Eb 2020: a franciák Benzema visszatérésével még erősebbek lettek

PATRICK URBINI (France Football)PATRICK URBINI (France Football)
Vágólapra másolva!
2021.06.08. 14:34
null
Mbappé (balra) és Benzema (középen) még az edzéseken is árgus szemekkel figyeli Griezmannt (Fotó: Getty Images)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be. Az elmúlt három évben minimálisan változott a vb-címvédő Franciaország kerete, amely Karim Benzema visszatérésével még erősebb lett.

 

EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS

A francia miniszterelnök, Jean Castex nemrég egy olyan embert keresett, aki a koronavírus-járvány közepette népszerűségével segítené a kormány oltási kampányát. Na vajon kit választott? Természetesen Kylian Mbappét. A csatár értelmes, karizmatikus, szerethető ember, aki az egyik legszegényebb párizsi külvárosban (Bondy) nőtt fel és a nehéz sorsúak előtt ő a siker szimbóluma.

A HALASZTÁS NYERTESE

Combsérülése és az azt követő operáció miatt Ousmane Dembélé csak kilenc tétmérkőzésen játszott a Barcelonában a 2019–2020-as idényben. Végül tavaly szeptemberben épült fel teljesen. A támadó minimális szerepet játszott a 2018-as vb-győzelemben, de gyorsasága, cselei sokat segíthetnek a válogatottnak. „Újra remek formában van, érettebbé vált és a sokoldalúságát is szeretem benne” – mondta róla Deschamps.

A VÁLOGATOTT DALA

A futballal kapcsolatos dalokat nézve Franciaország nem a legkreatívabb nemzet (egy-két felejthető rapszámot leszámítva). A válogatottal kapcsolatban szinte senkinek sem ugrik be egyetlen nóta sem Gloria Gaynor I will survive című 1978-as dalán kívül, amelyet később a holland Hermes House Band nevű popcsapat dolgozott fel. A szám ezen verziója végigkísérte az 1998–as világbajnoki győzelmet, szinte elválaszthatatlan lett tőle, majd az azt követő diadalok során is rendszeresen játszották, tehát ismét előkerülhet.

A sikerrel vett Eb-selejtező óta lejátszott találkozókat nézve a vb-címvédő Franciaország mérlege (9 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség) magáért beszél, főleg, hogy az egyetlen vereséget a finnek ellen szenvedte el a csapat, amelyet Didier Deschamps szövetségi kapitány rendkívül tartalékosan küldött pályára.

A játék minősége, látványossága ugyan hagyhat némi kívánnivalót maga után, de ha kulcsfontosságú mérkőzésekről van szó, akkor a válogatott megcsillantja erényeit, a kollektív önbizalmat, a jó helyzetkihasználást és a lenyűgöző egyéni képességeket.

A világjárvány miatti tíz hónapos kényszerszünetet követően Deschamps a kísérletezésre használta a tavaly őszi Nemzetek Ligája-mérkőzéseket és három különböző felállást is kipróbált. A 3–4–1–2-t, a 4–4–2-t rombusz alakú középpályával és a 4–4–2-t, valamint több fiatal játékosnak is lehetőséget adott.

Az a legrosszabb, ha egy csapat elkényelmesedik és nem tudja megfelelően értékelni saját teljesítményét – mondta Deschamps. – Ezért időről időre meg kell lepni a játékosokat, kicsit meg kell keverni a kártyákat. Fontos, hogy legyen B-, C- vagy D-terved, képes legyél felállást váltani, hogy mindig meg tudd lepni az ellenfeleidet.”

Tavaly novemberben aztán Deschamps visszaváltott a 4–4–2–re és a csapat 1–0-ra nyert a portugálok ellen, miközben az elmúlt három év legkomplexebb teljesítményét nyújtotta. Úgy tűnt, ez a játékrendszer lesz a nyerő az Európa-bajnokságon, csakúgy, mint az oroszországi világbajnokságon.

A játékoskeretet tekintve sem volt sok változás azóta, Samuel Umtiti (FC Barcelona) és az amerikai Inter Mia­miban játszó Blaise Matuidi kikerült, helyettük Presnel Kimpembe és a korábban kegyvesztett (visszautasította, hogy tartalék legyen a 2018-as vb-n) Adrien Rabiot játszik. Na meg ott van Karim Benzema mindenkit meglepő visszahívása, a csatár 2015 októbere óta nem játszott válogatott színekben, miután azzal vádolják, közvetítőként részt vett korábbi válogatottbeli csapattársa, Mathieu Valbuena megzsarolásában – amit természetesen tagad. Benzema jelenléte megváltoztathatja a csapat dinamikáját, de visszatérését nem a kétségbeesés szülte, Deschamps legalábbis ezt mondta, amikor kihirdette 26 tagú keretét az Európa-bajnokságra.

Már jóval korábban találkoztunk és hosszasan elbeszélgettünk – mondta a kapitány. – Sokat gondolkoztam és aztán, mint mindig, a csapat érdekeit néztem. Karim nélkül is jól teljesítettünk, ám csúcsformában van és segítségünkre lehet. Most az a fontos, hogy megtaláljam a kereten belüli egyensúlyt, de nincsenek kétségeim afelől, hogy jól teljesít, és szerencsésnek érzem magam, amiért intelligens játékosokkal dolgozhatok.”

A franciák erősségei persze változatlanok: a stabil védelmet N'Golo Kanté és Paul Pogba segíti a középpályáról, a labdaszerzések után hatékonyan támad az elképesztő csatársor, amelyben a gyorsaság, a rutin és a technikai tudás ötvöződik. Kulcskérdés, milyen hatással lesz Benzema visszatérése a csapatra a pályán és azon kívül, illetve a bizarr és fárasztó idényt követően milyen állapotban lesznek a legfontosabb játékosok (Benzema mellett Lloris, Varane, Kanté, Griezmann és Mbappé).

A KAPITÁNY: DIDIER DESCHAMPS

A szakember 2012–ben vette át a csapat irányítását, miután BL-döntőbe vezette a Monacót (2004), élvonalba juttatta a Juventust (2007) és francia bajnoki címet nyert a Marseille-jel (2010). Deschamps szerződése a következő világbajnokságig szól, de már most ő a válogatott történetének leghosszabb ideje regnáló szövetségi kapitánya. Az edző Ezében, egy Monaco közeli faluban éli egyébként viszonylag csendes életét. A futballon kívül legfeljebb jótékonysági kezdeményezésekben vállal szerepet.

A várható kezdőcsapat
A várható kezdőcsapat

Fordította: Szeli Mátyás

EB 2020
F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália x–x
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország x–x
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország x–x
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország x–x
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország x–x
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország x–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik