Az F-csoport nagy visszatérői – Benzema, Müller, Bogdán

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 17:17
null
A magyar keret rangidőse, Bogdán Ádám 2016 után védhetne ismét a válogatottban (Fotó: Török Attila)<br />
A keddi, végleges kerethirdetések után érdemes összegezni a névsorok érdekességeit, tudnivalóit a jövő pénteken rajtoló labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán – fókuszban természetesen a magyar válogatottal!

 

A 2016-OS MAGYAR EB-KERET

KAPUSOK: Király Gábor (Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
VÉDŐK:
Bese Barnabás (MTK Budapest), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (Debreceni VSC), Lang Ádám (Videoton)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros), Stieber Zoltán (Nürnberg)

TÁMADÓK: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Németh Krisztián (al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Szalai Ádám (Hannover)
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

A magyar válogatott Eb-keretébe az öt évvel ezelőtti, szintén Eb-résztvevő csapatból kilencen – Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Fiola Attila, Lang Ádám, Kleinheisler László, Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám – kerültek be, Gera Zoltán pedig idén már az edzői stáb tagjaként lesz ott az Európa-bajnokságon. A 2016-os kerethez képest a legtöbb változás a hátsó alakzatban (kapusok, védők) van, az öt évvel ezelőtti keretből hatan nem tagjai a mostani csapatnak, közülük Juhász Roland és a kapus Király Gábor már vissza is vonult. Friss hír, hogy az öt évvel ezelőtti csapatból, az akkor középpályásként szereplő Pintér Ádám is befejezi a pályafutását.

♦ A sérülés miatt hiányzó Kalmár Zsoltot és Szoboszlai Dominiket nem számolva nyolc olyan játékost hagyott ki Rossi az Eb-keretből, aki az ő kapitányi időszakában, 2018 szeptembere óta legalább nyolc mérkőzésen pályára lépett, és korábban stabil kerettagnak számított: Dzsudzsák Balázs (12 meccs Rossinál), Baráth Botond (11), Bese Barnabás (11), Kádár Tamás (10), Kovács István (10), Korhut Mihály (9 meccs, 1 gól), Pátkai Máté (9 meccs, 2 gól), Nagy Dominik (8 meccs, 1 gól). Közülük hárman azt követően kerültek ki a keretből, hogy az NB II-be szerződtek: Dzsudzsák és Korhut a Debreceni VSC-hez, Pátkai a Vasashoz. Rossi tavaly világossá tette, hogy a magyar másodosztályból nem válogat, és ehhez az Eb-keret kihirdetésekor is tartotta magát, pedig mind a három játékosnak jó esélye lett volna a kerettagságra, ha az élvonalban futballoznának.

Bolla Bendegúz, Hahn János és Schön Szabolcs személyében akár három újoncot is avathat Marco Rossi az Eb-n, és egy nagy visszatérő is bekerült a keretbe: Bogdán Ádám. A 20-szoros válogatott kapus 2016-ban, a horvátok elleni mérkőzésen (1–1) játszott legutóbb a válogatottban. Öt évvel ezelőtt az Európa-bajnokságot megelőzően került ki Bernd Storck keretéből, és azóta nem is tért vissza – egészen mostanáig. Más kérdés, hogy Rossi a keddi sajtótájékoztatón egyértelművé tette: Bogdán csak a harmadik számú kapus a keretben, és ha semmi rendkívüli nem történik, akkor mindegyik meccsünkön az első számú kapus, Gulácsi Péter véd. Érdekesség, hogy az F-csoportban szereplő csapatok közül a franciáknál és a németeknél is van nagy visszatérő, a németeknél több is. A franciáknál a Karim Benzema 2015 októbere után játszhat újra a válogatottban, a németeknél Thomas Müller és Mats Hummels 2018 novemberét követően, az egyszeres válogatott Christian Günter hét év szünet után léphetne ismét pályára a nemzeti csapatban.

A magyar keretből három játékos, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Sallai Roland játszhat az Eb csoportkörében klubtársa ellen. Előbbi kettő Marcel Halstenberggel és Lukas Klostermann-nal játszik együtt Lipcsében, utóbbi a már említett Günterrel Freiburgban. Loic Nego a francia U21-es válogatottban játszott együtt például Antoine Griezmann-nal, míg Willi Orbán a német U21-es válogatottban szerepelt egy csapatban a jelenlegi német keretből Bernd Lenóval, Matthias Ginterrel, Joshua Kimmichhel, Christian Günterrel, Emre Cannal, Serge Gnabryval és Kevin Vollanddal is.

♦ A 26-os keretből 14-en légiósok (53.8 százalék). A keret átlagéletkora 28.1 év, aminél csak a szlovák (28.2), a svéd (29.2) és a belga (29.2) keret átlagéletkora magasabb (a legalacsonyabb a törököké 25 évvel). A legfiatalabb játékos a magyar keretből a 20 éves, 2000. szeptember 27-én született Schön Szabolcs, a legidősebb a 33 éves, 1987. szeptember 27-én született Bogdán Ádám (napra pontosan 13 év van közöttük – a szerk.). A magyar keretből tíz játékos betöltötte már a 30. életévét, 22 év alatti játékosból csak kettőt találunk a mieinknél, Schön mellett a 21 éves Bolla Bendegúzt.

A magyar keret legtöbbszörös válogatottja a 33 éves Szalai Ádám, aki 70 meccsen játszott a nemzeti csapatban, ezeken 23 gólt szerzett – ezzel ő a legeredményesebb, még aktív válogatott labdarúgó, az örök-góllövőlistán a 19. helyen áll.

Becsült keretértékekben a 24-es Eb-mezőnyben 22. a magyar válogatott 74.85 millió euróval, illetve egy főre jutó átlagban 2.88 millió euróval – csak a finnek (44.5, ill. 1.71 millióval) és az északmacedónok (61.8 és 2.38) vannak mögöttünk. A listát az angolok vezetik (1.32 milliárddal, ill. 50.77 millióval), a második helyen a franciák állnak (1.03 milliárddal, ill. 39.54 millióval), a harmadikon a németek (936.5, ill. 36.02 millióval), míg a magyar válogatott első csoportellenfele, a portugál válogatott az ötödik (872.5, ill. 33.65 millióval) – a Transfermarkt számai alapján. A magyar keret legértékesebbnek tartott játékosa a 25 millió euróra taksált Szoboszlai Dominik hiányában Willi Orbán, 16 millió euróval, míg a teljes Eb legértékesebb játékosának a francia Kylian Mbappét tartják 160 millióval.

Az NB I öt válogatottba, összesen 17 játékost ad az Eb-re. A magyar (12) mellett az északmacedón (Viszar Miszliu – Fehérvár, Kire Risztevszki – Újpest FC), a finn (Nikolai Alho – MTK Budapest), a szlovák (Róbert Mak – FTC) és az ukrán (Olekszandr Zubkov – FTC) válogatottban láthatunk NB I-es játékost.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE KÉSZÜLŐ 26 FŐS KERETE
KAPUSOK:Bogdán Ádám
(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár FC),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
TÁMADÓK:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland (Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

EB 2020, AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik