elárulta, megbeszélték, folytassák-e a játékot.

„Elmondhatatlanul büszke vagyok a játékosokra és a szakmai stábra – mondta a tréner. – Lehet, a tettek mezejére kellett volna lépnünk, ám szerintem így is jól reagáltunk. Őszintén szólva lehetetlen helyzetbe kerültünk, nem tudtunk úgy dönteni, hogy mindenki elégedett legyen.”

„Amikor másodszor szóltunk a játékvezetőnek, négy perc volt hátra az első félidőből. Ekkor a játékosokkal abban maradtunk, ha a második játékrész elején folytatódik a rasszista megnyilvánulások sora, lejövünk a pályáról. Szerencsére a rendezők több nézőt kivezettek a lelátóról, s fordulás után a futballunk beszélt helyettünk” – tette hozzá Southgate.

A játékot kétszer szakította meg Ivan Bebek játékvezető a szurkolók viselkedése miatt. Ivelin Popov, a hazaiak csapatkapitánya a félidőben igyekezett jobb belátásra bírni a drukkereket.

SPORTbible on Twitter

Bulgaria captain Ivelin Popov has been pleading with the home fans at half-time to stop the racist chanting.
„Nemrég tudtam meg, mit tett a bolgár csapatkapitány a szünetben. Egyedül kiállni és helyesen cselekedni, ez óriási bátorság, az ilyen tetteket nem szabad elfelejteni” – írta a Twitteren Marcus Rashford, a Manchester United 21 esztendős támadója, aki az első gólt szerezte a hétfői összecsapáson.

Először játszott a nemzeti csapatban Tyrone Mings, az Aston Villa bekkje: „Én és az egész családom rendkívül büszke, hogy bemutatkoztam az angol válogatottban. A sajnálatos eseményeket jól kezeltük, büszke vagyok magunkra” – mondta.

A bolgár szurkolók (Fotó: AFP)

A Manchester City kiválósága, Raheem Sterling nem fogalmazott finoman.

„Sajnálom, hogy Bulgáriát ilyen idióták képviselik a lelátón. Mindegy… Hat-nullával megyünk haza, elvégeztük a feladatunkat. Jó utat a szurkolóinknak, nagyszerűek voltatok!” – írta Sterling a Twitteren.

Raheem Sterling on Twitter

Feeling sorry for Bulgaria to be represented by such idiots in their stadium. Anyway.. 6-0 and we go back home, at least we did our job. Safe travel to our fans, u guys did wellA bolgár szövetségi kapitány, Kraszimir Balakov nem hallott semmi rosszat.

„Nem tapasztaltam semmi negatívumot. Ha valóban úgy történt, ahogy többen állítják, akkor szégyellnünk kell magunkat és elnézést kell kérnünk. Előbb persze ki kell derülnie az igazságnak” – mondta Balakov, aki szerint Popov azért ment oda a szurkolókhoz, hogy a csapat teljesítményéről egyeztessen.

Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) hétfő este közleményben jelezte, elfogadhatatlannak tartja a történteket, amelyeket természetesen jelez az UEFA-nak. Az Európai Labdarúgó-szövetség egyelőre nem adott tájékoztatást az ügyben.

Bolgár sajtóhír szerint Bojko Boriszov miniszterelnök felszólította Boriszlav Mihajlovot, a helyi futballszövetség elnökét a távozásra az Anglia elleni mérkőzésen történtek miatt. Kraszen Kralev sportminiszter hozzátette, amíg Mihajlov nem mond le, az állam felfüggeszt minden támogatást a labdarúgó-szövetség irányába.

Nem mellesleg ez volt Bulgária történetének legnagyobb különbségű veresége hazai tétmérkőzésen…

The FA on Twitter

As we are sadly aware, this is not the first time our players have been subjected to this level of abuse and there is no place for this kind of behaviour in society, let alone in football. We will be asking @UEFA to investigate as a matter of urgency.EB-SELEJTEZŐK
8. FORDULÓ
A-CSOPORT
Bulgária–Anglia 0–6 (Rashford 7., Barkley 20., 32., Sterling 45+4., 69., Kane 85.)
Koszovó–Montenegró 2–0 (Rrahmani 10., Muriqi 35.)

A TOVÁBBI MENETREND
November 14., csütörtök
20.45: Csehország–Koszovó
20.45: Anglia–Montenegró
November 17., vasárnap
18.00: Bulgária–Csehország
18.00: Koszovó–Anglia 

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Anglia 6 5 1 26–  6 +20 15
2. Csehország 6 4 2 11–  9   +2 12
3. Koszovó 6 3 2 1 12–10   +2 11
4. Montenegró 7 3 4   3–15 –12   3
5. Bulgária 7 3 4   5–17 –12
  3

 

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).

2021.07.15 23:46:20

Foci Eb 2020 PÓR KÁROLY

Hibrid formációk, támadó védők, szögletvariációk – trendek, szakmai érdekességek.