K. Zs. 2021.06.24 16:01 Frissítve: 2021.06.24 21:58

Eb 2020: 18 magyar szurkolót vettek őrizetbe – íme, az okok!

Mint ismert, több magyar szurkolót őrizetbe vettek a szerda esti müncheni Németország–Magyarország labdarúgó Eb-csoportmérkőzés (2–2) előtt. Az Index megkereste a müncheni rendőrséget, amelynek válaszából kiderült: az előállításokra különböző cselekmények, köztük pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, valamint „alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata” miatt került sor.

Rendőrök és magyar szurkolók szerdán a Wiener Plazton (Fotó: AFP)

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai mérkőzés után rövid Facebook-posztban közölte: „A bajor rendőrség 18 honfitársunkat állította elő a mai nap folyamán, tíz főt már kiengedtek, nyolc esetben még zajlik a jegyzőkönyv felvétele.”

A miniszter a Debrecen Tv-nek nyilatkozva később arról beszélt, tizenhat szurkolót már szabadon bocsátottak. Szijjártó Péter szerint akik kint voltak szurkolni Münchenben, mindannyian érezhették a folyamatos provokációkat, azt a bánásmódot, ami „a korrektségtől viszonylag messze van”. Ezek közt említette azt, amikor a magyar szurkolótábor elé kommandósok vonulnak fel, vagy amikor órákra megállították magyar szurkolók buszát az odaúton, illetve azt is, hogy a konzulok nem lehettek jelen.

Az Index érdeklődésére a helyi rendőrség azt írta: tudatában voltak annak, hogy a 2000 érkező magyar futballszurkoló közül 200-an „problémásabb szurkolói csoporthoz” tartoznak, ezért ellenőrizték őket az úton, miközben Münchenbe tartottak. Több pirotechnikai eszközt elkoboztak tőlük, birtokosaik ellen eljárást indítottak, a Német Labdarúgó-szövetség (DBF) pedig visszavonta a jegyüket a meccsre.

A délutáni órákban a központi Wiener Platz környékén szintén pirotechnikai eszközöket meggyújtó szurkolókat vettek őrizetbe.

A német hatóságok szerint a stadionban – ahol a magyar szurkolók homofób szólamokat is skandáltak – a biztonsági szolgálat és a rendőrség gyors reagálással meghiúsította az összecsapást a két tábor között. Egy embert őrizetbe vettek, mert egy üveget dobott a rendőrök felé.

Szabálysértési eljárást indítottak ama szurkoló ellen is, aki a magyar himnusz közben szivárványszínű zászlóval a pályára rohant.

A rohamrendőröknek a magyar tábor elé vezényléséről a müncheni rendőrség azt írta: a forrongó hangulat és az agresszív viselkedés miatt a mentőszolgálatokat készenlétbe helyezték, a meccs után pedig „egyenruhás erőket” vezényeltek a helyszínre, hogy megakadályozzanak egy esetleges balhét. A rendőri jelenlétnek köszönhetően a stadiont különösebb problémák nélkül hagyták el a szurkolók, és München belvárosából sem érkeztek jelentések rendbontásról.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).

2021.07.15 23:46:20

Foci Eb 2020 PÓR KÁROLY

Hibrid formációk, támadó védők, szögletvariációk – trendek, szakmai érdekességek.